Zoeken in deze blog

maandag 30 mei 2016

Yogastudio: Water bij pelgrimsoorden en handlijnen van Kamala


om shantih

lieve allemaal

Deze blogtekst gaat over pelgrimsplaatsen ontstaan bij een waterbron.

Waarom er over schrijven?? Het is te weinig bekend dat water in staat is van structuur te veranderen. Wetenschappelijk is bewezen dat gedachten en gebeden een bepaalde invloed op het water hebben. 

Eén van de pelgrimsplaatsen die ik bezocht heb is Ma Ganga in Varanasi en de Sangam in Allahabad (sangam is het bij elkaar komen van de Ganges en de Yamuna rivier) tijdens de Maha Kumbh Mela.
Nu kwam ik een uitleg tegen over heilige rivieren en tot mijn grote verbazing kwam er een uitleg naar me toe welke mij naar de lijnen in mijn hand brachten... 
In mijn hand heb ik levenslijnen staan die gelijk zijn aan het verhaal wat ik jullie nu ga geven.......
misschien vinden jullie het net zo verbazingwekkend als ik....   Kamala


een rivier de als één begint, dan zich in tweeën splitst om daarna
weer bij elkaar te komen als één rivier, bij mij eindigend met een kruisteken.

--------------------------------------------------------------------------------
Hindoeisme: Allahabad en Varanasi

Hindoes met hun sterke filosofische denkwijze, en hun diepe inzicht in mystiek, geloven in zo iets als een heilige rivier. 
Weliswaar is deze opvatting symbolisch, maar ze heeft nog een andere betekenis.  
De grote Mahatma's zaten hoog in de Himalaya, waar de Brahmaputra ontspringt, zich vervolgens, verdeelt in twee stromen, om zich later weer te verenigen, om één stroom te worden, - het is in werkelijkheid een verschijnsel dat, zowel feitelijk als symbolisch, diepe betekenis heeft. 

Er is symboliek in de twee rivieren, die als  één beginnen, dan tot twee worden en nadat ze over een afstand van mijlen gescheiden zijn geweest, tot elkaar worden aangetrokken en elkaar ontmoeten op een plaats, genaamd Sangam, in Allahabad, een bedevaartplaats 
De stroom van de Brahmaputra bracht de vibraties van de Groten mee, en deed een stem horen van vrede, ontwaking en zegening, van reinheid en eenheid, voor hen die haar hoorden.
Niettemin werden zij die zich niet bewust waren van een zegening, eveneens gezegend door het baden in de heilige rivier, want deze bevatte niet alleen water, maar bovendien een gedachte, een hoogst vitale gedachte, een gedachte van macht en leven.

Zij die dit hebben waargenomen, kennen het geheim; immers in vele Sanskriet gedichten leest men dat de zieners de stem van hoog gerealiseerde zielen hoorden in de golven van de Ganges en de Yamuna. Zij voelden de atmosfeer als een ademstroom van die gevorderde wezens door het water komen. Tot hier de uitleg over de oorsprong van de Ganges.

Hier nog twee teksten over pelgrimsplaatsen die met water te maken hebben... De ene gaat over de ZamZam in Mekka en de andere gaat over Lourdes in Frankrijk. 
-----------------------------------------------------------------------------------

Islam: Mekka en de Zam Zam

Er is een bassin in Mekka, waaruit de profeten van alle tijden gedronken hebben. Dit bassin heet ZamZamZij namen niet alleen water tot zich, zij ontvingen eruit wat er eens aan medegedeeld was; en zij vulden het met wat zij te geven hadden.
Zelfs nu nog trekken de pelgrims daarheen
en nemen het water als een zegening tot zich.
--------------------------------------------------------------------------
Christendom: Lourdes in Frankrijk 

Het is doodgewoon water, licht kalkhoudend, vergelijkbaar met de bronnen in de omgeving. Het heeft geen thermale waarde of specifieke eigenschappen, en de bron staat helemaal los van de rivier. Het water van de bron wordt ondergronds gekanaliseerd naar reservoirs die op hun beurt de aftappunten voeden, bij de grot (de kraantjes).
Haar populariteit heeft ze te danken aan de genezingen
Schijnbaar heeft het gebruik van het water, het drinken of  het wassen, het meest geleid tot de wonderen van Lourdes. De route van het water, dat is door de mensen georganiseerd.
In het katholieke geloof is het God die langs natuurlijke elementen en de sacramenten geneest, dit na voorspraak van de Maagd Maria en het gebed van de christenenDit water is dus een symbool, 
Bernadette Soubirous heeft het zelf gezegd: “Men gebruikt het water als medicijn..." Ze zei verder: "Men moet geloven en bidden: zonder het geloof heeft dit water geen enkele waarde!”


------------------------------------------------------------------------

Oefening

water drinken uit een koperen beker

Tot hier deze blogtekst. Heb je vragen over deze tekst, stuur een mail en je krijgt zeker antwoord terug.
-----------------------------------------------------------------------------