Zoeken in deze blog

woensdag 13 april 2016

Innerlijk leven: Muziek als " goddelijke" kunst

Om shantih

lieve allemaal

Gisteravond hadden wij onze maandelijkse thema-avond. Eén onderdeel welke wij behandeld hebben wil ik hier met jullie delen. 
De vraag die ooit gesteld werd aan één van de grootste vina spelers in India was:
inayath Khan

"Kan muziek als meditatie gezien worden".  

Voordat deze Mysticus echt iets vertelde over muziek, had hij het eerst over alle kunsten en wetenschap in ons leven. We kunnen volgens hem God wel degelijk in alle kunsten en alle wetenschappen zien, maar alleen in muziek zien we volgens hem,  God  los van elke vorm en van elke gedachte.
Elke andere kunstvorm bevat iets van afgoderij. Elke gedachte en elk woord heeft een bepaalde vorm. Alleen geluid is vrij van vorm. Elk woord uit een gedicht creëert een afbeelding in onze geest. Alleen geluid roept geen voorstelling op in onze geest. 


Wat leert ons de muziek??

Muziek helpt ons zegt hij, bij het beoefenen van harmonie, en dat is het geheim of de magie achter muziek. Wanneer u muziek hoort waar u van geniet, dan wordt u daardoor gestemd en brengt die u in harmonie met het leven. Daarom heeft de mens muziek nodig. De mens verlangt naar muziek. Velen zeggen dat muziek hun onverschillig laat, maar die hebben muziek nooit echt gehoord. Indien zij werkelijk muziek zouden horen, dan zou dat hun ziel raken en zij zouden er ondanks zichzelf van houden. Zo niet, dan betekent dat alleen maar dat ze niet voldoende naar muziek geluisterd hebben, en dat ze hun hart niet kalm en rustig genoeg gemaakt hebben om ernaar te kunnen luisteren, en om ervan te kunnen genieten en het te waarderen. Daarnaast ontwikkelt muziek die eigenschap waardoor men al het goede en schone in kunst en wetenschap leert te waarderen, en dan is men in staat om in de vorm van muziek en poëzie alle aspecten van schoonheid te waarderen.

Muziek als inspiratiebron voor mediteren 

Esoterische genootschappen en mystici uit alle tijden hebben altijd het meest van muziek gehouden.
Ze hebben muziek altijd beschouwd als de inspiratiebron voor hun meditaties, en volgens hen werpt deze vorm van mediteren meer vruchten af dan het mediteren zonder hulp van muziek. Het gevolg van deze manier van mediteren is de ontplooiing van de ziel, het ontluiken van de intuïtieve vermogens. Hun hart gaat volgens hen bij wijze van spreken open staan voor alle schoonheid van binnen en van buiten, het verheft hen, en brengt tegelijkertijd die volmaaktheid waar elke ziel naar verlangt.

Tot hier de verklaring over muziek van deze grote musicus die ooit eens een groot offer heeft gebracht.
Hij zegt: Ik heb mijn muziek opgegeven omdat ik alles ontvangen had wat ik ervan kon ontvangen.
Om God te dienen moet men datgene dat iemand het meest aan het hart ligt opgeven.
Zijn taak werd om zielen hier op aarde te stemmen, in plaats van zijn muziekinstrumenten. Zijn taak werd om mensen te leren in harmonie met zichzelf en met anderen te leven.
Ik zelf ben heel dankbaar voor alle kennis en liefde die ik via deze lijn heb verkregen. God moet wel veel van mij houden dat er zoveel mooie zaken in mijn leven zijn verschenen, want er is harmonie in mij en met de mensen om mij heen.

Kamala



hier een video van het graf van Inayath Khan in New Delhi en hieronder zal ik een video plaatsen van ravi shankar, een geweldig musicus


Alle grote musici komen bij het graf van Inayath Khan spelen. Dit is een ervaring die een ongekende wereld voor je kan openen. Ik wens het jullie allemaal toe. 
-----------------------------------------------------------------------------