Zoeken in deze blog

vrijdag 20 januari 2017

Yoga: maakt Yoga beoefening je egoïstisch????

Om shantih

lieve allemaal,

Eerst een warme groet aan jullie vanuit een ayurvedisch resort in India, Ik heb het hier heerlijk en wens iedereen zo'n prachtige, mooie ontspannen ervaring toe, Laat het me maar weten als jullie meer informatie over deze reis naar India willen hebben.















Na mijn verhuizing naar Oudenbosch in augustus verleden jaar was er niet veel ruimte over om wat kennis met jullie te delen. 


Na deze reis in India ga ik eens bekijken wat ik aan praktijk oefeningen aan jullie kan/wil overdragen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ook het idee om lezingen te geven blijft maar omhoog komen, maar nu eerst nog ruim 3 weken in India verblijven. 

Kamala 






Mensen die zich beginnen te verdiepen in de mogelijkheid om vrijheid en geluk te vinden, ontkomen er niet aan dat op een gegeven ogenblik vrienden en familieleden komen vertellen dat “al dat met jezelf bezig zijn erg egoïstisch is”.  Dat je dus veranderd. Hebben  ze gelijk?????
--------------------------------------------------------------------------------------
Wat leren de yoga handgrepen ons:

Dat het zoeken naar vrijheid en geluk moet leiden tot het loslaten van al onze afweer en tot het afbreken van tenslotte elke muur die we gebouwd hebben als scheiding tussen onszelf en de mensen in onze omgeving.  Maar ook tot onszelf en onze kijk en ervaringen met ons lichaam. Kortweg wordt er gezegd door gerealiseerde personen dat het afdanken van het ego, dus daarmee onze egoïstische neigingen een zege wordt of is…. 
De vraag die dan komt is deze:  Is dat egoïstisch???
Dan komt er nog iets anders om de hoek kijken. We kunnen nooit echt iemand anders helpen, zolang we onze eigen problemen niet hebben opgelost – we kunnen nooit een ander de weg wijzen die we zelf niet kennen.  Dus met andere woorden, we blijven altijd beperkt, hoe goed we het ook bedoelen. 

Er is een mooi Nederlands gezegde: 

Schoenmaker blijf bij je leest. 
Ook het gezegde 
2 geloven op één kussen is een meditatie waard.

gerealiseerde kennis:

-------------------------------------
Zal een voorbeeld uit mijn eigen leven geven:
Heb anderhalf jaar op de afdeling intern gestaan in het amphia ziekenhuis in Breda, als leerling -verpleegkundige.  
Daar kwamen meerdere diabetespatienten op de afdeling om ingesteld te worden. Theorie en ervaring met deze patiënten gaf mij het idee dat ik er iets van af wist. Deze patiënten vertelde mij hoe ze hypo’s en hyper aanvallen ervaarden, wat het deed met hun seksuele leven en hoe ze daarin een weg moesten vinden. Ze vertelde mij dat het eten van een mars voor hun activiteit veel zorgen wegnam.  Wat hebben mijn collega’s en ik soms moeten grinniken.
Nu 25 jaar later en zelf een insuline gebruikend persoon ben, weet ik nu, dat ik deze ziekte toen, nooit gerealiseerd heb. Er was overgeleverde kennis, maar begrijp nu dat wij als verpleegkundigen nooit echt kunnen inschatten hoe het is om op een koord te lopen, waar je elk minuut van af kan vallen als jezelf dit ziektebeeld heb (gelukkig maar).
Ook heb ik kennissen die geen ouder zijn, bewust of onbewust. Zij zijn anders gevormd….zullen en kunnen nooit echt invoelen welke lessen je moet ondergaan als ouder. Ze zien de moeilijkheden en valkuilen aan de buitenkant, maar nooit invoelend aan de binnenkant.,
Zo hebben wij dus allemaal een beperkt vermogen om anderen en onszelf van dienst te zijn, toch!!! 

Plaatjes hebben

------------------------------------------------------
Wat wij verder doen zijn plaatjes maken en ergens opplakken en wij geloven dan dat als wij daar onze energie opzetten dat dat de waarheid is……..en dat is dus de illusie.
Dan komt ook in mijn geval de yoga (bewustzijnsontwikkeling) om de hoek tevoorschijn en maak je kennis met het loslaten en afstand nemen van plaatjes, van gecreëerde vriendschappen, relaties.  
Als je dan op dat pad gaat komt er weer iets anders om de hoek kijken, iets wat je angst noemt. Pas als de angst ons verlaat, kunnen we niet langer gemanipuleerd worden en pas dan zijn we geen handlangers meer van oorlogjes en hebzucht.
Zolang we nog wel door angst worden geleid, zijn we meer of meer willoze werktuigen in de handen van degenen die ons allerlei dingen beloven die we eigenlijk niet nodig hebben en ons aansporen om te verdedigen wat we eigenlijk niet willen hebben.

Wat goed is en wat slecht is

------------------------------------------------------
Want wordt er gezegd: zolang we door de donkere bril van angst kijken, zien we de wereld op zijn kop: wat goed is, lijkt vaak slecht en wat slecht is, lijkt soms goed.

Hier wil ik het voor nu bij laten, Heb je vragen en/of opmerkingen stuur deze dan naar yogastudiolaksmi@hotmail.com