Zoeken in deze blog

maandag 6 april 2020

Doel hebben en een doel maken....Een belangrijk gegeven

Om Shanti,  Lieve allemaal 




Nu we wat meer thuis zijn in verband met het Corona virus, is het tijd voor mij om deze blogtekst te plaatsen.....Heb hem jaren en jaren geleden al geschreven, maar nog niet gepubliceerd, dus ga ik dat nu maar eens doen.   
Ik wens jullie allemaal een gezond en coronavrije tijd toe, met mooie zonmomenten in de vrije natuur. Hopelijk vrij snel.


Laten we allemaal een stukje oplossing zijn van dit probleem, dus laten we het advies om thuis te blijven maar eens opvolgen..... dat is op dit moment de grootste uitdaging en les voor velen van ons.

Moge de zege van God en de Meesters op jullie rusten...Kamala
------------------------------------------------------------------------------------

Gezondheid is een  belangrijk gegeven in ons leven en de vraag die we onszelf kunnen stellen is deze:

Wat kunnen wij Westerse mensen leren van Oosterse technieken inzake gezondheid. Voordat ik wat ga vertellen over deze technieken wil ik jullie iets ter overdenking geven, hier komt de overdenking:

Het moderne leven in onze maatschappij stelt hoge eisen aan lichaam en geest.
Soms raakt het evenwicht verstoord en wordt onze gezondheid bedreigt. Dit heeft dan zijn invloed op ons en in het functioneren in bedrijf en gemeenschap.

De Oosterse maatschappij heeft daar een antwoord op.
Bijvoorbeeld in China en Japan geeft elk bedrijf aan zijn personeel een vorm van relaxation, concentratie-oefeningen en lichaamsoefeningen. (Sadhana)
Wie kent niet de beelden van groepen, personeelsleden die Tai Chi aan het beoefenen zijn op de werkvloer voordat zij aan hun taak beginnen.

In Japan zijn er veel bedrijven die een shiatsu-therapeut inschakelen. 
Ook in Amerika zijn deze oosterse technieken belangrijk geworden.
Bijvoorbeeld, de voormalig minister van buitenlandse zaken. Dhr. Kissinger zag het belang in van Oosterse technieken en regelde zijn zaken in een strak tijdschema waar hij niet van afweek en had altijd zijn eigen shiatsu-therapeut bij hem. Ook onze voormalig minister van financiƫn , de heer Witteveen had dezelfde discipline in zijn werk.

In landen zoals bijvoorbeeld India gebruikt men heel veel Yoga soorten als bewustzijnsontwikkeling, maar ook Guru-yoga wordt daar veel gebruikt.
Yoga-beoefening wordt in ons land en in Europa meer gebruikt om tot een vorm van ontspanning te komen. Artsen sturen tegenwoordig patiƫnten naar een yoga docent(e) om te leren hoe men met spanning om kan gaan. (maar heel vaak wordt het kind met het badwater weggegooid).

In Nederland zien we de praktijken van de Riagg afdelingen welig groeien, De praktijken van psychiaters,psycho-therapeuten zitten overvol.
De kerken lopen leeg omdat men hier alleen nog maar in uiterlijke dingen gelooft en de mensen geen raad meer weten hoe ze met hun eigen energie  en/of met mystiek om kunnen gaan.

We eten teveel, we drinken teveel, de werkdruk is te hoog en komen erachter dat we te weinig en/of te onrustig slapen.
Zelfs onze vakanties leveren ons vaak niet die rust op die we echt nodig hebben om goed te blijven functioneren.

En alles bij elkaar vinden we het gek dat we hart- en vaatziekten krijgen. We lijden aan symptomen van stress,  burn-out-syndroom krijgen, managers-diseases krijgen  en ook komen we er achter dat we heel goed geworden zijn in het rationaliseren van bepaalde zaken.

Mijn advies zou zijn: dat het tijd wordt dat we wakker worden en/of blijven en dat we ons werkelijk gaan afvragen waarom we zo aan het rennen zijn.
Vragen die we onszelf zouden kunnen stellen zijn: Wie ben ik?, Waar ga ik naar toe? Hoe kan ik het beste blijven functioneren? In mijn werk en mijn thuissituatie.
Al met al zijn dit heel belangrijke vragen die we ons kunnen, durven, moeten stellen.

Doel hebben en/of maken
--------------------------------
Zomaar iets gaan doen zonder einddoel te stellen is gewoon onzin. Bijvoorbeeld,
  • Als het doel gezelligheid of tijdinvulling is, dan kan je naar elke club, groep, persoon gaan welke je zelf uitkiest.
  • Wil je geen vaste begeleider hebben en alles zelf willen doen, dat kan, koop tijd bij een therapeut, en/of een sportleraar en sta onder je eigen controle. Valkuilen zul je zeker tegenkomen maar van vallen en opstaan leer je ook. Vooruit dus maar. 
Een doel vaststellen is belangrijk..... Hoop dat je genoeg inzicht in jezelf heb om dat te bepalen.....de vraag is nu waar loop je tegenaan en welke obstakels wil je wegnemen en door welke disciplines.
  • bijvoorbeeld door kriya beoefening (werken met energie)
  • Met maatschappij gerichte akties (karma -yoga)
  • Met je denken (Jnana-yoga)
  • Of ben je een gevoelsmens en heb je behoefte aan rituelen, aan een Godsbeleving (denk dan eens aan Bhakti-yoga)..
Er zijn bepaalde richtingen welke je kan onderzoeken en kan gaan kijken waar je mee aan de slag wilt gaan: bijvoorbeeld
  • Boedhisme
  • Yoga-beoefening
  • Lichaamswerk, bijvoorbeeld door massages te ondergaan en/of masseur te worden.
  • Westerse religie, wat veel gelijkenissen met bhakti-yoga heeft
  • Oosterse religie en/of bewustzijnsverruiming
Hoe dan ook, keuze genoeg.....maar wat moet je kiezen?...
Het eerste en allerbelangrijkste wat er moet gebeuren is dat je stil gaat worden...Stilte en ruimte maken binnenin jou, waardoor je innerlijke leraar naar je toe kan komen.

En dit vertellen door je innerlijke leraar aan jou, kan op verschillende manier naar je toekomen.......
Hoe dit op te pakken........daar wil en kan ik je bij helpen......stuur een mail naar me toe en een gesprekje kan nooit geen kwaad, toch...

Moge de zegen van de Meesters op jullie rusten......Kamala
---------------------------------------------------------------------------------------




intervieuw met Dhr. witteveen
---------------------------------------------------------------------------------