Zoeken in deze blog

dinsdag 31 januari 2023

Jnana yoga: Communiceren -Wat en hoe je iets zegt is belangrijk

 🙏 Om shanti

Lieve lezers

In de yoga traditie is het belangrijk om naar je activiteiten te kijken en te corrigeren waar nodig is.

Nu las ik een tijdje geleden een tekst met de titel "Woordkunst" geschreven door Dag Hammarskjold een Luthers Christen van Zweedse afkomst...secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die zich liet inspireren door Thomas van Kempen en Meester Eckhart........dit gelezen te hebben kwam de overeenkomst met de yogatraditie naar voren......

In deze onrustige tijden in de wereld waarin partijen en mensen nogal eens tegenover elkaar staan is een vorm van advies niet onnodig.  

Wat zegt deze Dag Hammarskjold over communicatie 

  • Slechts dat vertellen wat van betekenis is voor anderen
  • Alleen vragen naar dat wat je weten moet.
  • Alleen discussiëren om een resultaat te bereiken
  • Alleen "hardop denken" met degenen voor wie dat zin heeft.
  • Alleen dan smalltalk de tijd en de stilte laten vullen, als die een brug vormt voor het onuitgesprokene tussen twee gelijkgestemden. 
Deze Dag Hammarskjold geeft nog een persoonlijk woordje hierover.  Hij zegt: over ieder zinloos woord dat de mensen spreken, zullen ze verantwoording moeten afleggen aan een hogere orde, de innerlijke wereld.

Wat wordt er in de yoga karma filosofie over communiceren gezegd:
Wat van je uitgaat komt als reactie naar je terug. Wees dus voorzichtig met wat je zegt.

In mijn jeugd werd er door mijn ouders verteld:.Tel eerst tot 10 voordat je iets doet of zegt.
Een ander gezegde was......bijt het puntje van je tong af....voordat je je mening geeft en/of iets zegt.

Ik wilde deze tekst graag met jullie delen. Moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten......Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

-------------------------------------------------------------------------------------



maandag 30 januari 2023

2023: Kijkend naar andere culturen..

om shanti

lieve allemaal 

Naar mijn mening leven wij in een zeer welvarende maatschappij al zullen velen daar hun twijfels over hebben. 

Vergelijk onze wereld maar eens met andere landen op deze aardbol. Bijvoorbeeld Afghanistan......Een prachtige documentaire hierover is Onze man bij de taliban.  Dit is één van de landen waar het opletten is wat je zegt en tegen wie je wat zegt, meisjes en vrouwen zijn daar niet vrij...worden door hun geloof onderdrukt, mogen niet vrij op straat lopen. 
Wat te denken van Iran....als vrouwen daar hun hoofddoek niet goed opzetten (volgens de mannen) kunnen ze worden vermoord. Hier in Nederland waar de jongelui het in hun hoofd halen om de Holocaust te ontkennen. Aanslagen worden gepleegd door jongelui onder de 18 jaar . Volgens de Yogi's zit de wereld in een transitie periode. In 2024 komen er lichtpuntjes en in 2025 zal de oorlog over zijn....Mijn advies is in deze woelige tijd......Wees tolerant en aardig tegen ieder die op je pad komt.....

En natuurlijk kunnen wij ook iets betekenen voor anderen......Bijv. Iran, Afghanistan
Wordt bijvoorbeeld lid van Amnesty International. Amnesty kan opkomen voor de mensenrechten waar wij als enkeling niets kunnen bereiken ook al zouden wij dat willen..  
Wij kunnen hun petities ondertekenen…het kost niets maar we doen tenminste iets.
Of sluit je bijvoorbeeld aan bij het Rode Kruis, zij doen zoveel goed werk..... Of wordt lid van vluchtelingenwerk. Wij kunnen zoveel doen in zaken waarvan wij denken dat het  te groot voor ons is, dat het een ver van mijn bedshow is, of als wij er aandenken en tot de gedachte komen van laat maar zitten.... Er is zoveel wat wij kunnen doen. als wij maar willen....
Aardig zijn en je stem aan iets verbinden om iets voor anderen te betekenen kan altijd.... toch...

Deze blogtekst is mijn manier om mijn stem te laten horen.....
En ja, wij als yogastudio planten bomen, geven beren een plek in het berenbos. Ondersteunen de sadhu's in de bergen. Doen vrijwilligerswerk bij ouderen in verzorgingstehuizen en Nimrita gaat bij de voedselbank beginnen.  Zelf heb ik bijna 10 jaar lang deel uitgemaakt van het team vluchtelingenwerk Moerdijk en bij het rode kruis gezeten als vrijwilligster in Zevenbergen.

Hoe dan ook, dank voor het lezen van deze blogtekst en je kunt mij altijd bereiken via mijn mail.
Met vriendelijke groet, Kamala
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier een dankbrief van Amnesty International

Beste Kamala,
Bedankt dat je actie hebt gevoerd voor tientallen demonstranten uit Iran die het risico lopen te worden geëxecuteerd.
We zetten je (achter)naam en woonplaats onder de petitie en sturen deze naar het Hoofd van de Rechterlijke Macht in Iran.

                                                      Link naar amnesty international