Om shanti,
Gedurende
mijn leven heb ik meerdere keren contact gehad met diverse hooggeplaatste
leraren, baba's en goeroes uit verschillende disciplines die regelmatig
Havan-rituelen uitvoerden en nog steeds doen..
Op dit moment is de Brahmrishi Mission in Krimpen aan den IJssel, gevestigd in Nederland mij zeer dierbaar en weer in mijn leven aanwezig. De president van Bhramrishi Mission International heeft mij 37 jaar geleden de naam Gopi gegeven en daarbij een mantra gegeven om te gebruiken in mijn sadhana. De Mission zet zich in om hun Sanatan Dharma te behouden en te verspreiden, zowel nationaal als internationaal. Havan-rituelen vormen een belangrijk onderdeel van hun praktijk. Maar wat houdt een Havan of Homa precies in, en wat is de betekenis ervan?
Onlangs stuitte ik op een tekst uit een Hindoeïstische Gemeenschap die ik jullie niet wil onthouden, met dank aan de auteur van dit artikel. Ik wil deze kennis met jullie delen omdat wij in Nederland in een multiculturele samenleving leven. Begrip van verschillende culturen en openstaan voor diverse meningen is essentieel. Dit kan alleen door in contact te komen met de juiste personen. Hierbij spreek ik de wens uit dat jullie genoeg vertrouwen in mij hebben om ook de swami's, goeroes en Murshids die deel uitmaken van mijn leven te vertrouwen.
Voor nu dank je wel voor het lezen van de onderstaande tekst en hebben jullie vragen stuur dan een mail naar www.yogastudiolaksmi.nl of naar mijn mailadres yogastudiolaksmi@hotmail.com......of neem contact op met de Brahmrishi Mission in Krimpen ad IJssel. Willen jullie reageren of meer informatie hebben dat kan bel dan naar Bhavandeep voorzitter van yogastudiolaksmi tel nr. +31 6 1615042912 graag tussen 17.00 en 19.00 uur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
HET
VUURRITUEEL HEET HAVAN/HOMA
Een Havan en/of Homa is vergelijkbaar met een puja in die zin dat beide gebruikelijke vormen van Hindoeïstische aanbidding zijn en beide symbolische vormen van communicatie zijn.
De woorden Havan en Homa zijn elk afgeleid
van de Sanskrietwortel HU, wat consumeren betekent. Over het algemeen wordt het
woord Havan gebruikt in Noord-India en Homa in Zuid-India, maar in beide
gevallen zijn de betekenissen identiek. Zowel het woord Havan en Homa kunnen
dus allebei gebruikt worden voor hetzelfde doel.
EEN HAVAN
IS EEN RELIGIEUZE VUURCEREMONIE
Deze ceremonie wordt uitgevoerd in tempels en in huizen. Het gebruik van vuur als middel van aanbidding is de oudste van alle rituelen en gaat terug tot de vroegste Vedische tijden. Dit vuurritueel wordt in de geschriften tot in detail beschreven. Vanaf de vroegste Vedische tijden en zelfs tot op de dag van vandaag werd vuur (Agni) gezien als het hoofd van de Goden. In feite is het eerste vers van de RIG VEDA gericht aan Agni, de vuurgod.
In de oudheid was het vuuroffer een uitgebreide ceremonie waarbij paarden, koeien en geiten evenals goud, edelstenen en andere kostbare voorwerpen in het vuur geofferd. Tegenwoordig is een Havan een vereenvoudigd ritueel waarbij zelden dieren worden geofferd of kostbare voorwerpen in het vuur worden geplaatst. In plaats daarvan worden deze nu gewoonlijk door rijst en kruiden en bloemen vervangen, maar toch blijft de basisbetekenis van het ritueel bestaan. Dit klinkt misschien vreemd en oppervlakkig, maar een gemakkelijke manier om de Havan te zien is als een symbolisch postsysteem.
METAFOOR
OM EEN HAVAN RITUEEL UIT TE LEGGEN
· De brandcontainer is
(Kunda) is de brievenbus
· Het vuur is de postbode
· De voorwerpen die in
het vuur worden geplaatst zijn de boodschappen
· En de mantra is het
aanspreekmiddel.
Over het algemeen worden hout en geklaarde boter (ghee) als brandstof gebruikt. De vuurcontainer die van baksteen of metaal kan zijn, wordt een Kunda genoemd en wanneer deze van baksteen is gemaakt, wordt deze gebouwd in specifieke afmetingen en vormen volgens voorgeschreven regels. Voor thuisgebruik wordt over het algemeen een kleine metalen Kunda gebruikt in plaats van een bakstenen exemplaar dit vanwege installatie gebruik en de draagbaarheid, maar in een formele situatie wordt een Kunda van baksteen gebruikt. De Kunda’s hebben verschillende vormen: vierkant, rechthoekig, rond en driehoekig, maar in de meeste gevallen wordt de vierkante Kunda gebruikt.
WIE VOERT
DE HAVAN UIT
Een
ceremonie houdt in dat een priester en/of gastheer en gasten voor de Kunda
zitten terwijl mantra’s worden gereciteerd en verschillende items zoals ghee,
rijst, kruiden, voedsel en andere items in het vuur worden geplaatst. Door
middel van mantra;s wordt gevraagd om de gebeden en geconsumeerde offers
(vandaar de betekenis van HU =eten) door middel van het vuur naar de beoogde
Godheid te brengen.
ONDERSTAANDE GODEN WORDEN VAAK AANGESPROKEN IN EEN HAVAN CEREMONIE
· Als
men bijvoorbeeld een Havan wil uitvoeren voor een betere gezondheid, kan men de
offers richten op de zonnegod Surya.
· Als
men regen wil, kan men zijn gebeden en offers richten tot de regen godheid
Indra.
· Als
men geluk en algemene welvaart wil vergroten, kan men Agni opdracht geven om de
offers te brengen aan Ganesh en Laksmi, deze twee godheden zijn
verantwoordelijk voor geluk en fortuin.
Op deze manier kunnen tijdens een Havan veel
goden gunstig gestemd worden met een speciale focus op slechts één of twee,
afhankelijk van het doel.
PUJA EN HAVAN KUNNEN OOK WORDEN GECOMBINEERD
In feite komt dit het meest voor. Een ceremonie kan bijvoorbeeld beginnen met een Puja voor een heilig beeld van Ganesha en vervolgens een Puja doen met als onderdeel daarvan een koperen pot een cocosnoot en bladeren offeren voor Varuna en dan verder gaan met een Havan gericht op Vishnu, Shiva en/of Durga devi. In het gewone spraakgebruik zou de volledige ceremonie een puja worden genoemd, maar in feite zijn er vele puja’s en vele Havans allemaal gecombineerd tot één.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tot zover het bericht. Wens jullie alle goeds toe en moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten.... Kamala/(Gopi)
- Brahm Rishi Mission - Krimpen ad IJssel
- Soham Baba Mission
- Swami Devpriya - Den Haag
- Soefi Beweging - afd. Breda
- Stichting Yogastudio Laksmi te Langeweg