Zoeken in deze blog

dinsdag 4 oktober 2016

Shiatsu: Wat hebben Shiatsu en voeding met elkaar te maken????

om shantih

Lieve allemaal

Ik wil wat verder ingaan op de manier waarop Meesters in het Oosten kijken naar verschillende therapie-technieken en methoden. 
(Wil je op dit artikel reageren, dat kan, stuur dan een mail naar de yogastudio.)

Met vriendelijke groeten, Kamala




Wat is de reden en het gebruik van verschillende manuele therapieën?
------------------------------------------------------------------- 
De vraag die zo gesteld wordt, zou op deze manier beantwoord kunnen worden.
Ten eerste  is geboren worden en of wonen  in een bepaald milieu  bepalend voor je constitutie.
Landen bijvoorbeeld zoals Japan, India, Tibet, Indonesië  en noem ze maar op zijn intens groot in tegenstelling tot ons kleine landje. 
Nederland zou je op de wereldkaart kunnen zien als een gemiddelde grote stad. Wij hebben hier in Nederland een zeeklimaat, welke totaal anders aanvoelt dan bijvoorbeeld een woestijnklimaat.

Wanneer kunnen we acupunctuur, Shiatsu-therapie, homeopathie, moksa-verbranding gebruiken?.
-----------------------------------------------------------------------Wat wordt er door de Meesters in Oosterse geneeswijze hierover verteld......

Mensen die dichtbij de oceaan wonen zullen meer vis en proteïne eten en zijn over het algemeen vatbaar voor huidziekten. Bij deze mensen zou de meest succesvolle behandeling acupunctuur en/of shiatsu zijn.

Mensen die meer in de bergen wonen en in woestijngebieden leven zullen daarom meer dierlijke eiwitten tot zich nemen en zijn over het algemeen dik of dikker. Dat zal leiden dat de inwendige organen gebrekkig kunnen gaan functioneren. Die kwaal is het beste te verhelpen met medicinale kruiden.

In landen die dichtbij de noordpool liggen wordt veel veeteelt bedreven. Hun inwendige organen zijn meestal koud. Dit heeft als nadeel dat mensen vaak hoesten en slijm opgeven. Hierbij wordt verteld dat moksa-verbranding een goed resultaat geeft. 

In het zuiden van de landen in het Oosten is het vaak heet en vochtig en de mensen eten daar meer zuur en rijp voedsel. Deze mensen krijgen te maken met kramp.
Ook deze mensen kunnen goed behandeld worden met acupunctuur en/of shiatsu

Er zijn ook landen die erg vlak zijn, die mensen eten erg graag verschillend voedsel, maar doordat ze daar geen zware arbeid hoeven te verrichten is een algemene zwakte van het lichaam een veel voorkomend probleem. Do-in, Hatha-yoga zijn hierbij doeltreffende opties.

Hoe een behandelaar te werk kan gaan
----------------------------------------------
Een afgestudeerd therapeut (in mijn geval gediplomeerd medisch-shiatsu therapeute en ooit beëdigd als natuurgeneeskundige bij de VNT) zal met haar of zijn ervaringen een goed behandelplan kunnen maken en verschillende therapieën kunnen combineren waar dat mogelijk geacht wordt. Bij het tot stand komen van een behandelplan staat natuurlijk de conditie van de te behandelen persoon voorop.

Bij ziekteverschijnselen 
-----------------------------
wil ik er wel graag op wijzen, dat  men eerst naar een arts toe behoort te gaan. 
We leven in een ontwikkeld land met een hoog level op het gebied van gezondheidszorg waar je naar mijn mening gebruik van moet maken. Pas als er een diagnose is gesteld en je klaar bent bij die arts kan je besluiten je leven weer op de rit te krijgen met bijvoorbeeld massages zoals boven omschreven.

Mensen met kanker
--------------------------
zal ik nooit aanraden met shiatsu aan de slag te gaan. Het gevaar dat er verkeerde cellen met de bloedstroom vervoerd zullen worden is te groot. Wat wel verlichting kan geven is voetzoolmassage. Na een chemo-therapie kan volgens Dr Kamstra, ooit hoofd van het rode kruis het middel liver-52 ingezet worden als een goede ondersteuning  om de bijeffecten van de chemo weg te werken. 

Wat is gezondheid??
-----------------------
Naar mijn mening ben je als je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans bent, een "gezond" iemand. Als je op één van deze vlakken in disbalans bent, ga dan aan jezelf werken. 
Zoek dan  een goeie behandelaar/therapeut/yogaleraar op en ga met die persoon aan de slag.

Welke massagevormen er zijn???
-----------------------------------------
Ooit, jaren en jaren geleden zijn een collega-shiatsu therapeute en ik eens op een rijtje gaan zetten hoeveel vormen van manuele therapie wij konden benoemen. Er zijn beelden van gemaakt.  Niet op een professionele manier, maar het geeft wel een goed beeld weer hoeveel massagevormen er zijn.. Er is een stukje welke iets laat zien van tantra massage. Hierbij wil ik opmerken dat deze vorm niet gebruikt wordt door mij en/of door mijn collega shiatsu therapeuten die ik ken en afgestudeerd zijn. Maar deze vorm bestaat en wij wilden deze daarom ook benoemen.



--------------------------------------------------------------------------------------Nog wat blogteksten die oa. over voeding gaan
maagkramp en waarom shiatsutherapie
water drinken uit een koperen beker
welke yoga is voor mij geschikt
wat heeft jouw geest met voeding te maken
kerstboodschap 2014 in praktijk brengen


-----------------------------------------------------------------------