Zoeken in deze blog

dinsdag 17 augustus 2021

Sadhana: koud water tijdens het douchen?? volgens de yogi's en de universiteit Nederland

Om shantih Lieve allemaal

Een paar maanden geleden hebben wij als groep het onderwerp koud water baden in de yoga besproken. De besproken lesstof heb ik verwerkt in onderstaande video en daarna zal ik een brief plaatsen welke Bhavandeep (email Bhavandeep) : bestuurslid van Yogastudio Laksmi (yogastudiolaksmi.nl) mij gestuurd heeft naar aanleiding van het onderwerp. Ook zal ik een video plaatsen(bij een mobiel op de link klikken) welke de universiteit Nederland over ijskoud water geplaatst heeft. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier mijn video over hoe yogi's mensen adviseren om koud water te gebruiken.





Hier de brief van Bhavandeep over zijn "koud water" ervaringen (heb zijn toestemming om deze te plaatsen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Lieve Kamala devi dasi Hierbij mijn ervaring van het nemen van een koude douche. Na de thema avond ben ik in de ochtend na het opstaan weer een koude douche gaan nemen. En dan niet met de sproeier, maar met een emmer koud water die ik de avond ervoor klaarzet met een stuk koper erin. Voordat ik de emmer water over me heen gooi doe ik 1x mijn mantra opzeggen. In de ochtend is het echt een overweldigend gevoel..je bent gelijk wakker en ja het is een heel goeie start van de dag. In het begin was het echt een drempel die ik over moest, maar nu ik het een paar maanden doe is die drempel weg en gaat het vanzelf zonder aarzeling. Ik sla geen dag over het zit nu echt in mijn systeem. In de avond als ik uit mijn werk kom dan doe ik het ook. Dan begin ik met de emmer koud water en daarna douche ik mij met zeep en was mijn haren met shampoo. Ook in de avond voelt het heel goed aan. Het is een afsluiting van de dag die achter mij ligt en vaak doe ik het net voordat ik naar bed ga. Ik ben blij en dankbaar dat je dit stuk onder de aandacht gebracht hebt. Dat zoiets eenvoudigs zo weldadig kan zijn. Ook de oefeningen die ik in de ochtend doe, ervaar ik nu anders na het koude bad, ik ben nu echt wakker en helder in mijn hoofd en klaar om de nieuwe dag te beginnen. Ik heb mijn ervaring ook gedeeld met één van mijn leerlingen en die was er zelf ook mee bezig. Wat zijn ervaring is en of hij het ook dagelijks doe dat weet ik niet, maar hem daar zeker naar vragen als ik hem in september bij de start van het nieuwe seizoen weer zie. 

Lieve groeten Bhavandeep.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder zoals toegezegd een video van de universiteit Nederland, waarin op wetenschappelijk wijze naar ijskoud water wordt gekeken. Door dit te doen hoop ik dat ik 2 werelden bij elkaar heb kunnen brengen. Veel kijkplezier toegewens.t



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
you tube: kamala en yogastudio laksmi

blogteksten over water: water uit een koperen beker
                                   water bij pelgrimsoorden