Zoeken in deze blog

zaterdag 30 december 2023

Hoezo een bijzondere ervaring.....Wil dit graag met jullie delen

 Lieve allemaal

In 2017 schreef ik een blogtekst over mijn leven, Dit schreef ik toen... ben vrij van allerlei zelf opgelegde plichten. Er zijn geen begeleidingen die ik hoef te doen. Geen asielzoekers te helpen. Geen kerstkaarten (20 december) meer te schrijven, want die zijn al verzonden.

Hier zit ik dus met wat oude foto's voor me, waarbij ik mezelf afvraag ga ik ze wegdoen of toch niet. Van één van die foto's die ik in mijn handen heb en welke al meer dan 40 jaar in mijn bezit is ga ik vertellen. Ik ga jullie meenemen naar het jaar 1977. Mijn toenmalige man en ik en de 2 kindjes waren net verhuisd van Rotterdam-West naar Zevenbergen-Krooswijk. Daar in Zevenbergen ontstond er een situatie waarin ik besefte dat ik alleen verder moest zonder familiebanden.

Mijn moeder, trouwens vandaag haar geboortedag, zou 92 jaar oud geworden zijn, maar zij werd maar 43 jaar oud. Maar terug in mijn verhaal, daar in Zevenbergen begon op mijn 28e jaar eigenlijk mijn volwassen leven en mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Nu erop terugkijkend was ik een naïeve, beschermde opgevoede jonge vrouw, die eigenlijk alleen maar ervaringen had verkregen door kanker in mijn familie en mijn schoonfamilie. Er zat een heel dikke laag van verdriet, ziekenhuizen en sterfgevallen om mij heen. Maar er zat ook een kracht en veel licht in mij welke nog geen kans had gekregen om zich te laten zien. Maar de ontwikkeling kwam met volle teugen tot bloei en was nu achteraf gezien ook niet meer te stoppen.

Eén van mijn eerste ervaringen in Brabant gebeurde op de 2e verdieping bij V & D in Breda en wel op de boekenafdeling. Daar was ik aan het kijken toen ik ineens een schok voelde in mijn lichaam ik stond stil en stond bij een kastje met boeken met een boek bovenop het kastje in een standaard. Omdat het een gekke situatie was pakte ik als compensatie het boek in mijn hand en begon te bladeren. Ik kwam bij een foto aan en geloof het of niet, de tranen liepen over mijn wangen naar beneden.  Weer kwam het gevoel naar boven....wat gebeurt hier.....Legde het boek weer terug veegde mijn tranen weg en liep door.

Ik was zo onder de indruk wat er gebeurd was dat ik na een halfuurtje na dit voorval teruggegaan ben. Weer pakte ik het boek op en gelijk weer begonnen de tranen over mijn wangen te lopen. Dit heeft zich daarna nog een keertje herhaald en weer na een wandeling van een half uur. Toen heb ik besloten dat er een reden moest zijn en heb het boek gekocht.

Thuis aangekomen pakte ik het boek en met de inhoud kon ik niet zoveel. Wel heb ik de foto er uitgehaald en het boek weggedaan. De foto van toen heb ik dus nu weer in mijn handen, het maakt nog net zoveel indruk op me als bij de eerste keer, alleen krijg ik er geen tranen meer bij maar wel een warm gevoel in mijn hart. De guru op de foto is een vajra Guru uit de Tibetaanse tantra gemeenschap. Mijn ervaring is dus 27 jaar na zijn heengaan tot mij gekomen.    (hoezo dood is dood!!)


nu op 30 dec 2023 kwam ik achter de onderstaande kennis. De stukjes vallen allemaal op hun plek, 
 De belangrijkste leer van de sakya is het systeem van lamdre (Wylielam 'bras) of pad en de vruchten. Lamdre wordt in privé-les gegeven en er is een algemene vorm voor het grote publiek. De privé-versie betreft voornamelijk tantrisch en is grotendeels occult-magisch
Deze Vajra Kumara was de 40the sakya trizin Ngawang Thutob wangdrag 1900-1950....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een maand of 3 na de bovengenoemde ervaring kreeg ik binnen 1 week heel onverwachts 3 boeken aangereikt op verschillende manieren.

  1. een boek uit de Veda's (hindoeïsme) 
  2. een boek uit de Islam  (soefi richting)
  3. een boek uit het Boeddhisme
Deze boeken zijn nog altijd in mijn bezit en vormen de leidraad in mijn leven. Heb zowel in het Hindoeïsme en in de Soefi beweging een initiatie ontvangen. En in het boeddhisme heb ik onder leiding van Meta Vitahari Vipassana-meditaties ontvangen. Waarom deze ervaring met jullie delen???  Mijn pad is een pad welke gekend moet worden zodat mensen weten hoe een esoterisch pad eruit ziet en wat de ervaringen daarin zijn.  Dus dit is 1 bladzijde uit een boek welke ik aan het schrijven ben.

20 jaar later dan het jaar van deze ervaring kwam brahmanistha, Parivrajaka Junapithadhikari His Holiness 1008 Shri Shri Soham Baba mahamandalesvare of  Juna Akhara in mijn leven (ook een vajra meester).....en hij vertelde tegen mij in de 1e ontmoeting:  daar ben je dan, ik heb zolang naar je gezocht. 

Deze foto is genomen op de kumbh mela  2010 in Haridwar in India en naar mij toegestuurd in een kerstkaart


Deze guru zei: ik ga de kroon op je hoofd zetten en ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor. Het was niet makkelijk om alle hoeken van mezelf te onderzoeken maar nu ik terug kijk kan ik niets anders zeggen dat hij gelijk heeft gehad toen hij mij vertelde: Kamala we will never have normal lives, we are very blessed.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moge de zegen van de Meesters ook op jullie die dit lezen rusten.   Lieve groet...Kamala (srimati Kamala-devi dasi)                               mail Kamala

vrijdag 1 december 2023

Hoe wordt een Swami en/of Guru begroet

Om shanti, lieve allemaal

Bhavandeep (een student van mij) stuurde mij een mail toe met de volgende vragen daarin beschreven.

  • Hoe begroet je een leraar en dan bedoel ik een geestelijk leraar zegt hij.
  • Waarom wordt er voor een swami gebogen
  • En waarom worden dan de voeten aangeraakt
Welke betekenis hebben deze zaken.
---------------------------------------------------------------------------------

Laat ik eerst wat uitleggen over de verschillende titels 
  • Brahmacaya's: eerste fase van het geestelijk leven is ook een periode van celibatair leven, zelfbeheersing en studie onder toezicht van een bevoegd geestelijk leraar.
  • Swami of ook wel Goswami genoemd is een bonafide geestelijk vertegenwoordiger en iemand die zinnen en geest volmaakt in bedwang heeft. 
  • Paramahamsa: is de meest volmaakte in de wereld verzakende levensorde. Parama is hoogste en Hamsa is zwaan. De meest verhevene van alle zelfgerealiseerden. Hij is als een zwaan die uit een mengsel van water en melk alleen de melk eruit kan halen. Hij is in staat om in alle omstandigheden altijd alleen de heer te zien in wie hij volkomen opgaat.
  • Archarya: is volgens de Bhagavad Gita, blz. 174, de ideale geestelijke leraar. Letterlijk Hij die onderricht geeft door zelf het voorbeeld te geven. Hij moet behoren tot een geestelijke erfopvolging welke teruggaat naar de Allerhoogste persoon Sri Krshna.
  • Guru of Goeroe: Is een zelfgerealiseerde ziel die in staat is de mensen voor te gaan op de weg der zelfverwerkeling en zo te bevrijden uit de kringloop van geboorte en dood Een waarachtig geestelijk leraar dient een archarya te zijn. 
  • Mataji: is een Hindi woord welke moeder betekent, Mataji kan ook verwijzen naar de Godinnen Laksmi en Durga
  • Vaishnava: is een persoon die is als een wensboom, kan iedere wens in vervulling laten gaan. Is één van de gerealiseerde toegewijden in Bhakti-yoga. 
  • Volgelingen: zijn mensen die (nog) geen leerling zijn maar waarderen de goeroe of hogere personen ook wel en soms worden deze goeroes ook wel door hen aanbeden.
Al deze bovengenoemde leraren mogen plaatsnemen op een vyasana wat stoel betekent. Het wordt gebruikt als ere zetel.
 
Nu de vraag waarom buigt men onder andere voor een Swami en wat kan men in een tempel zien gebeuren/ervaren.

De mannen worden bijvoorbeeld in Radadesh (een tempel van de Isckon gemeenschap) als Prabhu aangesproken, wat Meester betekent. De vrouwen worden aangesproken als Mataji wat Moeder betekent. Als ze darshan krijgen en of nemen (betekent in gemeenschap zijn van) o.a. in de tempelkamer dan bieden zowel de mannen als vrouwen hun Pranam aan. Het is een Sanskrit woord wat buigen met respect betekent. Het wordt gedaan door de handen samen te vouwen en het hoofd of het lichaam naar beneden te buigen en wel voor een Godheid, een Goeroe, een Leraar of een ouderling. 

De mannen voeren de Danda Vad (buiging) uit, maar de vrouwen mogen geen Danda Vad uitvoeren. De reden daarvoor is dat het bovenlichaam van een vrouw waar de borsten zitten deze de grond niet mogen aanraken bij de eerbetuiging. Er wordt verteld dat dit komt omdat Heer Sri Krishna uit de borsten van de moeder heeft gedronken en ter ere van die moeder verbiedt de aarde welke ook een moeder is om aangeraakt te worden door het bovenlichaam van een vrouw.
Hieronder een foto met hoe het gedaan wordt.




Nog even een aanvulling. Er staat in de Shastra beschreven dat het Mataji verboden is om een Danda vat uit te voeren. 
Shastra is een Sanskriet woord dat betekent "voorschrift, regel, handleiding, compendium, boek of verhandeling" in een algemene zin. Het woord wordt meestal gebruikt als een achtervoegsel in de Indiase literatuur context, voor technische of gespecialiseerde kennis in een bepaald gebied van de praktijk. Een shastra kan een technische handleiding zijn die de regels en normen van een artistieke of culturele discipline uitlegt, of het kan verwijzen naar het geheel van de leer over dat onderwerp

Als je een Vaishnava darshan krijgt of een telefoongesprek hebt met een Vaishnava zeg dan nooit Danda vat als begroeting maar zeg het woord Pranam.

Betekenis Pranama

Pranama wordt gebruikt als een vorm van eerbiedige groet of eerbiedige buiging voor een godheid, goeroe, een leraar of een ouderling te maken in het Hindoeïsme.
Het is een manier om respect, toewijding en nederigheid te tonen. Pranam wordt ook gebruikt als een manier om de prana (vitale levensenergie) van de ander te erkennen en te ontvangen.

Er zijn verschillende soorten pranam in het Hindoeïsme, afhankelijk van de context en de persoon die wordt begroet. Bijvoorbeeld

  • Ashtanga Pranama: (acht-ledige buiging). Deze wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Pachanga Pranama: (vijfledige buiging) wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Charanasparsha: Het aanraken van de voeten is een buiging gecombineerd met het aanraken van de voeten met beide handen en vervolgens de eigen ogen of het voorhoofd aan te raken als teken van respect. Het betekent "ik eer je" of "ik zoek je zegen".
  • Rsi: wijze
Tot hier de kennis die ik met jullie kan delen. 
Moge Gods zegen en de zegen van de Meesters op jullie rusten.
Met lieve groet, Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

--------------------------------------------------------------------------                                                             mail Kamala