Zoeken in deze blog

donderdag 31 oktober 2013

Woorden bezitten veel kracht

Om shanti

Lieve allemaal

Vandaag kwam ik onderstaand stuk tegen, welke is geschreven door een geestelijk gerealiseerd Meester en ik wil dit graag met jullie delen. 

Kamala
-------------------------------------------------------------------------------------

Te veel opleiding kan een handicap zijn.

Er was eens een Indiase beambte van de administratieve dienst (Ias) die net zo dacht als vele wetenschappers. Wetenschappers die ervan uitgaan dat geluid alleen via het oor binnen kan komen.

Eens was zo'n wetenschapper hoofd van het onderwijs in zijn district en hij bezocht een schoollokaal waar een docent een aantal jonge leerlingen in de Veda-wijsheid onderwees.
Deze spirituele leraar gaf een aantal uren onafgebroken les aan deze jonge kinderen van ongeveer 7 jaar oud. Terwijl de wetenschapper hiernaar zat te luisteren, kreeg de Ias-beambte hoofdpijn van het urenlang moeten luisteren naar die leraar.

Tenslotte zei hij tegen de leraar: "Mijn waarde vriend, dit zijn kleine kinderen. Het is onnodig hen urenlang met zulke lange lessen te belasten.
Voor hen heeft het geen enkel nut. Deze kinderen kunnen zulke diepe Vedische gedachten onmogelijk opnemen en begrijpen. Het is al moeilijk voor mij.

De leraar antwoordde dat kinderen alleen op deze gevoelige en ontvankelijke leeftijd op het juiste pad kunnen worden geleid. Hij was van mening dat hun hart bevrijd zou worden van twijfel en dat zij op het juiste levenspad zouden worden gezet, als deze edele waarheden vanaf het allereerst begin werden onderwezen. De wetenschapper zei: "Dat geloof ik helemaal niet. Hoe kunnen slechts woorden het denkvermogen transformeren?  Ik denk niet dat dit ooit mogelijk zal zijn.

De leraar probeerde hem op verschillende manieren te overtuigen van zijn gelijk. Hij legde uit en voerde argumenten aan, maar de wetenschapper wilde niet luisteren of ook maar iets van de wijsheid van de leraar tot zich te nemen. De wetenschapper had zich er innerlijk voor afgesloten.
Te veel opleiding heeft dikwijls tot gevolg dat men cynisch wordt en vol eigenwaan zit, men voelt zich dan te knap. (In korte tijd zo wordt er verteld verdwijnen goede deugden en het verstand wordt aangetast, of dit waar of niet waar is laat ik graag aan u over)

Toen de leraar besefte dat, welke inspanningen hij zich ook getroostte, het onmogelijk was zijn standpunt aan deze beambte uit te leggen, besloot hij zijn mening te bewijzen door een praktisch voorbeeld, welke de wetenschapper zeker zou begrijpen.

Hij verzocht de jongste leerling uit zijn klas om op te staan en hij tegen het jongetje:
"Zeg kereltje, gooi jij deze wetenschapper even uit het lokaal en wel onmiddellijk". Op het moment dat de wetenschapper deze woorden hoorde, werd de man razend op de leraar. Hij begon te schreeuwen:

"Wie denk je wel die je bent?". Ik ben het hoofd van de afdeling onderwijs in dit district en jij vraagt een klein kind om mij uit de klas te gooien! Hoe durf je zoiets te doen?

Toen zei de leraar: "Wel mijnheer, ik heb u niet geslagen, ook geen klap gegeven, ik heb u zelfs niet aangeraakt. Ik heb u niets gedaan, maar u schijnt erg van streek te raken door een paar woorden.
Waarom zou u nu zo boos worden? Uw boosheid is vanwege die paar woorden die ik heb gesproken heb, nietwaar?

Zo demonstreerde de leraar hem, dat woorden veel kracht bezitten, en woorden o.a. in mantra's hebben het enorme vermogen om afhankelijk van de manier waarop zij woorden gebruikt, grote schade aan te richten of goed te doen.

Na deze persoonlijke les ging de beambte weg, een ervaring rijker.

Einde verhaal.

------------------------------------------------------------------------------------
P.s.: 

In de Veda's zul je ook uitspraken vinden die erop duiden dat woorden, maar ook mantra's buitengewoon veel kracht bezitten en dat zij zelfs de wereld kunnen vernietigen. 
Daarin wordt gezegd dat als je een boom omhakt, deze altijd weer zou kunnen uitlopen, 
Een stuk ijzer dat in tweeën is gebroken weer door een smid kan worden hersteld gewoon door de twee delen te verhitten en deze aan elkaar te lassen.

Maar als je een hart breekt door woorden vol venijn, is het niet mogelijk het ooit weer heel te maken 
Woorden kunnen oneindig veel moeilijkheden veroorzaken, maar zij kunnen ook grenzeloos veel vreugde geven. 
Daarom moet je erop toe zien dat de woorden die je spreekt voor andere mensen niet kwetsend of pijnlijk is. 

Om aan jezelf te werken en om een relatie te herstellen kan  Japa-meditatie voor iemand noodzakelijk zijn. 

------------------------------------------------------------------------------------