Zoeken in deze blog

donderdag 2 maart 2017

yogastudio: Problemen liggen altijd in het gevoel

om shantih

foto genomen in jaipur  (febr. 2017)
Lieve allemaal

Toen ik in januari/februari 2017 in India verbleef, was ik plots aan het mijmeren over het onderwerp voelen.
Over dit onderwerp heb ik al eerder wat blogteksten geschreven, maar nu ik weer terug ben uit India kreeg ik de behoefte om dit onderwerp nog wat verder uit te diepen. Vandaar deze blogtekst.

Kamala

----------------------------------------------------

HET PROBLEEM IN ON(AAN)VAARDBARE SITUATIES LIGT ALTIJD IN HET GEVOEL, NOOIT IN DE EERSTE PLAATS IN  HET DENKEN.
Als we  met het intellect (ons denken) problemen willen oplossen die in de eerste plaats gevoelsproblemen zijn, dan wordt er door de Meesters gezegd dat we een muis als trekdier voor een boerenkar plaatsen.

GEVOELENS ZIJN EINDELOOS VEEL STERKER DAN GEDACHTEN
Het bespreken van moeilijkheden kan ons zeker helpen om bijvoorbeeld hun grenzen te zoeken en af te bakenen, maar hoe dieper we zoeken, hoe moeilijker het wordt om de juiste woorden en de juiste redenen te vinden en tenslotte blijkt dat helemaal onmogelijk.
Het enige wat ons overblijft, is als het ware contact op tenemen met het probleem en het te voelen, te beleven – en dit betekent dat we de onplezierige en zelfs bedreigende gevoelens toestaan om naar boven te komen en zich aan ons te vertonen.

DICHTKLAPPEN
Een heel eenvoudig – maar belangrijk  - voorbeeld is (volgens de Yogi's en Meesters)  dat velen van ons niet bekend zijn met het feit dat we kunnen dichtklappen. 

We zien iemand die we sympathiek vinden en we hebben dus het gevoel dat het prettig zou zijn met de betrokkene in contact te komen maar onmiddellijk nadat dit verlangen in ons opkomt staat er plotseling een muur tussen ons en de persoon in kwestie.
Het kan zijn dat dit herhaaldelijk gebeurt met betrekking tot dezelfde persoon, het kan ook zijn dat de muur plotseling uit de hemel komt vallen in een bepaalde situatie, Bijvoorbeeld wanneer iemand die wat hoger op de maatschappelijke ladder staat een uitleg van ons vraagt over de manier waarop we iets hebben gedaan, of we willen weten waarom we iets hebben nagelaten.
Meestal verdwijnen we zo snel mogelijk -  letterlijk, en we gaan er vandoor zodra we maar zonder prestigeverlies de kamer uit kunnen, of anders lopen we symbolisch weg – wat wil zeggen dat ons hart wegloopt terwijl hersens of in elk geval lichaam in de kamer blijven.
Die afweer uit zich in wat een symbolisch gedrag heet: we blozen of stotteren of bedenken een volkomen ontoereikend excuusje voor ons gedrag, ook als er misschien wat van ons verwacht werd op perfecte wijze hebben uitgevoerd; of anders proberen we zo snel mogelijk van onderwerp te veranderen en zo vallen er nog 1000 andere maniertjes te signaleren waardoor een deel van ons zich onbereikbaar maakt – helemaal buiten onze wil om.

INNERLIJKE WEERSTAND DOORBREKEN
We kunnen ook anders, door de muur van innerlijke weerstand heenbreken door een onderzoek in te stellen naar onze kinderlijke reacties; dat is wat psychotherapeuten ons zullen aanraden en het lijkt ook een heel stuk gezonder, dan weg te blijven hollen. En toch wordt zelfs hier niets echt fundamenteels opgelost. Zelfs als we in staat zouden zijn om na een aantal gesprekken en misschien herbelevingen van oude traumatische situaties ons bibberende ik in  wisselen voor een dapper ik, dan blijven we alsnog met zo’n “ik” zitten en derhalve met spanningen en met de kwetsbaarheid die daarmee gepaard gaat – de kwetsbaarheid die ons in elke situatie dwingt te leven als rekenmachines.

HOE LOSSEN WE HET PROBLEEM OP??
Als  we volwassen genoeg zijn geworden en de oplossing niet (langer) zoeken in het gebruik van allerlei chemicaliĆ«n, gaan we misschien eens praten met een psycholoog of psychiater, of met een oude getrouwe vriend.
Heel dikwijls zoeken we een intellectuele oplossing, of proberen we de omstandigheden te veranderen. Zonder twijfel is het beste als we iemand hebben die we volledig kunnen vertrouwen en bij wie we ons hart kunnen openen om eruit te gooien wat ons dwars zit.
Elk van deze manieren kan een zekere verlichting brengen, maar nooit een volledige bevrediging, waarom niet kunnen we dan vragen????

ONS HART OPENEN
Er zijn verscheidene redenen. Als we in staat zijn, ons hart te openen, brengt dat een aanzienlijke vermindering van spanningen met zich mee.
Oplossingen die we buiten onszelf plaatsen zijn o.a.

     Medicijnen of drugs en of alcohol gebruiken om spanningen te verminderen
2     Psycholoog, of een therapeut en of vriend raadplegen of gebruiken
3    Intellectuele oplossing zoeken
4     Omstandigheden veranderen.

ZELFONDERZOEK IS EEN BELANGRIJK ONDERDEEL

Alles wat buiten je gebeurt, gebeurt eigenlijk binnen in jou. 

Elke situatie die op je pad komt, vertelt hoe jij in het leven staat. Of je boos bent, of boos reageert, Of je iets of iemand kan ontvangen en als je dat niet kunt, wat staat er dan in de weg.
Kijk erna, ruim het op, accepteer jezelf met al je goeie en kwaaie kantjes. Ervaar je iets als goed, hou het……ervaar je iets als verkeerd…..kijk dan ook naar je gedrag, maar probeer het probleem niet buiten jezelf te plaatsen. Verander de wereld, begin bij jezelf.

WAAROM WEL OF NIET NAAR YOGAGROEPJES GAAN??


met de moeder van suresh (happy home) kijkend naar het
optreden van sri kutee. (indiase klassieke dans)
De  yogagroepjes waar je ontspanningsoefeningen aangereikt krijgt  zijn niet slecht om te doen maar kunnen onder het kopje oplossingen buiten jezelf geplaatst worden.

Maar daar gaat Yoga en Spiritualiteit niet over .   
Daarom is Yoga op Maat zo belangrijk als je echt iets aan zelfontwikkeling wilt doen.
Maar voordat je naar jezelf durft te gaan kijken is  de eerste vraag die je aan jezelf moet stellen, deze:

Ben je gelukkig????   Als het antwoord ja is, ga dan niet aan Yoga of Meditatie beginnen, want het zal je veranderen. Als het antwoord neen is, dan moet je vertrouwen hebben in diegene die je begeleidt.

Wil je een antwoord vinden op de vraag welke yoga of meditatietechniek voor jou geschikt is, stuur dan een mail naar yogastudiolaksmi@hotmail.com

----------------------------------------------------------------------------------
blogtekst over het denkorgaan
blogtekst : voelen versus trilling
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------