Zoeken in deze blog

donderdag 27 mei 2021

Volle maan: hoe denken Yogi's hierover

Om shantih

Lieve allemaal


Over de invloed van de maan op ons leven is veel te vertellen, maar in deze blog tekst wil ik jullie graag vertellen hoe de Yogi's in India hier mee omgaan.

Laten wij eens kijken naar de invloed van de maan  op ons menselijk systeem en de rol die de maan kan hebben op ons spiritueel pad.

Mijn ervaring is dat er maar weinig mensen bewust zijn wanneer er een volle maan is en welke invloed de maan op ons heeft. Dit is eigenlijk best jammer want als de maan vol is en er geen wolken voor hangen is de maan alleen al schitterend om naar te kijken.


Stadia van de maan 

Volgens de Yogi's in India is het heel goed voor je om je bewust te zijn van de verschillende stadia van de maan met de daarbij behorende energieën, maar ook hoe goed het is om deze inwerking op ons eigen energiestelsel te ervaren maar ook te kennen. De yogi's en hun leerlingen zijn bekend van de verschillende soorten energie van de maan en van het effect op de menselijke fysiologie en hun mentale gesteldheid. Elke dag zijn ze bewust van de verschillende posities van de maan en ze weten als geen ander hoe deze posities kunnen worden gebruikt voor hun eigen maar ook voor het menselijk welzijn. De maan en de standen van de maan zijn echt een onderdeel van de Indiase cultuur.

Als je interesse gaat tonen in de maan zal je merken dat er veel dingen gebeuren tussen het tijdstip van de volle maan en het begin punt van de nieuwe maan, maar ook andersom beginnend bij het begin van de nieuwe maan oplopend naar de volle maan

Een oefening om de maan te leren kennen: Elke keer als je omhoog kijkt naar de hemel zal je iets opmerken.....voel en kijk dan eens naar jezelf en probeer signalen in jezelf te ontdekken, bijvoorbeeld of er een bepaald niveau van bewustzijn aanwezig is in jou, of bemerk je een bepaald gevoel...zoals het krijgen van romantische invallen, ga je mijmeren, maakt het je depressief, krijg je verlangens??? Als je dit een jaar lang zou doen dan zal je opmerken dat elke fase van de maan een ander effect op je heeft. Verder is het belangrijk om te weten dat zowel mannen als vrouwen een mannelijk en vrouwelijk aspect in hun lichaam hebben, maar dat het vrouwelijke gedeelte in jou meer gevoel voor de energie van de maan heeft dan het mannelijke aspect in jou.

2 soorten kalenders: Omdat de maan een grote invloed heeft op ons dagelijks leven, heeft de Oosterse cultuur - met name in India - twee soorten kalenders gemaakt.

1. Voor de alledaagse zaken hebben ze een zonnekalender gemaakt. (Over het algemeen wordt de invloed van de zon als logisch beschouwd).

2. Voor alle andere subjectieve aspecten van ons leven hebben ze een maankalender gemaakt. (Over het algemeen wordt de invloed van de maan als onlogisch beschouwd).

In het Westen weten we wel degelijk dat de maanenergie een negatieve invloed kan hebben op psychische klachten bij mensen maar ook die last hebben van hormonale schommelingen. Ook zijn wij best wel bekend met het feit dat bepaalde plantensoorten het beste in de nacht of bij maanlicht geplukt moeten worden. Alleen zijn wij hier in het Westen er niet zo bewust mee bezig volgens mijn navraag bij diverse personen.

Yoga en de maan en zon energie: De wetenschap van de Yogasystemen zijn zo gestructureerd dat de eerste stappen op het yogapad 100% logisch zijn. Men begint eigenlijk altijd met de zonnegroet (Surya-kriya). Maar als je verder op het pad van yoga komt verlaat je het pad van de logica en ga je naar gebieden in jezelf die totaal niet logisch meer voor je kunnen zijn. Het betekent bij het verder gaan op het yogapad dat je het logisch denken met rust moet laten, met andere woorden jouw gestructureerd leven opzij zetten en als dat je lukt gaat de maan zijn werk in jou doen en wordt de maanenergie belangrijk in jouw energie stelsel.

Conclusie: Simpel gezegd is het dit: je staat met de zon op en dan is alles helder, klaar en duidelijk. In de avond als je alles van je af moet laten glijden voordat je gaat slapen kom je in een andere fase. Met het intreden van de maanenergie raakt alles in jou een beetje door elkaar, je weet dan eigenlijk niet meer wat echt en onecht is. Dit is ook te herkennen in de dromen die je hebt.....niets is echt logisch meer, ook al weet je dat sommige dromen een bepaalde ervaring in zich heeft. Als je wakker wordt is er waarschijnlijk de vraag wat moet ik met die droom, moet je de indrukken vanuit die droom loslaten of toch vasthouden, toch....



Mijn advies: Het enige wat ik erover kan zeggen is dit.....leer te werken met het denken, wordt stil, doe je oefeningen, doe je sadhana. Zoek iemand met ervaring en realisatie in deze zaken en vraag aan diegene of die je kan begeleiden. Maar weet dat een yogaleraar, een Meester een Yogi er niet is om aardig gevonden te worden, maar dat die er alleen maar is om je wakker te schudden.

Wil je deze bovenstaande tekst eens beluisteren, bekijk dan de onderstaande video.....



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------