Zoeken in deze blog

woensdag 31 augustus 2022

Ganesh Chaturthi: een festival van hoop en welvaart. Viering 3 sept. in de Biesbos

 

Ganesh Chaturthi: Een festival van hoop en welvaart


Heer Ganesha

Ganesh Chaturthi, een van de meest geliefde festivals in India, staat vol met goddelijkheid, 


Viering

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is een feest welke alle religies, kasten en geloofsovertuigingen doorsnijdt. Denk aan Ganesh Chaturthi, en het prachtige idool van Heer Ganesh komt in gedachten - de opwinding, de drukte, de geur van Zijn favoriete  gezangen vullen gewoon de lucht! 

Heer Ganesh wordt gezien als een God voor iedereen. Hij wordt beschouwd als de God van een nieuw begin, het wegnemen van obstakels en een beschermheer voor het leren. 


10 daags festival

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit 10-daagse festival viert niet alleen de verjaardag van Lord Ganesh, maar is ook een sociaal en gemeenschapsevenement dat mensen samenbrengt en harmonie bevordert. Het populaire geloof is dat Heer Ganesh de aarde bezoekt tijdens deze 10 dagen om Zijn toegewijden te zegenen. Daarom is dit voor degenen die een bestaand Ganesh-beeld in hun huis hebben, de tijd om Hem te dienen en speciaal voor Hem te zorgen, als een geliefde gast. Festivals in India zijn onvolledig zonder een groot aantal lekkernijen en Ganesh Chaturthi is niet anders. Gedurende deze 10-daagse wordt er veel moeite gedaan om Lord Ganesh te behagen. Zijn lievelingsmaaltijd wordt bereid en aan Hem geofferd.



Ganesha zelf maken

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De voorbereiding op het festival begint maanden eerder met ambachtslieden die kleibeelden van Ganesh in verschillende maten maken. 

Deze afgoden worden geïnstalleerd in speciaal versierde pandals (tijdelijke structuur die wordt gebruikt bij religieuze evenementen) of bij huizen. 
De 10-daagse viering volgt de hindoeïstische maankalender, met het grootste spektakel dat plaatsvindt op de laatste dag genaamd Anant Chaturdashi
Op de eerste dag, te midden van gezangen van Ganpati Bappa Morya, nemen duizenden toegewijden het afgodsbeeld van Heer Ganesh mee naar huis en voeren na de installatie ervan een ceremonie uit om Zijn heilige aanwezigheid in het beeld aan te roepen. 

Dit ritueel wordt de Prana Pratishtha genoemd, waarbij een aantal mantra's worden gereciteerd, een speciale aanbiddingsceremonie wordt uitgevoerd, offers van snoep, bloemen, rijst, kokosnoot, jaggery en munten worden gemaakt en het beeld wordt gezalfd met rood chandan (sandelhout) poeder. 
De komende 10 dagen daarna wordt het afgodsbeeld elke dag aanbeden en 's avonds wordt er een arti gezongen. Er wordt aangenomen dat Heer Ganesh 's middags werd geboren en daarom wordt het beschouwd als het meest gunstige moment van de dag voor het uitvoeren van de rituelen.


De onderdompeling

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het hoogtepunt van dit festival op de11e dag is een spectaculaire gebeurtenis. Op de laatste dag van het festival, Anant Chaturdashi, worden de beelden door de straten geparadeerd te midden van zang en dans, en vervolgens ondergedompeld in de oceaan of andere waterlichamen. De onderdompeling van de beelden en hun daaropvolgende vernietiging versterkt het geloof dat het universum zich in een constante staat van verandering bevindt en uiteindelijk weggeeft aan vormloosheid. De daad van onderdompeling duidt op de cirkel van het leven. Het gezang van Ganpati Bappa Morya vult de lucht als de toegewijden afscheid nemen en bidden voor de vroege terugkeer van de godheid het volgende jaar. Terwijl ondernemers tot Lord Ganesh bidden voor welvaart, bidden boeren voor overvloedige oogsten. Er wordt aangenomen dat alleen al in de stad Mumbai elk jaar meer dan 150.000 standbeelden worden ondergedompeld!


Eten – Een integraal onderdeel van de festiviteiten

De ontelbare festivals die in India worden gevierd, zijn verrijkt met overheerlijke snoepjes en overdadige maaltijden. Elk festival van ons land onthult een schat aan smaken, waarbij elke regio zijn eigen unieke draai geeft. Zoet vlees zoals laddoos, barfi's en mithais zijn een vaste waarde en men krijgt ze te zien en te eten tijdens de meeste festivals. Elk festival heeft echter een eigen reeks lekkernijen. Het 10-daagse Ganesh Chaturthi-festival zorgt voor een sfeer die lijkt op een carnaval. Dit is een festival dat overloopt van zoete offers, omdat Lord Ganesh wordt verondersteld er erg dol op te zijn. Dus, van modaks tot laddoos en barfi's, huizen en snoepwinkels bereiden enkele van de meest exquise zoete lekkernijen.


Bhog dient een tweeledig doel. Het verwijst naar het voedsel dat wordt geserveerd aan al diegenen die komen om hun respect te betuigen aan Heer Ganesh en het is ook het voedsel dat hem tijdens de aanbidding wordt aangeboden. Naast snoep en andere lekkernijen worden vruchten ook aangeboden als bhog. Bananen, die Zijn favoriete vrucht zijn, hebben echter voorrang op alle andere.

Mode

Dit specifieke snoepje wordt verondersteld de all-time favoriet van Lord Ganesh te zijn. Hij wordt in feite Modakpriya genoemd in de Schriften vanwege Zijn grote liefde voor deze zoete knoedels. Daarom bieden toegewijden Hem op de eerste dag van Ganesh Chaturthi een bhog van modak aan. Deze zoete offers werden traditioneel gemaakt van rijstmeel en jaggery. De modak heeft tegenwoordig verschillende variaties zoals gestoomde modak, droog fruit modak, chocolade modak, gefrituurde modak en dergelijke.

Mode

Mode

Motichoor Laddoos

Motichoor Laddoos

Laddoos

Naast modak zou Lord Ganesha ook dol zijn op laddoos. De verrukkelijke motichoor laddoo is een van de meest voorkomende vormen van laddoos die hem in de bhog wordt aangeboden. Heer Ganesh wordt vaak afgebeeld als iemand die motichoor laddoos in Zijn handen houdt, of het nu in afbeeldingen of afgoden is, wat Zijn immense voorliefde voor hen weerspiegelt. Andere melt-in-the-mouth laddoos die populair zijn tijdens het festival zijn de coconut laddoos en til ke laddoos.

Satori

Satori is een Maharashtrian zoet plat brood, dat is een geliefd festival zoet van de staat. Het is een rijke delicatesse gemaakt van khoya of mawa, ghee, gram bloem (besan) en melk.

Kokosrijst

 Kokosrijst is een van de meest voorkomende offers aan de godheid in West-India. Dit is een gerecht op basis van rijst, bereid door witte rijst in kokosmelk te weken of te koken met kokosvlokken. Deze heerlijke en geurige bereiding is een zeer populair bhog item voor Lord Ganesha.

Kokosrijst

Kokosrijst

Sjoekshand

Sjoekshand

Sjoekshand

Shrikand is een zoet gerecht dat populair is in veel delen van India. Het is gemaakt van gespannen yoghurt en wordt gegarneerd met dikke noten en rozijnen.

Banaan Sheera

Banana Sheera, een gemakkelijk te maken zoete traktatie, is nog een ander populair aanbod aan Lord Ganesha. Gemaakt van gepureerde bananen, griesmeel en suiker, de textuur en smaak van sheera lijkt erg op de smelt-in-de-mond sooji ka halwa (zoet gemaakt van griesmeel).

Puran Poli

Puran Poli is een traditioneel Indiaas gevuld brood. Het is eigenlijk een flatbread gemaakt van tarwe, dat een zoete vulling heeft die is verrijkt met kruiden zoals kardemom en nootmuskaat. Het woord puran verwijst naar de vulling, terwijl poli verwijst naar het flatbread.

Puran Poli

Puran Poli

"De grootsheid van een cultuur is terug te vinden in de festivals". Dit vaak herhaalde citaat belichaamt Ganesh Chaturthi. Dit heilige feest propageert co-existentie en harmonie, omdat het de kloof tussen mensen overbrugt. Afgezien van al het feest en de uitbundigheid die dit feest uitstraalt, kijken de mensen reikhalzend uit naar de komst van de Heer van Vrede en de Voorbode van Geluk en Welvaart. Tegenwoordig is er ook veel bewustzijn in termen van organische keuzes voor het Ganapati-idool, en methoden die het zeeleven beïnvloeden en het milieu vervuilen, worden ontmoedigd.

Het feest van Ganesh Chaturthi wordt gekenmerkt door vurigheid, hoop en een gebed voor een betere toekomst. Ganpati Bappa Morya!