Zoeken in deze blog

dinsdag 20 september 2022

2022: Yoga visie op Prinsjesdag

20 september 2022

Om shanti, 

Lieve allemaal,


Zat daarnet naar de toespraak van Koning Willem-Alexander te kijken en te luisteren naar wat de Koning namens de regering uitsprak in de troonrede op deze Prinsjesdag. Het stuk waar ik mij goed in kan vinden is waarin Koning Willem-Alexander vertelde over zijn grootmoeder (eind 1800) en waarin de toenmalige Koningin haar troonrede uitsprak in een tijd welke zeer instabiel was en het land zou veranderen.

Dit terugblikken van Koning Willem-Alexander naar zijn grootmoeder begrijp ik maar al te goed.  Ik weet maar al te goed hoe meer je van je afkomst en het verleden van je land afweet, des te beter je kunt fungeren in de toekomst van het land waarin je leeft en deel uitmaakt. 

Hoe kijkt de yoga filosofie naar het thema "samenwerken". Onderstaand zal ik beschrijven hoe de Meesters uit India hiertegen aan kijken.

SAMENWERKING

-----------------------------------


Samenwerking tussen mensen in een samenleving, gemotiveerd door spontaniteit en door zuivere bedoelingen zijn het kenmerk van Seva. Seva wordt gekenmerkt door mededogen en offerbereidheid. Geschiedenis leert ons dat we

  • Geboren worden in een samenleving
  • We groeien op in een samenleving
  • We eindigen ons leven in de samenleving.



Alles wat we doen, praten, wat we zeggen, hoe we handelen is bepaald door de maatschappij waar we in leven. 
De maatschappij is voor de mens hetzelfde als het water waar de vissen in zwemmen. Als de maatschappij iets afwijst of verwaarloost dan kunnen de mensen niet goed meer overleven.


GROEP
---------
Wat een enkel individu niet kan bereiken kan een hechte groep wel bereiken in de samenleving. (Kijk maar eens naar de standvastigheid van Oekraïne en de landen die de handen in elkaar slaan om een éénheid te vormen tegen het geweld uit Rusland)


MOKSHA (BEVRIJDING)
---------------------------
Bevrijding van Moksha (materiele gebondenheid) kan overwonnen worden door een goed ingestelde groep. Door het gevoel van éénheid tussen de personen voel je je veiliger en daardoor gelukkiger. Door deze éénheid ben je beter bereid om offers te brengen en de zachtheid van mededogen te ontwikkelen.
Dienst aan de maatschappij moet leiden tot het loskomen van het kleine ik.


FAMILIEKRING IS ENORM BELANGRIJK
----------------------------------------------------------------------------------------


De eerste les in seva moet geleerd worden in de familiekring zelf.
Vader, Moeder, broers en zussen, in deze beperkte groep, die goed gevormd is, moet men zich bezighouden met liefdevolle dienst. Daarna is het belangrijk om seva in een groter geheel uit te gaan oefenen buiten de familiekring.

Het karakter van elk familielid is bepalend voor de vrede en welvaart in de familie. Het karakter van elk gezin is de fundamentele factor die geluk en de vrede van het dorp of gemeenschap brengt. Veel van deze ontstane groepen geven voortgang aan het land waarin je leeft. 


HET WELZIJN VAN DE MAATSCHAPPIJ
--------------------------------------------
Met andere woorden 
  • voor het welzijn van de wereld
  • de geest van dienstverlening
  • het vitale enthousiasme
  • de constructieve verbeelding
  • de pure motivatie
  • de onzelfzuchtige alertheid 
Deze zaken zijn allemaal dringend nodig.

---------------------------------------------------------------------------------------

VOORUITBLIK NAAR DE KOMENDE JAREN.

Dit is naar mij toegekomen van de Meesters en Yogi's uit India
  • 2022 Is een jaar met veel donkere momenten
  • 2023 Is een jaar waarin alleen maar duisternis zal zijn
  • 2024 Is een jaar waarin lichtpunten tevoorschijn komen
  • 2025 Is een jaar waarin de Meesters en hoge yogi's in India in meditatie gaan. De puja's, meditaties en offering die dan gedaan worden zullen in het teken staan om de aarde en alle levende wezens bij te staan in de opbouw na de duistere periode.
Aan de mensen die dit lezen.....
-------------------------------------
Blijf dapper, onderga deze duistere periode, blijf kalm en doe je sadhana zodat de emoties over wat dan ook niet zullen overheersen en laten wij als Nederlandse gemeenschap sterk blijven in de prijs die wij moeten betalen voor de oorlog welke in Oekraïne afspeelt en waar wij indirect aan meedoen.

Kamala

-----------------------------------------------------------------------------------------
email: Kamala