Zoeken in deze blog

zaterdag 28 september 2024

2024: Voorouderverering/Sarra Pitra Shraad/Tarpan Tripindi


Om shanti, lieve lezers 

2 oktober aanstaande, wordt er in de hindoeïstische gemeenschappen, dus ook in Nederland deze Sarra Pitra Shraad uitgevoerd. 

In Krimpen ad Ijssel in de mandir van de Brahm Rishi Mission Nederland onder leiding van Dr. swami Dineswaranandji maharaj.....bent u van harte welkom. Het enige wat voor Nederlandse mensen een probleem zou kunnen zijn om niet te gaan is de taal..  Er wordt Hindi gesproken maar buiten het tempelgebeuren wordt er door de mensen gewoon Nederlands en/of Engels gesproken. Maar de energie die men zal voelen en de trillingen van de teksten komen hoe dan ook bij u binnen. Maar laat ik eens proberen een tipje van de sluier op te tillen over deze ouderverering. 

Hieronder dus een kleine uitleg over deze Pitra Shraad.

--------------------------------------------------------------------------------------

Sarra Pitra Shraad: Ook bekend als Pitra Paksha of Shraada is een belangrijke periode binnen het hindoeïsme waarin mensen hun voorouders (pitra's eren en offers aan hen brengen). Deze periode van vereren valt in de donkere helft van de maanmaand Ashvin, die eindigt op de dag van de Nieuwe maan (Amavasya) ook bekend als Sarvapitri Amasvasya.

Tarpan Tripindi: is een specifiek ritueel binnen deze periode waarbij water en andere offers worden gebracht aan de voorouders om hun zielen rust te geven en hun zegeningen te ontvangen. Het woord "tarpan" betekent letterlijk "voldoening"of "verzadiging" en verwijst naar het tevreden stellen van de voorouderlijke zielen.

Betekenis in Nederland: Voor de Nederlandse hindoe-gemeenschap kan het vieren van Sarra Pitra Shraad en het uitvoeren van Tarpan Tripindi een manier zijn om verbonden te blijven met hun culturele en religieuze wortels. Het biedt een gelegenheid om respect en dankbaarheid te tonen aan de voorouders, wat een gevoel van continiuiteit en identiteit kan versterken, zelfs ver van het land van oorsprong. Daar naast kan het ook een moment van reflectie en familiebanden zijn, waarbij men stilstaat bij de waarden en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het kan dus ook helpen om een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid te bevorderen binnen de diaspora.

Hoe kan men Sarra Pitra Shraad uitvoeren in Nederland en bij jezelf thuis 

Het uitvoeren van Sarra Pitra Shraad vindt plaats tijdens de Pitra Paksha-periode, die meestal in september of oktober valt. Dit jaar wordt het gedaan op 2 oktober.

Hieronder zijn enkele stappen en tips om dit ritueel zelf uit te voeren als je ervoor kiest om niet naar een tempel te gaan.

Datum en tijd:  controleer de exacte datum volgens de hindoeistische kalender.

Plaats: hoewel het traditioneel bij een rivier of een tempel wordt uitgevoerd, kun je het ritueel ook thuis doen. Zorg dan wel voor een schone en rustige plek.

Benodigdheden: Begin met een persoonlijke reiniging en reinig de plek waar je het ritueel gaat uitvoeren. Giet water (tarpan) over je handen terwijl de namen van je voorouders reciteert. Dit symboliseert het geven van water aan hun zielen. Dan zijn er Offerandes (Shraadha). Plaats voedsel en andere offeringen op een schone doek of blad. Reciteer gebeden en mantra's, terwijl je de offeranden op het doek plaats. Je kunt ook kleine balletjes van rijst en sesamzaad (Pind Daan) aan je voorouders aanbieden. Sluit dit genoemde ritueel af met een gebed waarin je de zegeningen van je voorouders vraagt en hen bedankt.

Praktische tips: Overweeg serieus om samen met anderen van een hindoeistische gemeenschap samen te komen en het ritueel onder begeleiding van een swami, guru of geleerde te laten uitvoeren. Lokale tempels in Nederland organiseren speciale ceremonies tijdens deze Pitra Paksha. Aangezien ik bekend ben met de Brahm Rishi Mission in Krimpen ad IJssel en in Den Haag, kan ik u verzekeren dat men in bekwame handen is. 

benodigheden tijdens de ceremonie bij jezelf thuis:

  • De soorten wierook die men kan gebruiken is sandelhout, jasmijn en kamfer zijn goede keuzes. Kies een geur die je rustgevend vindt. Het wierookstokje plaats je in een houder welke staat in je meditatieplek. Noem de namen van je voorouders als je bloemen neerlegt. Tijdens het branden van de wierook en het neerleggen van de bloemen reciteer je gebeden en mantra's 
  • Men kan ook fruit en zoetigheden als offer gebruiken. Fruit en zoetigheden zijn uitstekende offers voor Sarra Pitra Shraad. De symbolische betekenis kan zijn overvloed en zoetheid in je leven. De soorten fruit die men kan gebruiken zijn: bananen, appels, mango's en kokosnoten. Kies wel fruit dat vers en goed van kwaliteit is. Leg het fruit op een schone doek of op een schoon bord op het altaar.
  • De soorten zoetigheden die men kan gebruiken zijn: traditionele Indiase zoetigheden zoals laddoos, barfi en peda welke ideaal zijn. Je kunt natuurlijk ook andere zoetigheden gebruiken die je voorouders graag tot zich namen. Plaats de zoetigheden naast het fruit bij de andere voorwerpen en etenswaren die je gebruikt heb. Trouwens zoetigheden symboliseren vreugde en geluk.
Met deze zeer beperkte informatie hoop ik toch, dat ik jullie die dit lezen iets aan kennis hebben verkregen.


------------------------------------------------------------------------------------------
Wil je een hogere vorm van begeleiding hierbij krijgen???  neem dan contact op met de Brahm Rishi Mission te Krimpen ad IJssel. 
De oprichter en de geestelijk begeleider daar is swami Dr Dineshwaranand ji, maharaj... brahmrishiashram.nl Het adres is Krimpenerbosweg 1, 2925 LB Krimpen ad Ijssel. Telefoonnummer: +31 6 34857380

In Den haag kan je ook contact opnemen met Swami Dewpriyavani van de  Brahm Rishi Ashram , zij zetelt op de Loosduinseweg 717. Haar telefoonnnummer: + 31 6 43275339

Voor nu wens ik jullie alle goeds en warmte toe en wens dat er veel zegen op ons mogen rusten.