Zoeken in deze blog

dinsdag 1 maart 2016

innerlijk leven: wat doet woede met een mens (2)

om shantih

Lieve allemaal
Deze blogtekst welke ik overgenomen heb geeft uitleg over de verschillende soorten boosheid. Mijn dank aan de schrijvers van dit stuk.
Kamala

De tweede van onze negen vijanden die wij  proberen te overwinnen is Krodha (Krodh). Krodha wordt vertaald als woede, boosheid of furiositeit. In het Hindoeïsme wordt het gezien als het sluiten van de deur naar de Dharm. Dit heeft te maken met wat woede doet met een mens.
Uitschakelen van denken
Woede zorgt ervoor dat een mens niet meer kan redeneren. De gedachten en zelfs de zintuigen worden afgesloten. De Dharm leert dat zo iemand zijn liefde, denkprocessen en zelfs zijn religie verloochent. Hierdoor kan hij iedere zonde begaan. Iemand in woede is in staat te zondigen tegen ieder principe dat hij ophield en ieder persoon te verraden om de woede tevreden te stellen. Hij is bereid om niet alleen een ander, maar ook zichzelf op te offeren. Woede kan komen van buiten af, maar het breekt een mens van binnenuit.
Reactie op onmacht
Wij leren van jongs af om onze zaken in orde te hebben en onder controle te hebben. Woede is een reactie op onmacht. Het is een gevolg van het besef dat je niet in staat bent om iets onder controle te hebben. Het leven gaat niet zoals wij willen of verwachten en dat geeft een gevoel van onmacht. Het is ook een besef dat wij geen god zijn en dat is voor veel mensen heel moeilijk.
Vals schild
Wanneer een mens beseft dat hij geen macht heeft, dan verschuilt hij zich soms ook achter zijn woede om zichzelf te beschermen. Dit is een vals schild met de hoop een ander af te schrikken. Dit komt voort uit de angst om nogmaals gekwetst en geschaad te worden. Maar dit houdt een mens juist vast in zijn negatieve gedachten uit het verleden en geeft geen ruimte om te handelen en te leven voor een betere toekomst.
Jouw meester
De Yogasutras leren ons dat een mens nooit groter kan zijn dan datgene dat hem kwaad weet te maken. Dat wat jou als mens kwaad maakt, is jouw meester en bepaalt wanneer en hoe jij jezelf, jouw verstand, jouw geliefden, jouw Dharm en jouw principes opzij moet zetten.
Zelfdestructie
Woede voor een ander is als het drinken van vergif in de hoop dat de ander ziek zal worden. Het is jezelf straffen voor wat een ander heeft gedaan of gezegd. Het is jezelf binden aan de karma van een ander. Hoe je het ook bekijkt, het is een weg naar zelfdestructie. Daarom zeggen de Yogasutras dat een mens niet gestraft wordt voor zijn woede, maar een mens wel gestraft wordt door zijn woede.
Acceptatie
Een manier om woede te overwinnen is acceptatie. Het besef dat je geen god bent en dus niet alles in jouw of andermans leven kunt bepalen en sturen. Besef wat je jezelf aan het aandoen bent en wil het loslaten. Ook het accepteren dat je op een spiritueel pad bent en niet jezelf kunt verankeren met woede voor de karma van anderen. Dit zijn de stappen om te beginnen met het loslaten van woede.
Vergeven
Vergeven wordt vaak verkeerd begrepen als het goedkeuren, maar dat is het niet. Vergeven is de volgende en laatste stap om woede te kunnen overwinnen. Het is andermans karma te laten voor die persoon zelf in plaats van het mee te dragen met jezelf. Het is ook het accepteren dat jij fouten hebt gemaakt en vergeven van jezelf zodat je jezelf kunt verbeteren. Om je eigen fouten los te kunnen laten, zal jij jezelf ook moeten vergeven om verder te gaan.
Vergiffenis en acceptatie (Kshama en Santosh) zorgen voor innerlijke rust. Zo kan geen probleem jou uit balans halen. Om je deze karaktereigenschappen eigen te maken zijn meditatie en zelfreflectie nodig.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------