Zoeken in deze blog

dinsdag 1 maart 2016

Innerlijk leven: Wat doet woede met een mens (1)

Om shantih
Lieve allemaal

Boos zijn, boos blijven, boos worden, boos zijn op jezelf, boos zijn op een ander. Soms komen er mensen op mijn pad die boos zijn over wat anderen hun aandoen.

Jaren geleden kwam er een jong persoon naar me toe waarin de boosheid zo verankerd zit dat hij al jaren lang onder begeleiding staat van psychiaters. Nu jaren later heeft hij in verschillende tehuizen gezeten, maar is nog steeds niet in staat om er mee om te gaan. Deze jongen valt onder de 1e soort boosheid.

In 2004 vroeg iemand na zijn auto ongeluk waarin hij veel pijn had.,geef me wat van jouw energie. Ik kon maar 1 ding bedenken. Hem boos maken, want als je boos bent, komt er vuur uit je ogen en je mond. Je moet dan wat met die energie doen die loskomt. Boosheid werd hier gebruikt als een healing.

Je boosheid niet met de desbetreffende persoon/ personen bespreken is een vorm van manipulatie. Men moet dan proberen erachter te komen wat men onder controle wil hebben.
Wat jezelf betreft:  soms moet je gewoon accepteren dat iemand boos op je is en de vraag is dan hoe moet je daar mee omgaan. Lees het onderstaande verhaal.

In de Yoga filosofie staat de uitleg over boosheid/kwaadheid. Na het lezen van deze uitleg een verhaal hoe Shiva omging met boosheid van anderen.
Boosheid laat zich in meerdere vormen zien, dus in het verhaal zitten meerdere lagen. Veel leesplezier

Kamala
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Er zijn twee soorten boosheid/kwaadheid (krodha)
  1. waarvan de ene de geest aantast
  2. leidt tot spirituele groei
De oorsprong van de eerste vorm van kwaadheid is trots; men wordt boos als men gekleineerd wordt.
Dit verhindert de geest om de dingen in hun juiste perspectief te zien en tast het oordeelsvermogen aan.

De oorsprong van de tweede vorm is de les die zich aandient bij iemand die een innerlijk leven leidt. Deze persoon wordt echter kwaad op zichzelf als hij onwaardig handelt, of wanneer al zijn kennis en ervaring hem niet van dwaasheid weerhouden.
Hij treedt streng op tegenover zijn eigen fouten, maar behandelt de fouten van anderen met welwillendheid.
Een vriendelijke gemoedsgesteldheid is een eigenschap van de yogi (beoefenaar is ook een yogi). Hij lijdt mee met alle lijden. Vriendelijkheid tegenover anderen en strengheid tegenover zichzelf gaan bij hem hand in hand en in zijn tegenwoordigheid worden alle vijandelijkheden opgegeven.



Hier het verhaal over Shiva in het bos
-------------------------------------------------------------------------------------
In de plaats Tarukavana was een bos waarin vele mannen met machtige krachten en gaven woonden. Mannen die in staat zijn in 13 lichamen tegelijk te verschijnen. Ze kunnen alles met je doen wat ze van je willen. Hebben eigenschappen die goddelijk zijn.

In dat bos verscheen Shiva als een buitengewoon prachtige jongen met heel veel aantrekkingskracht. De vrouwen van de bovengenoemde mannen kwamen in de ban van de energie van Shiva. De vrouwen waren van binnenuit tot deze jongen aangetrokken. Hun hart werd gevuld met zijn energie.

De vrouwen gingen na het zien van Shiva naar hun huizen, namen foto's en mala's mee en begonnen zo de sfeer van de jongeman in hun huis te brengen. De families met wie ze woonden werden bang en konden deze jonge man niet respecteren. Er begon een groot probleem te ontstaan.

De machtige mannen uit het bos, de rishi's kwamen bij elkaar om te kijken hoe ze deze man konden stoppen. Ze creëerden een plan.
Ze hielden een vuurofferceremonie en creëerden golven van geluid en licht en stuurden die over de hele wereld. Ook stuurden ze alle negativiteit waar ze in staat waren op hem af.

Wat deed Shiva? die zat rustig in samadhi onder de reusachtige banyanboom. De mannen werden steeds bozer en creëerden een intense Damaru. Deze
Damaru is een intens geluid wat in staat is alles te vernietigen waar het mee in aanraking komt.
De jongeman kon van binnenuit zien wat er gebeurde, ving dat geluid op in zijn hand, maakte er een bol van en speelde ermee.

De rishi's maakten een tijger. Ook hier werd mee gespeeld.
De rishi's maakten een dolle olifant. De jongeman vernietigde de olifant en maakte er een deken van.
De rishi's stuurden asura's of wel zwarte geesten op hem af met de bedoeling de jongeman te vernietigen. Het deed hem niets.

Tijd om eens naar de les te kijken
Alles wat deze jonge sadhu deed was gewoon stil zitten.
Hij deed niets met alle kennis die hij bezat, vergat alle technieken die hij geleerd had.
Zat daar alleen maar in stilte.
In deze stilte was hij één met God in zijn hart.

Als de innerlijke leraar een menselijk lichaam aanneemt in dit geval het lichaam van Shiva, kan er niets gebeuren.
God is Meester over alle elementen.
Shiva  kon daardoor de elementen omvormen.
Het vuur wat werd afgevuurd, gebruikte hij als verwarming.
De geesten om mee te spelen.
De olifantshuid als deken.

Conclusie
De oefening/les bestaat er in om alle obstakels die tussen jou en je hart in staan weg te halen, dus ook de veroorzakers van de boosheid, en maak de weg vrij om jouw innerlijke leraar de kans te geven een rol in jouw leven te spelen.

Nu in 2021, 5 jaar na deze blogtekst heb ik er een video over opgenomen. Ik zal hem hieronder plaatsen.




------------------------------------------------------------------------------------