Zoeken in deze blog

dinsdag 2 mei 2017

kennis: De 4 soorten mensen....

Om shantih

Lieve allemaal

Een hele tijd geleden heb ik een blogtekst geschreven over de 4 soorten vrouwen die er volgens de Indiase cultuur bestaan. 


Ook in  christelijke geschriften worden mensen wel verdeeld in 4 soorten.
Hildegard van Bingen was een veelzijdige begaafde abdis, tevens een kunstenares en arts. Zij leefde in de 12e eeuw en door haar verkregen visioenen inspireerde zij vele mensen. Wat bijzonder is dat zij nog steeds, dus nu in mijn geval, in onze 21e eeuw ons weer inspiratie geeft.
Hieronder dus haar kijk op mensen met een verschillende aanleg.



Kamala


-----------------------------------------------------------------

De 4 soorten mensen volgens Hildegard van Bingen zijn
  1. een mens kan hard zijn van aanleg
  2. onbezorgd
  3. onstuimig
  4. temperamentvol
Een mens die hard is van aanleg, uit zich altijd scherp. Hij of zij houdt geen rekening met anderen, alleen met zijn of haar eigen belang. En dat stemt hem of haar tot tevredenheid.

Een mens die onbezorgd van aanleg is, weifelt steeds, maar gelovig is hij of zij wel. Misstappen worden vermeden en zijn of haar daden bevallen hem of haar niet altijd

Mensen die onstuimig van aanleg zijn, ontbreekt het aan wijsheid. Alles wat ze doen, laat bij hen geen ruimte voor dwaasheden, daar is geen wijs woord tegen opgewassen. Integendeel wijsheid maakt hen boos.

Wie temperamentvol van aanleg is, heeft alleen maar belangstelling voor materiƫle dingen, en niet voor geestelijke. Zulke mensen hebben niets met vrede; als ze vrede zien, werken ze die tegen met hun wereldse gedoe.

Einde artikel.......
------------------------------------------------------------------------------------

Als meditatie is het een goeie oefening om eens naar de mensen om je heen te kijken, dit kan heel verrassend zijn......
Heb je vragen over deze tekst of wil je je ervaringen delen.... dat kan,..... mail deze naar yogastudiolaksmi@hotmail.com