Zoeken in deze blog

donderdag 25 april 2019

KARMA: wat is plicht in karma yoga

om shantih

Lieve allemaal 
kamala op bezoek bij de yogi's op de maha kumbh mela in India

Karma is leven in het hier en nu en het heeft te maken met keuzes maken op situaties die er in je leven verschijnen en/of zijn.
Karma is geen vluchten uit iets maar bewust de gevolgen dragen van de keuze die je gemaakt hebt. Als je nog een kind bent en thuis woont  en nog onder het gezag van je ouders en familie staat, betaal je de prijs van de door  hun gemaakte keuzes in jouw leven, dus krijg je daardoor karma, goed of slecht.  Belangrijk is om te weten, dat er goed karma, slecht karma en A-karma bestaat.


Maar voordat wij karma-yoga willen begrijpen moeten wij meer weten wat plicht is.

DUS WAT IS PLICHT? 
  • De mohammedaan vindt, dat wat er in zijn boek - de Koran - staat zijn plicht is
  • De hindoe vindt wat de Veda's voorschrijven zijn plicht is
  • De Christen vindt dat wat in de bijbel staat zijn plicht is
We zien dus, dat er verschillende opvattingen van plicht bestaan, die onderling variĆ«ren overeenkomstig de verschillende 

  • levensomstandigheden,
  • historische tijdperken
  • en volken.

Als we bepaalde dingen zien gebeuren hebben wij in 1e instantie alleen de aangeboren of aangeleerde neiging om er op een bepaalde manier op te reageren.
Beter is wanneer wij een neiging in ons voelen opkomen dat we erover gaan nadenken. We kunnen dan onder de gegeven omstandigheden bepalen wat goed voor ons is en dan daarna pas op een bepaalde wijze te handelen. Als we dan een keuze hebben gemaakt en ook hebben uitgevoerd, zal de tijd leren of we een goede keuze hebben gemaakt. En nog een extra opmerking hierover is dat het verleden over je hoofd naar de toekomst rolt. 

De gewone, algemeen gangbare opvatting van plicht is dat ieder goed mens de voorschriften van zijn geweten opvolgt. Dit is maar een klein stukje over karma-yoga en de plichten die je hebt en moet uitvoeren naar eer en geweten.
Hieronder zal ik een video plaatsen met een verhaal welke beroemd en veel gebruikt is in India. 


Natuurlijk is het altijd mogelijk om je reacties en/of vragen voor te leggen. Stuur een mail naar yogastudiolaksmi@hotmail.com      Er is natuurlijk ook een mogelijkheid om zomaar eens aan te komen kijk dan in de agenda of maak een afspraak met me. 

Kamala



----------------------------------------------------------------------------------