Zoeken in deze blog

maandag 22 juli 2024

Dakshina: Geld geven aan een leraar is dat nodig ??? ja en waarom dan???

 


IN DE YOGATRADITIE IS HET BELANGRIJK OM GELD TE GEVEN (DONEREN) AAN EEN GURU. DIT WORDT DAKSHINA GENOEMD.

De Westerse gemeenschap blijkt echt te weinig kennis te hebben betreffende de yogaleer, ofwel de sanatam dharma.  Meerdere keren heb ik mensen horen  oordelen, maar ook iemand zien veroordelen door over bepaalde zaken geen kennis "genoeg" te hebben. 

Bijvoorbeeld als er door een gekwalificeerde leraar, (guru) een extra donatie wordt gevraagd voor al het werk wat hij verzet of hem te helpen  zijn Mission vooruit te helpen. Maar men moet echt weten hoe dit zit...

Hieronder ga ik uitleggen wat ik er van weet:

De leraar wordt door Dakshina te ontvangen  in staat gesteld om te (moeten) ontvangen. Want wanneer de leraar, sadhu, guru geen donateur kan vinden om hem te voorzien van een inkomen, dan wordt hij of zij veroordeeld naar een staat waarin hij of zij zal moeten bedelen. 

Of bijvoorbeeld:  er moeten spullen geleend worden wanneer er geen geld is om het aan te schaffen. Heel vaak is het dan zo, dat een leraar zijn pad moet verlaten om toch werk te zoeken en dat zou betekenen dat hij of zij weer terug moet gaan naar een maatschappelijk leven en dat het lang zal duren voordat het einddoel op het geestelijk pad wordt bereikt.

WAT ZEGGEN DE GESCHRIFTEN HIEROVER

In de geschriften wordt een leerling aangeraden een leraar te vinden en die te onderhouden. In die manier zal de leerling indirect van dezelfde kwaliteiten gebruik kunnen maken als de leraar omdat de leraar zijn kennis behoort over te dragen aan zijn leerling.

DAKSHINA IS NIET ALLEEN BEDOELD VOOR EEN GURU, MAAR OOK IS HET BEDOELD ALS EEN OEFENING VOOR ONSZELF.

Als we deze les begrijpen en van deze les een gewoonte maken, wordt er gezegd dat we ons werk transformeren in de staat van sadhana....(geestelijke oefening). We moeten werken voor ons geld en daarmee kunnen we onszelf en onze familie onderhouden. Maar tegelijkertijd transformeren we ook onze activiteiten in de geaardheid goedheid.

WAT ZEGGEN DE ONDERSTAANDE RELIGIES HIEROVER.

Christendom

Vanuit deze traditie wordt er geacht een tiende van je inkomen aan de priesters of pastors te geven, dit om o a de kerk in stand te houden en de leer van het christendom te helpen te verspreiden via boeken etc. 

Er zijn 6 verordeningen in het Christendom en het tiende deel van je inkomen geven is de 5e verordening

Jodendom

Deze hebben de traditie van tithing (doneren van geld). Het heeft hetzelfde doel als in het Christendom. Het is voor het ondersteunen van hun rabbies en hun synagogen. Een vorm van geld innen is dat er in de synagogen banken staan om op te zitten en hoe dichter de banken bij het altaar staan des te duurder zijn de plaatsen. Ook hebben ze nog een blauwe doos in de synagogen staan, de bedoeling is dat mensen daar hun kleine geld in doen of bijv. hun spaargeld en dat geld wordt dan besteed om het geld naar Israel te sturen, voor besteding aan hun spirituele home, de synagoge.

Parsis

Parsis beschouwen het als een sacrament om hun priester en/of hun leraar, maar ook aan de armen hun geld te doneren. het wordt onder andere gebruikt om ceremonies uit te voeren

Boedhisten

Kennen het principe van Bhisha. Het onderhouden van hun monniken. Het is voor de mensen gebruikelijk om vroeg in de ochtend op straat te staan en als er een rij monniken langskomt hun te voorzien van eten, zeep en kleine gebruiksartikelen zowel voor hun eigen onderhoud maar ook wat geld om de tempel te onderhouden. De boeddhisten hebben 6paramitas ofwel 6 transcendentale oefeningen te doen. En het offeren van geld en voedsel is er één van.

----------------------------------------------------------------------------

Ik kan me voorstellen dat er reacties en/of vragen bij je omhoog komen. Mijn raad is stel ze.....schrijf me een mail.  

Of ga een keer met mij mee naar de Brahm Rishi Mission in Krimpen ad Ijssel....Stel ik je voor aan mensen die er echt alles van af weten......

Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen van deze blogtekst. Moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten...   Lieve groet.   Kamala


-------------------------------------------------------------