Zoeken in deze blog

maandag 8 juli 2024

Een kijk op evenwicht in ons leven

 Om shanti.....   Lieve allemaal


Deze blogtekst gaat over Evenwicht in ons leven.....Evenwicht in de maatschappij....Evenwicht in alles en iedereen om ons heen.

Als ik terugkijk naar mijn leven en kijk naar het leven van mensen die om mij heen staan, kan ik zien hoe evenwicht een belangrijke factor speelt in ons eigen ingerichte leven. 

Laat ik hieronder gewoon eens wat zaken aantippen welke met evenwicht te maken hebben:

-----------------------------------------------------------------------------------------

  • In het natuurlijke ritme van het leven en de natuur is er evenwicht, toch? 
  • Er is dag en nacht
  • Er is slapen en waken
  • Evenwicht maakt dat we kunnen lopen zonder te vallen
  • De groei van planten en het leven van bomen zijn afhankelijk van evenwicht
  • Planeten en sterren houden elkaar in evenwicht
Het is dus voor ons heel belangrijk om te beseffen dat het een kunst is om evenwicht te bewaren en/of evenwicht in ons leven terug te brengen.
Disharmonie in evenwicht wordt verstoord door
  • Over-activiteit en
  • Overdrijving
bijvoorbeeld
  • Een patriot wordt een chauvinist
  • Een koopman denkt alleen in handelstermen
  • Een kunstenaar denkt alleen nog maar aan bijv. muziek, poezie etc.
  • Een leering en/of devotee wordt over-geestdriftig of te haastig.
  • Grootouders die alleen nog maar over kleinkinderen praten.
Advies van een Guru/Murshid aan louter materialistisch ingestelde mensen zou zijn: ook eens aan geestelijke dingen te denken en aan zweverige mensen dat ze het leven in de maatschappij niet moeten vergeten maar evenwicht moeten zoeken in zowel innerlijke als uiterlijke zaken.

Eenzijdigheid:
------------------
Iemand die eenzijdig is, veel te veel mediteert en hoe helderziend of helderhorend die persoon ook is geworden door oefeningen te doen is toch beperkt,
Ook de persoon die na zijn werk of school vlucht in uiterlijke zaken zoals drank, drugs, uitgaan, vakanties houden...zal disbalans gaan ervaren.
Deze persoon zal verschillende obstakels ervaren op het lopen naar het eindpunt, welke dat ook is.

Evenwicht is echt nodig
  • evenwicht tussen hoofd en hart
  • evenwicht tussen kracht en wijsheid
  • evenwicht tussen activiteit en rust nemen
Evenwicht is dus echt nodig en denk niet zeggen de Guru's dat iemand met gebrek aan evenwicht ooit verder kan komen op een spiritueel pad, al schijnt het voor buitenstaanders dat zo iemand sterk geestelijk is ingesteld of gelukkig zal worden door steeds in de buitenwereld te verblijven.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Na het lezen van bovenstaande tekst, zullen er zeker gevoelens en reacties en vragen naar bovenkomen, misschien zelfs wel weerstand.....
Wat ik kan zeggen is dit, zaken vanuit je hart kan je niet met je hoofd oplossen. Het is nodig dat er iemand in je leven is, die hoogstaande eigenschappen bezit, eigenschappen waar jij je aan op kan trekken. 

In de buitenwereld bestaan er genoeg mensen die bereid zijn om je verder te helpen. Zoals psychologen, coaches, maatschappelijke werkers, echt teveel disciplines om hier op te noemen. 
Maar bij evenwicht zal het nodig zijn dat er een verbinding is tussen het uiterlijke en innerlijke leven, dat is iets waar ik echt in geloof.

In het innerlijke leven zijn er ook personen nodig maar ook aanwezig die je zeker nodig zult hebben bij het helpen van de lessen om van buiten naar binnen te gaan.
Personen die de lessen gerealiseerd hebben en uitgegroeid zijn tot Guru's. 
 
Ik gun jullie uit heel mijn hart dat jullie de juiste personen op je pad krijgen die jou kunnen helpen met de reis van je leven.

Bij het zoeken naar ondersteunend materiaal bij deze blogtekst kwam ik een podcast tegen welke meer dan de moeite waard is om te beluisteren. Deze podcast sluit goed aan bij dit onderwerp. 
----------------------------------------------------------------------------------------

Zoals jullie weten ben ik te bereiken via Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit gevestigd in Langeweg, Onze meditatieruimte is gelegen naast de Emmaus woonleefgemeenschap  in Langeweg. www.yogastudiolaksmi.nl




Ik ben te bereiken via mijn emailadres yogastudiolaksmi@hotmail.com en elke donderdagavond in de meditatieruimte in Langeweg. Telefoon tussen 17.00 en 19.00 uur.....+31 6 15042912
Zou leuk zijn om elkaar eens te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. 
Of kom op maandagavond bij Bhavandeep op yogales, Op donderdagavond is er altijd een Om-meditatie waar je aan mee kan doen. Amar Prem is bestuurslid en heeft een coaching en yoga- achtergrond. 
 
Wij zijn alle drie in staat om je verder te helpen met het lopen op je pad en je in aanraking te brengen met Swami's en een Guru

Kamala (srimati Kamala-devi dasi)


Associatie met: