Zoeken in deze blog

zondag 11 augustus 2024

Zelfbeheersing versus goede raad aan iemand geven

 


Ook een guru/leraar/healer moet over zelfbeheersing beschikken voordat hij raad geeft aan iemand die om zijn advies of hulp vraagt. Hieronder staat een verhaal over een profeet en een oude moeder die hem om raad vraagt in verband met dadels en haar zoon.

--------------------------------------------------------

Leraar/genezer die een vrouw op bezoek kreeg

Een oude vrouw vroeg eens aan een heilige profeet om met haar zoon te praten. Zij vertelde aan de profeet dat haar zoon zijn dagloon aan dadels uitgaf en voor haar geen cent overliet. De profeet beloofde haar dit over 5 weken te zullen doen. 

Op de vastgestelde dag, dus na 5 weken, werd de jongen voor de profeet gebracht, die hem vriendelijk toesprak en zei: "Je bent zo'n verstandige jongen dat je wel moet kunnen bedenken, dat je moeder zich om jouw wil heel veel heeft moeten ontzeggen en al wat ze verdiende heeft besteed om jou groot te brengen. Nu is ze oud en jij bent in staat haar te onderhouden en nu verdoe jij je geld aan dadels kopen. Is dit goed?? Ik hoop dat je, dankzij Gods genade en barmhartigheid, deze gewoonte zult opgeven". 

De jongen luisterde heel aandachtig en deed zijn voordeel met wat hij hoorde.

De leerlingen van de profeet vroegen zich verwonderd af waarom de Meester het gesprek 5 weken had uitgesteld. De Meester antwoordde ter verklaring:

"Ik ben zelf dol op dadels en voelde dat ik niet het recht had de jongen aan te raden zich daarvan te onthouden, voordat ikzelf 5 weken de dadels niet had gegeten.

Moraal: Een leraar/genezer met karakter denkt er geen moment aan een ander van zwakheden te willen genezen, waaraan hijzelf verslaafd is. Einde verhaal.



-----------------------------------------------------------------------------

Lieve lezers, dit verhaal kan gebruikt worden als een meditatie en/of het roept misschien reacties of vragen op. Ik wil ze graag van jullie horen. Dit kan door een mail naar mij toe te sturen yogastudiolaksmi@hotmail.com of bel naar Bhavandeep telnr. +31 6 15042912 graag tussen 17.00 en 19.00 uur. Op mijn youtubekanaal yogastudiolaksmi (kamala devi dasi) worden diverse onderwerpen behandeld.

Voor nu wens ik jullie toe dat de zegen van de Meesters ook op jullie mogen rusten.    

Kamala (Srimati Kamala-devi dasi)