Zoeken in deze blog

zaterdag 30 december 2023

Hoezo een bijzondere ervaring.....Wil dit graag met jullie delen

 Lieve allemaal

In 2017 schreef ik een blogtekst over mijn leven, Dit schreef ik toen... ben vrij van allerlei zelf opgelegde plichten. Er zijn geen begeleidingen die ik hoef te doen. Geen asielzoekers te helpen. Geen kerstkaarten (20 december) meer te schrijven, want die zijn al verzonden.

Hier zit ik dus met wat oude foto's voor me, waarbij ik mezelf afvraag ga ik ze wegdoen of toch niet. Van één van die foto's die ik in mijn handen heb en welke al meer dan 40 jaar in mijn bezit is ga ik vertellen. Ik ga jullie meenemen naar het jaar 1977. Mijn toenmalige man en ik en de 2 kindjes waren net verhuisd van Rotterdam-West naar Zevenbergen-Krooswijk. Daar in Zevenbergen ontstond er een situatie waarin ik besefte dat ik alleen verder moest zonder familiebanden.

Mijn moeder, trouwens vandaag haar geboortedag, zou 92 jaar oud geworden zijn, maar zij werd maar 43 jaar oud. Maar terug in mijn verhaal, daar in Zevenbergen begon op mijn 28e jaar eigenlijk mijn volwassen leven en mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Nu erop terugkijkend was ik een naïeve, beschermde opgevoede jonge vrouw, die eigenlijk alleen maar ervaringen had verkregen door kanker in mijn familie en mijn schoonfamilie. Er zat een heel dikke laag van verdriet, ziekenhuizen en sterfgevallen om mij heen. Maar er zat ook een kracht en veel licht in mij welke nog geen kans had gekregen om zich te laten zien. Maar de ontwikkeling kwam met volle teugen tot bloei en was nu achteraf gezien ook niet meer te stoppen.

Eén van mijn eerste ervaringen in Brabant gebeurde op de 2e verdieping bij V & D in Breda en wel op de boekenafdeling. Daar was ik aan het kijken toen ik ineens een schok voelde in mijn lichaam ik stond stil en stond bij een kastje met boeken met een boek bovenop het kastje in een standaard. Omdat het een gekke situatie was pakte ik als compensatie het boek in mijn hand en begon te bladeren. Ik kwam bij een foto aan en geloof het of niet, de tranen liepen over mijn wangen naar beneden.  Weer kwam het gevoel naar boven....wat gebeurt hier.....Legde het boek weer terug veegde mijn tranen weg en liep door.

Ik was zo onder de indruk wat er gebeurd was dat ik na een halfuurtje na dit voorval teruggegaan ben. Weer pakte ik het boek op en gelijk weer begonnen de tranen over mijn wangen te lopen. Dit heeft zich daarna nog een keertje herhaald en weer na een wandeling van een half uur. Toen heb ik besloten dat er een reden moest zijn en heb het boek gekocht.

Thuis aangekomen pakte ik het boek en met de inhoud kon ik niet zoveel. Wel heb ik de foto er uitgehaald en het boek weggedaan. De foto van toen heb ik dus nu weer in mijn handen, het maakt nog net zoveel indruk op me als bij de eerste keer, alleen krijg ik er geen tranen meer bij maar wel een warm gevoel in mijn hart. De guru op de foto is een vajra Guru uit de Tibetaanse tantra gemeenschap. Mijn ervaring is dus 27 jaar na zijn heengaan tot mij gekomen.    (hoezo dood is dood!!)


nu op 30 dec 2023 kwam ik achter de onderstaande kennis. De stukjes vallen allemaal op hun plek, 
 De belangrijkste leer van de sakya is het systeem van lamdre (Wylielam 'bras) of pad en de vruchten. Lamdre wordt in privé-les gegeven en er is een algemene vorm voor het grote publiek. De privé-versie betreft voornamelijk tantrisch en is grotendeels occult-magisch
Deze Vajra Kumara was de 40the sakya trizin Ngawang Thutob wangdrag 1900-1950....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een maand of 3 na de bovengenoemde ervaring kreeg ik binnen 1 week heel onverwachts 3 boeken aangereikt op verschillende manieren.

  1. een boek uit de Veda's (hindoeïsme) 
  2. een boek uit de Islam  (soefi richting)
  3. een boek uit het Boeddhisme
Deze boeken zijn nog altijd in mijn bezit en vormen de leidraad in mijn leven. Heb zowel in het Hindoeïsme en in de Soefi beweging een initiatie ontvangen. En in het boeddhisme heb ik onder leiding van Meta Vitahari Vipassana-meditaties ontvangen. Waarom deze ervaring met jullie delen???  Mijn pad is een pad welke gekend moet worden zodat mensen weten hoe een esoterisch pad eruit ziet en wat de ervaringen daarin zijn.  Dus dit is 1 bladzijde uit een boek welke ik aan het schrijven ben.

20 jaar later dan het jaar van deze ervaring kwam brahmanistha, Parivrajaka Junapithadhikari His Holiness 1008 Shri Shri Soham Baba mahamandalesvare of  Juna Akhara in mijn leven (ook een vajra meester).....en hij vertelde tegen mij in de 1e ontmoeting:  daar ben je dan, ik heb zolang naar je gezocht. 

Deze foto is genomen op de kumbh mela  2010 in Haridwar in India en naar mij toegestuurd in een kerstkaart


Deze guru zei: ik ga de kroon op je hoofd zetten en ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor. Het was niet makkelijk om alle hoeken van mezelf te onderzoeken maar nu ik terug kijk kan ik niets anders zeggen dat hij gelijk heeft gehad toen hij mij vertelde: Kamala we will never have normal lives, we are very blessed.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moge de zegen van de Meesters ook op jullie die dit lezen rusten.   Lieve groet...Kamala (srimati Kamala-devi dasi)                               mail Kamala

vrijdag 1 december 2023

Hoe wordt een Swami en/of Guru begroet

Om shanti, lieve allemaal

Bhavandeep (een student van mij) stuurde mij een mail toe met de volgende vragen daarin beschreven.

  • Hoe begroet je een leraar en dan bedoel ik een geestelijk leraar zegt hij.
  • Waarom wordt er voor een swami gebogen
  • En waarom worden dan de voeten aangeraakt
Welke betekenis hebben deze zaken.
---------------------------------------------------------------------------------

Laat ik eerst wat uitleggen over de verschillende titels 
  • Brahmacaya's: eerste fase van het geestelijk leven is ook een periode van celibatair leven, zelfbeheersing en studie onder toezicht van een bevoegd geestelijk leraar.
  • Swami of ook wel Goswami genoemd is een bonafide geestelijk vertegenwoordiger en iemand die zinnen en geest volmaakt in bedwang heeft. 
  • Paramahamsa: is de meest volmaakte in de wereld verzakende levensorde. Parama is hoogste en Hamsa is zwaan. De meest verhevene van alle zelfgerealiseerden. Hij is als een zwaan die uit een mengsel van water en melk alleen de melk eruit kan halen. Hij is in staat om in alle omstandigheden altijd alleen de heer te zien in wie hij volkomen opgaat.
  • Archarya: is volgens de Bhagavad Gita, blz. 174, de ideale geestelijke leraar. Letterlijk Hij die onderricht geeft door zelf het voorbeeld te geven. Hij moet behoren tot een geestelijke erfopvolging welke teruggaat naar de Allerhoogste persoon Sri Krshna.
  • Guru of Goeroe: Is een zelfgerealiseerde ziel die in staat is de mensen voor te gaan op de weg der zelfverwerkeling en zo te bevrijden uit de kringloop van geboorte en dood Een waarachtig geestelijk leraar dient een archarya te zijn. 
  • Mataji: is een Hindi woord welke moeder betekent, Mataji kan ook verwijzen naar de Godinnen Laksmi en Durga
  • Vaishnava: is een persoon die is als een wensboom, kan iedere wens in vervulling laten gaan. Is één van de gerealiseerde toegewijden in Bhakti-yoga. 
  • Volgelingen: zijn mensen die (nog) geen leerling zijn maar waarderen de goeroe of hogere personen ook wel en soms worden deze goeroes ook wel door hen aanbeden.
Al deze bovengenoemde leraren mogen plaatsnemen op een vyasana wat stoel betekent. Het wordt gebruikt als ere zetel.
 
Nu de vraag waarom buigt men onder andere voor een Swami en wat kan men in een tempel zien gebeuren/ervaren.

De mannen worden bijvoorbeeld in Radadesh (een tempel van de Isckon gemeenschap) als Prabhu aangesproken, wat Meester betekent. De vrouwen worden aangesproken als Mataji wat Moeder betekent. Als ze darshan krijgen en of nemen (betekent in gemeenschap zijn van) o.a. in de tempelkamer dan bieden zowel de mannen als vrouwen hun Pranam aan. Het is een Sanskrit woord wat buigen met respect betekent. Het wordt gedaan door de handen samen te vouwen en het hoofd of het lichaam naar beneden te buigen en wel voor een Godheid, een Goeroe, een Leraar of een ouderling. 

De mannen voeren de Danda Vad (buiging) uit, maar de vrouwen mogen geen Danda Vad uitvoeren. De reden daarvoor is dat het bovenlichaam van een vrouw waar de borsten zitten deze de grond niet mogen aanraken bij de eerbetuiging. Er wordt verteld dat dit komt omdat Heer Sri Krishna uit de borsten van de moeder heeft gedronken en ter ere van die moeder verbiedt de aarde welke ook een moeder is om aangeraakt te worden door het bovenlichaam van een vrouw.
Hieronder een foto met hoe het gedaan wordt.




Nog even een aanvulling. Er staat in de Shastra beschreven dat het Mataji verboden is om een Danda vat uit te voeren. 
Shastra is een Sanskriet woord dat betekent "voorschrift, regel, handleiding, compendium, boek of verhandeling" in een algemene zin. Het woord wordt meestal gebruikt als een achtervoegsel in de Indiase literatuur context, voor technische of gespecialiseerde kennis in een bepaald gebied van de praktijk. Een shastra kan een technische handleiding zijn die de regels en normen van een artistieke of culturele discipline uitlegt, of het kan verwijzen naar het geheel van de leer over dat onderwerp

Als je een Vaishnava darshan krijgt of een telefoongesprek hebt met een Vaishnava zeg dan nooit Danda vat als begroeting maar zeg het woord Pranam.

Betekenis Pranama

Pranama wordt gebruikt als een vorm van eerbiedige groet of eerbiedige buiging voor een godheid, goeroe, een leraar of een ouderling te maken in het Hindoeïsme.
Het is een manier om respect, toewijding en nederigheid te tonen. Pranam wordt ook gebruikt als een manier om de prana (vitale levensenergie) van de ander te erkennen en te ontvangen.

Er zijn verschillende soorten pranam in het Hindoeïsme, afhankelijk van de context en de persoon die wordt begroet. Bijvoorbeeld

  • Ashtanga Pranama: (acht-ledige buiging). Deze wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Pachanga Pranama: (vijfledige buiging) wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Charanasparsha: Het aanraken van de voeten is een buiging gecombineerd met het aanraken van de voeten met beide handen en vervolgens de eigen ogen of het voorhoofd aan te raken als teken van respect. Het betekent "ik eer je" of "ik zoek je zegen".
  • Rsi: wijze
Tot hier de kennis die ik met jullie kan delen. 
Moge Gods zegen en de zegen van de Meesters op jullie rusten.
Met lieve groet, Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

--------------------------------------------------------------------------                                                             mail Kamala


                

dinsdag 21 november 2023

Ramayam: Hoe Valmiki Valmiki werd

 Om  shanti...Lieve allemaal


In het uitzoeken van mijn papieren kwam ik onderstaande tekst over Valmiki weer tegen. 

In 2010 schreef ik het verhaal over Valmiki op en gebruikte het als lesstof in mijn yogastudio. Hierdoor kon ik ook vertellen over Rama en Sita en ook over Visnu en Laksmi.

Nu in november 2023 dus 13 jaar later kwam er een video naar mij toe waarin een asceet laat zien hoe er rijst tussen zijn haren begon te groeien. Dit bracht mij terug naar het verhaal over Valmiki.   Valmiki zat heeel lang te mediteren, waardoor de mieren in staat waren geweest een muur om hem heen te bouwen....

----------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder een video opname van de man met het rijst in zijn haar en daaronder het verhaal van Valmiki.


Het verhaal van Valmiki (mantra meditatie)

Het verhaal van Valmiki (die het verhaal van Rama en Sîtâ schreef)

Duizenden jaren geleden leefde er een jager die geld verdiende door andere mensen te beroven. Hij woonde in een jungle met zijn vrouw en kinderen. Geen enkele reiziger die door de jungle trok, was veilig. De jager aarzelde niet om hen te doden en hun rijkdom te stelen.

Op een dag trok de wijze Narada door het bos. Zoals gewoonlijk was de jager op zoek naar slachtoffers. Zodra hij de heilige man vrolijk zag zingen en spelen op zijn vina, dacht de schurk: "Hier is een gemakkelijke kans om rijk te worden!". Hij sprong uit de boom waar hij zich verstopte en landde met een plof, recht voor de wijze. Hij zwaaide met zijn zwaard en dreigde: "Geef me alles wat je bezit. Anders vermoord ik je."

Narada was de zoon van Brahma (de Schepper) en hij was nooit bang voor iemand. Hij zag God in alle levende wezens en hield van iedereen. Hij keek vriendelijk in de ogen van de jager en vroeg: "Waarom wil je me doden? Ik heb je nooit kwaad gedaan."

De rover antwoordde: "Het is niet vanwege iets dat je hebt gedaan dat ik je wil doden. Ik wil uw rijkdom, zodat ik voor mijn vrouw en kinderen kan zorgen. Doe wat ik zeg, of ik zal je doden."

Narada liet zich niet van de wijs brengen door deze dreigementen. Hij antwoordde: "Goed, mijn jongen, je mag doen wat je wilt. Maar vertel me alsjeblieft één ding. U zegt dat u al deze zonden begaat voor uw vrouw en kinderen. Ze nemen het geld dat je hebt verdiend. Zullen zij ook de zonden nemen die jij verdient?

De overvaller kon niet antwoorden. Zo heeft hij er nooit over nagedacht. Hij antwoordde: "Natuurlijk zullen ze dat moeten doen! Waarom zou ik anders zonden begaan ter wille van hen?"

Narada schudde oneens zijn hoofd en zei: 'Nee, dat zullen ze niet doen. Als je twijfelt, ga het dan aan je vrouw en kinderen vragen." De overvaller was achterdochtig. Misschien haalde Narada een truc uit en probeerde hij te ontsnappen. Hij zei streng: "Nee, ik ga niet weg en laat je gewoon hier achter. Je probeert me te misleiden en te ontsnappen."

Narada lachte en verzekerde de dief: "Nee, mijn zoon, ik beloof je dat ik niet zal ontsnappen. Ik zal zeker wachten tot je terugkomt. Als je me niet gelooft, bind me dan vast aan een van deze bomen en ga naar je huis."

De overvaller bond Narada stevig vast aan een nabijgelegen boom en haastte zich naar huis. Sinds de wijze hem de vreemde vraag stelde, was zijn geest verontrust. Had hij zichzelf geruïneerd door zondige activiteiten, zonder iets te winnen?

Hij ging naar huis en riep om zijn vrouw en kinderen. Hij zei: "Mijn lieverds, jullie weten hoe ik geld voor jullie heb verdiend door te roven en te doden. Ik heb het geld dat ik heb verdiend met jullie gedeeld. Wilt u ook de zonden nemen die ik heb verdiend?"

De vrouw en kinderen waren geschokt door de suggestie. Zij zeiden: "Wij zijn uw ondergeschikten en het is uw plicht ons te onderhouden. We hebben je nooit gevraagd om zonden te begaan om geld te krijgen. Als je ervoor kiest om zonden te begaan, is het je eigen uitkijkpost. Hoe gaan we ermee om? U alleen zult lijden onder de gevolgen van uw misdaden en uw zonden."

Plotseling werden de ogen van de rover geopend. Hij besefte dat hij vreselijke zonden aan het opstapelen was waaraan geen ontkomen mogelijk was. Waarom zou hij een zondig leven leiden voor deze ondankbare mensen?

Hij rende terug naar Narada en maakte snel de boeien los en viel aan zijn voeten. Diep in verdriet smeekte hij: "O grote ziel, in onwetendheid heb ik veel zonden begaan. Vertel me alsjeblieft hoe ik mezelf kan redden. Ik heb geen verlangen meer om dit zondige leven te leiden. Alsjeblieft, red me."

Narada verheugde zich over de verandering in de jager. Hij tilde de rover overeind en zei tegen hem: "Vrees niet, mijn zoon. Er is één naam, die zelfs de grootste zondaars redt. Herhaal deze naam met heel je verstand en ziel. Al uw zonden zullen worden weggewassen." Toen fluisterde hij hem de heilige naam 'Rama' in het oor en vroeg de rover die te herhalen.

Zijn hele leven had de dief alleen maar harde en onvriendelijke woorden gezegd. Hoe hij ook probeerde, hij kon het woord 'Râma' niet uitbrengen. Maar Narada was te vriendelijk om hem te verlaten. Dus probeerde hij een andere methode. Langzaam sprak hij het woord 'Mara' uit, wat 'dood' betekent. Deze keer was de overvaller erg blij om het woord te zeggen! Hij vond het erg leuk! Hij begon het te zeggen, keer op keer. "Mara, Mara, Mara, Mara. En hij begon de lettergrepen snel achter elkaar te herhalen. . . . "Mara, Mara, Ma-Ra, Ma-Ra, Ma, Ra, Ma, Ra, Ma, Ra-Ma, Ra-Ma, Rama, Rama.

Zonder het te beseffen, herhaalde de rover de heilige naam van Lord Rama. Hij was gefascineerd door de charme van de heilige naam en hij bleef de naam herhalen, vergetend waar hij was. Zo zat hij eeuwenlang, zonder te bewegen en zonder zijn ogen te openen. Jaren gingen voorbij. Toen ze hem als een onbeweeglijke steen zagen zitten, kropen mieren, wormen en insecten onbevreesd naar hem toe. Ze bouwden hun huizen en nesten op zijn lichaam. De mierenhopen groeiden en groeiden totdat ze hem volledig bedekten.

Deze lange boetedoening waste alle zonden van de rover weg. Eindelijk zag hij in zijn hart de prachtige gedaante van Heer Rama. Overlopend van vreugde stond hij op van zijn stoel en sloeg alle mierenhopen om hem heen omver. Omdat hij opstond uit mierenhopen – in het Sanskriet "Valmika" genoemd – werd hij 'Valmiki' genoemd.

Daarna woonde Valmiki aan de oevers van de Ganges. Op een dag, toen hij na zijn ochtendbad terugkeerde van de rivier, zag hij een paar Krouncha-vogels vrolijk in de lucht vliegen. Ze waren verliefd. De jager was gecharmeerd van de onschuldige vreugde van de vogels en hij stopte om ze te zien spelen. Juist op dat moment trof een pijl de mannelijke vogel in het hart en hij viel bloedend en huilend neer. Toen ze zag dat haar partner weg was, vloog de vrouwelijke vogel rond en rond zijn lichaam, kreunend en jammerend. Het verdriet van de vogel was zo meelijwekkend, dat het het hart van de wijze raakte. Tranen stroomden uit zijn ogen en in zijn eigen hart voelde hij alle ellende van de kleine vogel alsof het zijn eigen vogel was. Hij keek om zich heen en zag een jager in de buurt gehurkt zitten. Met onbegrensd mededogen en verdriet riep Valmiki uit:

"O jager, voor het doden van de Krouncha-vogels, die verliefd waren, zal je toekomst erg donker zijn"

Toen stopte hij plotseling, verbaasd over zijn eigen woorden. Want het was niet zijn gebruikelijke manier van spreken. Deze woorden bevatten een ritme en een melodie. Hij realiseerde zich dat het een gedicht was dat voortkwam uit het verdriet van zijn hart. Het was het eerste gedicht dat hij ooit had gecomponeerd. In feite was het de eerste shloka (heilig vers) in de geschiedenis van de wereld, want niemand had voor die dag poëzie opgeschreven.

Valmiki schreef later de Ramayana, het verhaal van Rama, in prachtig welluidend metrum. Het wordt nog steeds elke dag door sommige hindoes gezongen, ook al werd het duizenden jaren geleden voor het eerst geschreven. Valmiki wordt de 'Adi Kavi' genoemd, de eerste dichter. Alle hindoeïstische dichters herinneren zich hem voordat ze een nieuw gedicht beginnen te schrijven.

(met dank aan de schrijver van dit verhaal.....welke uitgebreider is dan het verhaal welke ik in 2010 schreef). Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

--------------------------------------------------------------------------------------



vrijdag 27 oktober 2023

Mijn nieuwe kijk op de eed van Hippocrates

Om shanti

Lieve allemaal

Bij mijn opleiding tot verpleegkundige-A en mijn beëdiging als natuurgeneeskundige en medisch shiatsu therapeute bij de VNT en bij de Ring kreeg ik onderstaande brief met daarin de eed van Hippocrates.  Toen dacht ik dat ik het begreep en heb geen belofte uitgesproken maar gezweerd op de voorgelezen eed.

Nu is het belangrijk dat als je vragen hebt waar je antwoord op wilt hebben je stil moet zijn en in jezelf moet duiken om het antwoord te vinden....., of als er iemand in je nabijheid is die hoger opgeleid of gerealiseerd is in kennis , om die vraag aan die persoon te stellen.

Of deze mensen bereid zijn om je vraag serieus te nemen en/of bereid zijn je te ontvangen is een ander verhaal. Als men ja zegt is het duidelijk, als men neen zegt is het duidelijk en de derde mogelijkheid is dat geen bericht ook bericht is, toch en is het ook duidelijk.

Nu terugkomend op deze eed die ik afgelegd heb.....

Ik zit hem nu na jaren en jaren weer te lezen en vond er stukjes in welke in mijn begin jaren niet aan de orde waren of mij er niet van bewust was .....Het blijkt nu een meditatie waard te zijn....

Hieronder zal ik de brief met de eed van Hippocrates erin die ik in het verleden kreeg, voordat de eed werd afgenomen hieronder plaatsen. Misschien is de inhoud van deze eed U bekend......maar voor degene die het niet kennen is het fijn om het eens te lezen.

Moge de zegen van de Meesters op ons alle rusten.   Lieve groet Kamala

-------------------------------------------------------------------------------------


Kamala(oprichtster van Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit. Wil je meer over de achtergrond hiervan weten kijk dan op www.yogastudiolaksmi.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

zaterdag 21 oktober 2023

Spiritueel zijn...Religieus zijn....Atheist zijn....Er zijn basisregels voor iedereen volgens het srimad Bhagavatam

 Om shanti, lieve allemaal


Het is goed om eens te vernemen wat het Srimad-Bhagavatam over deze beginselen in het spiritueel leven verteld. 

Wat voor godsdienst men ook belijdt of niet belijdt, iedereen kan zich aan de beginselen van elke religie houden, namelijk

  • Soberheid
  • Reinheid
  • Mededogen
  • Waarheidlievendheid.
Het is nergens voor nodig dat men een Hindoe, Moslim of Christen wordt of wat dan ook om bovengenoemde beginselen niet tot zich te nemen. Wel is het zo dat men als men een Hindoe, Moslim of Christen bent en zich niet aan deze beginselen houdt nooit een religieus en/of spiritueel persoon kan zijn.

De kern van het Srimad-Bhagavatam is dat men zich wel aan deze beginselen vasthoudt. 
Deze beginselen zijn geen dogma's of regulerende principes van een bepaald geloof. Zulke regulerende beginselen kunnen verschillen naar gelang en tijd en plaats waarin ze beoefent moeten/kunnen worden.

Moge de zegen van de Meesters op ons allen rusten......

Kamala(oprichtster van Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit. Wil je meer over de achtergrond hiervan weten kijk dan op www.yogastudiolaksmi.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


maandag 21 augustus 2023

hoe begroet je een geestelijk leraar/goeroe/swami

Ik kreeg een mail toegestuurd van een leerling met de volgende vragen daarin beschreven.

  • Hoe begroet je een leraar en dan bedoel ik een geestelijk leraar 
  • Waarom wordt er voor een swami gebogen
  • En waarom worden dan de voeten aangeraakt
Welke betekenis hebben deze zaken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Laat ik eerst wat uitleggen over de verschillende titels 
  • Bramhacaris: zijn leerlingen
  • Swami of ook wel Goswami genoemd is een bonafide geestelijk vertegenwoordiger
  • Paramahamsa: is de meest volmaakte in de wereld verzakende levensorde
  • Archarya: is volgens de Bhagavad Gita, blz. 174, de ideale geestelijke leraar
  • Guru of Goeroe: is een spirituele leraar of gids. Iemand die de donkerte in ons kan wegnemen Het is iemand met veel technische kennis in zijn vakgebied. 
  • Mataji: is een Hindi woord welke moeder betekent, Mataji kan ook verwijzen naar de Godinnen Laksmi en Durga
  • Vaishnava: is een persoon die is als een wensboom, kan iedere wens in vervulling laten gaan. Is één van de gerealiseerde personen in Bhakti-yoga. 
  • Volgelingen: zijn mensen die (nog) geen leerling zijn maar waarderen de goeroe of hogere personen ook wel en soms worden deze goeroes ook wel door hen aanbeden.
Al deze bovengenoemde leraren mogen plaatsnemen op een vyasana wat stoel betekent. Het wordt gebruikt als ere zetel.
 
Nu de vraag waarom buigen ze onder andere voor een Swami en wat kan men in een Hare Krshna tempel zien gebeuren.

De mannen worden in Radadesh (een tempel van de Isckon gemeenschap) als Prabhu aangesproken, wat Meester betekent. De vrouwen worden aangesproken als Mataji wat Moeder betekent. Als ze darshan krijgen en of nemen (betekent in gemeenschap zijn van) o.a. in de tempelkamer dan bieden zowel de mannen als vrouwen hun Pranaam aan. Het is een Sanskrit woord wat buigen met respect betekent. Het wordt gedaan door de handen samen te vouwen en het hoofd of het lichaam naar beneden te buigen en wel voor een Godheid, een Goeroe, een Leraar of een ouderling. 

De mannen voeren de Dandavad (buiging) uit, maar de vrouwen mogen geen Dandavad uitvoeren. De reden daarvoor is dat het bovenlichaam van een vrouw waar de borsten zitten deze de grond niet mogen aanraken bij de eerbetuiging. Er wordt verteld dat dit komt omdat Heer Sri Krishna uit de borsten van de moeder heeft gedronken en ter ere van die moeder verbiedt de aarde welke ook een moeder is om aangeraakt te worden door het bovenlichaam van een vrouw.
Hieronder een foto met hoe het gedaan wordt.




Nog even een aanvulling. Er staat in de Shastra beschreven dat het Mataji verboden is om een Danda vat uit te voeren. 
Shastra is een Sanskriet woord dat betekent "voorschrift, regel, handleiding, compendium, boek of verhandeling" in een algemene zin. Het woord wordt meestal gebruikt als een achtervoegsel in de Indiase literatuur context, voor technische of gespecialiseerde kennis in een bepaald gebied van de praktijk. Een shastra kan een technische handleiding zijn die de regels en normen van een artistieke of culturele discipline uitlegt, of het kan verwijzen naar het geheel van de leer over dat onderwerp

Als je een Vaishnava darshan krijgt of een telefoongesprek hebt met een Vaishnava zeg dan nooit Danda vat als begroeting maar zeg het woord Pranam.

Betekenis Pranam

Pranam wordt gebruikt als een vorm van eerbiedige groet of eerbiedige buiging voor een godheid, goeroe, een leraar of een ouderling te maken in het Hindoeïsme.
Het is een manier om respect, toewijding en nederigheid te tonen. Pranam wordt ook gebruikt als een manier om de prana (vitale levensenergie) van de ander te erkennen en te ontvangen.

Er zijn verschillende soorten pranam in het Hindoeïsme, afhankelijk van de context en de persoon die wordt begroet. Bijvoorbeeld

  • Ashtanga Pranaam: (acht-ledige buiging). Deze wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Pachanga Pranaam: (vijfledige buiging) wordt gebruikt om goeroes en leraren te begroeten.
  • Charanasparsha: Het aanraken van de voeten is een buiging gecombineerd met het aanraken van de voeten met beide handen en vervolgens de eigen ogen of het voorhoofd aan te raken als teken van respect. Het betekent "ik eer je" of "ik zoek je zegen".
Tot hier de kennis die ik met jullie kan delen. 
Moge Gods zegen en de zegen van de Meesters op jullie rusten.
Met lieve groet, Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

2023: Stilte ervaren en in stilte zitten (Video)

 Om shanti

Lieve allemaal

Op één van onze thema-avonden had Amar Prem, bestuurslid van Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit een vraag over STILTE ERVAREN  EN IN STILTE ZITTEN.

Heb mijn antwoord op deze vraag in een video gezet, zodat Amar Prem maar ook anderen dit nog eens op hun gemak terug kunnen luisteren. Jammer genoeg heeft deze video geen Engelse ondertiteling, misschien dat ik dit later alsnog eens kan proberen om dat in het Engels te doen. Maar voor nu dus in het Nederlands.

Hoor graag wat jullie reactie is, deze kan naar mij worden toegestuurd. 

Kamala (Srimati Kamala-devi dasi)


----------------------------------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------------------------------


zaterdag 22 juli 2023

Shri...De betekenis van het woord Shri

 Om shanti

Lieve Allemaal

Mijn naam/titel Srimati Kamala-devi dasi heb ik 36 jaar geleden ontvangen, maar ben deze naam Kamala pas 14 jaar later gaan gebruiken. Ik was toen 50 jaar oud.

Sri komt af van het woord Shri, maar wat betekent dit nu!!. Laat ik hierover eens een blogtekst schrijven...

Volgens Swami Veda Bharati betekent het woord Shri-----The divine Mother----- 





  • Voor degene die nog niet geïnitieerd zijn, zegt Swami Veda Bharati is zij het middelpunt in de zon. De zon die duister van zichzelf is wordt door haar aanwezigheid in de zon verlicht. Shri is degene die alles wat donker is licht maakt. Dit komt door haar licht welke zij uitstraalt.
  • Dus zegt Swami Veda Bharati... Shri is de sleutel om het duistere weg te nemen door het licht ertoe aan te zetten het duister te verlichten.
  • Dit start ook het verlangen in iemand om initiatie te verkrijgen en verder op pad te gaan naar de kern binnenin jezelf.
Soms gebeurt het dat mensen overvallen worden door een incidentele spontane ervaring, waarbij deze mensen een spontane initiatie verkrijgen buiten de gebruikelijke formele vraag om naar initiatie bij een guru/meester. (Dit is zeker bij mij het geval geweest). Daarna komen de juiste mensen en de juiste paden ook wel op je pad maar de initiatie zelf heeft dus van binnenuit plaats gevonden.

Voor die personen die nog niet naar "verlichting" zoeken of er nog geen idee bij hebben dat dit kan is Shri ook belangrijk. Want als je met bijvoorbeeld een Vaishnava in aanraking komt is Shri het kanaal dat werkt als een zachte bries van spiritualiteit die voelbaar is. Shri is de geur van een bloem.....Shri is in staat obstakels weg te nemen voor iemand. 

Met de juiste personen omgaan en zeker die gerealiseerd zijn is een advies welke zeker ter harte genomen zou moeten worden..    Een metafoor zou kunnen zijn dat iemand die een kroeg bezoekt zeker een andere uitstraling heeft dan iemand die in een klooster woont. Dus nogmaals lieve mensen, omring je met mensen waar je je aan kan optrekken.

Dank je voor het lezen. Moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten die dit lezen.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


maandag 19 juni 2023

2023: cultuur: Een kijk op de Hindoeïstische cultuur gezien vanuit een Hindoeïstisch vrouw in Nederland

Om Shanti


Lieve allemaal

Morgen ga ik met Nimrita (bestuurslid van Stichting Yogastudio Laksmi en meditatiebegeleidster in Yogastudio Laksi) naar Utrecht. Daar is een open dag, georganiseerd door Vluchtelingenwerk Nederland.  Het is goed voor de algemene ontwikkeling in ons om meer te weten te komen hoe andere culturen hun leven geestelijk en spiritueel invullen en hun kijk op de naam Laksmi te kennen.  (Nimrita doet sinds enige tijd vrijwilligerswerk bij de voedselbank in Breda en ik heb 10 jaar lang deel uitgemaakt van het team van Vluchtelingenwerk in de gemeente Moerdijk als maatschappelijk begeleidster). 

Nu zag ik bij het opschonen van mijn computer de onderstaande tekst naar voren komen, welke ik had opgeslagen. Het is door een Hindoeïstische vrouw geschreven en in het kader interesse opwekken bij anderen voor andere culturen ga ik deze tekst delen. 

Hoop en wens dat het jullie goed gaat. 

Kamala (Srimati Kamala-devi dasi)

---------------------------------------------------------------------------------------


BRIEF


Ik heb mij vaak afgevraagd hoe het kwam zegt deze vrouw, dat vrouwen in India er vaak zo slecht vanaf komen, terwijl de vrouw in het Hindoeïsme zelfs meer aanzien geniet dan de man.  

Ook in onze eigen Hindoestaanse gemeenschap is het soms slecht gesteld met de positie van de vrouw. Toch wordt de vrouw gezien als Laksmi, het licht en in mandirs bezongen. 

Maar vrouwen worden vaak uitgesloten voor bepaalde posities. Zo zie je niet of nauwelijks vrouwelijke pandits. De vrouw hoort de eer van de familie hoog te houden. Haar goede of slechte gedrag is allesbepalend. Een vrouw die een misstap begaat wordt gestraft. Een man die datzelfde doet, vaak niet. Zo wordt er bij bepaalde traditionele handelingen de voorkeur gegeven aan een getrouwde vrouw en geen weduwe. Van een vrouw wordt verwacht dat ze op een bepaalde leeftijd getrouwd is en kinderen baart. En dit vind ik toch echt een keus van de vrouw zelf. Sommige keuzes worden door de min of meer door de gemeenschap bepaald. Wie kent de kreten niet " wanneer ga je trouwen" of "wanneer komen de kinderen". 

Maar gelukkig is er ook iets positiefs te melden. Er komen steeds meer hoogopgeleide vrouwen. Vrouwen die steeds vaak zelf voor een leven kiezen die zij prefereren. Maar ook de sommige mannen laten zich van hun beste kant zien.

Amnesty International heeft een tijd terug een rapport opgesteld over de positie van de vrouw in India. Eén van de oorzaken was, volgens Amnesty, de minderwaardige positie van de vrouw die door het Hindoeïsme wordt voorgeschreven. Van zo een organisatie had ik een beter onderzoek verwacht. Maar later besefte ik dat het eigenlijk niet zo verbazingwekkend is. Voor vele niet-Hindoes en zelfs sommige Hindoes, zouden er in heilige geschriften allerlei opvattingen staan die de vrouw of het meisje een minderwaardige positie geven. Ik ben boeken en internetsites tegengekomen waarin zelfs verzen uit de Veda´s worden aangehaald. Maar als je naar de auteur kijkt, dan is het al een rede om dit allemaal niet te geloven. Maar veel van deze traditionele culturele opvattingen worden door Hindoes nog steeds in stand gehouden. Ook vertellen pandits vaak niet wat wel en niet hoort bij het Hindoeïsme. De meeste mensen weten niet beter dan dat het nou eenmaal zo hoort.


Oude gewoontes en opvattingen zullen nou eenmaal niet zo snel verdwijnen. En soms wil men dat ook niet. De buitenwereld ziet Hindoestanen die zich bezighouden binnen hun eigen gemeenschap en ook erg vasthouden aan tradities. Maar is dit altijd wel zo verstandig? Vaak hoor je dat onze cultuur verloedert en ouders proberen dit te voorkomen door hun kinderen, vooral meisjes streng op te voeden. En dat is soms moeilijk in een vrije westerse wereld. Zelfmoord komt dan ook het vaakst voor bij Hindoestaanse meisjes. De media bericht dit meestal als een typisch Hindoestaans probleem, maar dit komt vaak voor bij meisjes met een niet-westerse achtergrond. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg om.

Het Hindoeïsme is veelvuldig bekritiseerd vanwege de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, altijd in het nadeel van de vrouw. Eén van de (mis)opvattingen is dat het Hindoeïsme op sociaal en religieus gebied voornamelijk door mannen wordt gedomineerd. Aan ene kant is dat ook zo, neem nou eens vrouwenmishandeling. Hier is vaak een scheve machtsverhouding binnen het gezin de oorzaak. Echter, volgens de Veda´s hoort de maatschappij er anders uit te zien, namelijk gelijkheid onder mannen en vrouwen, geen uitsluiting van vrouwen, men hoort vrouwen niet als een last te zien, maar eerder als een zegen. Ook in mythen en literatuur worden vrouwen hoog aangeschreven vergeleken met andere culturen. Het is opmerkelijk te noemen dat de vrouw gezien wordt als de Goddelijke moeder en staat voor kennis en rijkdom. En dat kracht wordt aangeschreven aan de vrouw, Sakthi. Zonder deze kracht zijn Brahma, Shiva en Vishnu lang niet zo sterk. Ook de heilige rivieren (Ganga en Saraswati)en de aarde zijn vrouwelijk. Zoals het lang geleden ook was in India……

Einde verhaal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dinsdag 31 januari 2023

Jnana yoga: Communiceren -Wat en hoe je iets zegt is belangrijk

 🙏 Om shanti

Lieve lezers

In de yoga traditie is het belangrijk om naar je activiteiten te kijken en te corrigeren waar nodig is.

Nu las ik een tijdje geleden een tekst met de titel "Woordkunst" geschreven door Dag Hammarskjold een Luthers Christen van Zweedse afkomst...secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die zich liet inspireren door Thomas van Kempen en Meester Eckhart........dit gelezen te hebben kwam de overeenkomst met de yogatraditie naar voren......

In deze onrustige tijden in de wereld waarin partijen en mensen nogal eens tegenover elkaar staan is een vorm van advies niet onnodig.  

Wat zegt deze Dag Hammarskjold over communicatie 

  • Slechts dat vertellen wat van betekenis is voor anderen
  • Alleen vragen naar dat wat je weten moet.
  • Alleen discussiëren om een resultaat te bereiken
  • Alleen "hardop denken" met degenen voor wie dat zin heeft.
  • Alleen dan smalltalk de tijd en de stilte laten vullen, als die een brug vormt voor het onuitgesprokene tussen twee gelijkgestemden. 
Deze Dag Hammarskjold geeft nog een persoonlijk woordje hierover.  Hij zegt: over ieder zinloos woord dat de mensen spreken, zullen ze verantwoording moeten afleggen aan een hogere orde, de innerlijke wereld.

Wat wordt er in de yoga karma filosofie over communiceren gezegd:
Wat van je uitgaat komt als reactie naar je terug. Wees dus voorzichtig met wat je zegt.

In mijn jeugd werd er door mijn ouders verteld:.Tel eerst tot 10 voordat je iets doet of zegt.
Een ander gezegde was......bijt het puntje van je tong af....voordat je je mening geeft en/of iets zegt.

Ik wilde deze tekst graag met jullie delen. Moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten......Kamala (srimati Kamala-devi dasi)

-------------------------------------------------------------------------------------



maandag 30 januari 2023

2023: Kijkend naar andere culturen..

om shanti

lieve allemaal 

Naar mijn mening leven wij in een zeer welvarende maatschappij al zullen velen daar hun twijfels over hebben. 

Vergelijk onze wereld maar eens met andere landen op deze aardbol. Bijvoorbeeld Afghanistan......Een prachtige documentaire hierover is Onze man bij de taliban.  Dit is één van de landen waar het opletten is wat je zegt en tegen wie je wat zegt, meisjes en vrouwen zijn daar niet vrij...worden door hun geloof onderdrukt, mogen niet vrij op straat lopen. 
Wat te denken van Iran....als vrouwen daar hun hoofddoek niet goed opzetten (volgens de mannen) kunnen ze worden vermoord. Hier in Nederland waar de jongelui het in hun hoofd halen om de Holocaust te ontkennen. Aanslagen worden gepleegd door jongelui onder de 18 jaar . Volgens de Yogi's zit de wereld in een transitie periode. In 2024 komen er lichtpuntjes en in 2025 zal de oorlog over zijn....Mijn advies is in deze woelige tijd......Wees tolerant en aardig tegen ieder die op je pad komt.....

En natuurlijk kunnen wij ook iets betekenen voor anderen......Bijv. Iran, Afghanistan
Wordt bijvoorbeeld lid van Amnesty International. Amnesty kan opkomen voor de mensenrechten waar wij als enkeling niets kunnen bereiken ook al zouden wij dat willen..  
Wij kunnen hun petities ondertekenen…het kost niets maar we doen tenminste iets.
Of sluit je bijvoorbeeld aan bij het Rode Kruis, zij doen zoveel goed werk..... Of wordt lid van vluchtelingenwerk. Wij kunnen zoveel doen in zaken waarvan wij denken dat het  te groot voor ons is, dat het een ver van mijn bedshow is, of als wij er aandenken en tot de gedachte komen van laat maar zitten.... Er is zoveel wat wij kunnen doen. als wij maar willen....
Aardig zijn en je stem aan iets verbinden om iets voor anderen te betekenen kan altijd.... toch...

Deze blogtekst is mijn manier om mijn stem te laten horen.....
En ja, wij als yogastudio planten bomen, geven beren een plek in het berenbos. Ondersteunen de sadhu's in de bergen. Doen vrijwilligerswerk bij ouderen in verzorgingstehuizen en Nimrita gaat bij de voedselbank beginnen.  Zelf heb ik bijna 10 jaar lang deel uitgemaakt van het team vluchtelingenwerk Moerdijk en bij het rode kruis gezeten als vrijwilligster in Zevenbergen.

Hoe dan ook, dank voor het lezen van deze blogtekst en je kunt mij altijd bereiken via mijn mail.
Met vriendelijke groet, Kamala
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier een dankbrief van Amnesty International

Beste Kamala,
Bedankt dat je actie hebt gevoerd voor tientallen demonstranten uit Iran die het risico lopen te worden geëxecuteerd.
We zetten je (achter)naam en woonplaats onder de petitie en sturen deze naar het Hoofd van de Rechterlijke Macht in Iran.

                                                      Link naar amnesty international