Zoeken in deze blog

woensdag 6 oktober 2021

Kriya: Trataka (oogoefening) om je gezichtsvermogen te verbeteren

 

Om shantih

Lieve allemaal

We gaan het hebben over een kriya uit India om je gezichtsvermogen te verbeteren door een oefening te doen door te kijken in een vlam. Voordat ik dit onderwerp uitdiep is het goed om iets van de oorsprong te weten.....daar ga ik dan...

HET OOG

Het oog heeft te maken met het vuurelement welke terug te vinden is in de 5 elementenleer

  1. Aarde
  2. Water
  3. Vuur
  4. Lucht
  5. Ether
Vuur produceert 2 energieën, namelijk licht en warmte. Het is door vuur (dus licht) dat vorm laat manifesteren. Door warmte van het vuur manifesteert de vorm zich. Dus deze twee eigenschappen creëren de uitstraling van een object,

VERLIES VAN GEZICHTSVERMOGEN

Dit onderwerp zal misschien wat lastig worden, maar we kunnen er niet omheen. Men moet weten dat elk levend wezen, dus echt alles wat leeft met 5 soorten leed te maken krijgt. 
  1. Geboren worden
  2. Ouder worden en ziekteverschijnselen krijgen
  3. Sterven en overlijden
  4. Natuurrampen
  5. Leed door anderen jou aangedaan
In de filosofie worden daarvoor 3 niveaus gebruikt. Ik zal ze aantippen

  1. Adhibhautika (controle over het zicht)
  2. Adhidaivika ( Is surya de zonnegod die controle heeft over het 1e niveau
  3. Adhyatmika purusha (Hier wordt elke individuele ziel met een aktief bewustzijn bedoeld en welke functioneert door het oog. (Anders kunnen wij niet zien)
Verlies van gezichtsvermogen kan worden herleid naar één van de bovengenoemde niveaus. In de meeste gevallen blijkt de verstoring in het 3e niveau te liggen, waardoor het gezichtsvermogen wordt verzwakt. Voor meer informatie klik op de naam hiervan en men krijgt dan meer informatie te zien.

TRATAKA OP DE ZON

De echte Trataka meditatie is bedoeld om op bepaalde momenten van de dag in de zon te kijken, Dit kan niet gedaan worden zonder bijstand van een yogi die deze trataka beoefening heeft gerealiseerd. 

TRATAKA OP EEN KAARSVLAM

Het effect van trataka meditatie op een kaarsvlam is niet zo krachtig als de effecten verkregen bij een trataka meditatie op de zon.   Maar ik zou je aanraden om bij de kaarsvlam te blijven, want als de zonnemeditatie niet goed uitvoert, worden je ogen beschadigd.





VOORBEREIDING OP DE TRATAKA MEDITATIE 
  • Zorg voor een donkere ruimte
  • Ramen en deuren dicht doen zodat er geen luchtstroom in de ruimte is
  • Er is olie nodig om te branden. Men kan ghee (geklaarde boter) gebruiken, maar beter dan Ghee is Til Ka Tel (witte sesamolie). Het allerbeste om te gebruiken is Ricinusolie en/of castorolie De reden hiervoor is dat het een heldere vlam geeft en geen rook afgeeft.
  • Bovengenoemde olie werd al in de oudheid tot nu toe door de yogi's gebruikt, 
Door deze meditatie te doen absorberen de ogen de warmte en het licht van de vlam en worden de ogen in hun natuurlijke staat hersteld.

HOE DE TRATAKA MEDITATIE UIT TE VOEREN 
  • Aangeraden wordt als men met deze oefening begint om met 11 minuten te starten en geleidelijk kan men deze tijdsduur opvoeren.
  • Men mag niet knipperen met de ogen tijdens het staren
  • Als je voelt dat de tranen uit je ogen beginnen te lopen sluit je je ogen en concentreer je op de kaarsvlam die zich laat zien in jou tijdens de gesloten ogen.
  • De lengte van de oefening moet bij open en dichte oogleden even lang qua tijd zijn.
NOG IETS OVER HET ONDERWERP CONCENTRATIE 

Alleen de ogen sluiten is niet voldoende....Veel mensen sluiten wel de ogen, maar gaan niet verder dan dat. Hun geest (denken) blijft maar doorgaan met allerlei zaken en gedachten. Men moet iets hebben om zich aan vast te houden. In het geval van deze trataka beoefening is het concentratiepunt de vlam.
Maar weet dat degene die zich kan concentreren dit ook kan doen met geopende ogen.

VIDEO'S OVER DIT ONDERWERP

Ik heb boven geschreven tekst ingesproken in een video en dit in het kader dat luisteren beter kan zijn voor je dan lezen. Luisteren heeft met trillingen te maken die via je oren naar je hart gaan.
Ook ga ik een video plaatsen van iemand uit India die ik niet persoonlijk ken, maar wel interessant vindt om te plaatsen.




 
Kamala over trataka-beoefening

------------------------------------------------------------------------------------------