Zoeken in deze blog

woensdag 30 oktober 2019

Kamala: Onvrede bij partners


om shantih, lieve allemaal



Vanmali Gita Yogesram
In het kader van het overdragen van mijn Stichting volgend jaar, zat ik te bedenken wat zou ik het bestuur aan realisatie-verhalen (realisaties)  mee kunnen geven...…. en ik moest denken aan een speciaal bezoek 

Laat me daar iets over vertellen. Een yogini die een  ashram in India bezat, zou naar Nederland komen om een centrum wat net geopend was in te zegenen. Dit was voor mij een aanleiding om daar aan deel te nemen.


Nederland
----------------------------------------------------------------------------------------
De oprichter van dat centrum in Nederland was een anatoom-patholoog. Een persoon  die ik daar, inmiddels jaren en jaren geleden  een paar keer ontmoet heb. Hij vertelde  in een lezing,  zijn visie op spiritueel leven  en de verhalen die hij te horen kreeg van mensen die deel uitmaakte en/of wilde maken van de lessen die in dat centrum gegeven zouden worden. Hij vertelde o.m  dat als mensen geconfronteerd werden met onvrede in hun zelf,  ….het zijn ervaring was dat men er altijd over wilde  praten...….maar zei hij: heel zelden leidt dit tot een gewenst resultaat.

Neem zo zei hij als voorbeeld een ruzie tussen man en vrouw. Er wordt over gesproken met elkaar,
beide proberen elkaar te overtuigen van het eigen gelijk.
Zelden lijdt dit tot een wezenlijke oplossing, omdat men geen contact heeft kunnen maken met de belevingswereld van de ander, en zelden zei hij, is er voldoende respect voor het standpunt van de ander. Men spreekt in dit verband ook vaak van "verschillende" partijen.
Hoe moeilijk is het volgens hem om een goed en harmonieus huwelijk op te bouwen.

Waar hij ook vaak tegen aanliep bij het opzetten van zijn (hun) centrum was de onvrede die hij aanhoorde over de partners van de deelnemers. Als hij door ging vragen kwam het er eigenlijk alleen op neer, dat de partners graag wilde dat ze thuis bleven en hun partner gezelschap hielden. In de praktijk kwam het er dan op neer, dat hun gezelschap eruit bestond om samen zittend op de bank tv te gaan kijken.

De meeste mensen willen niet veranderen. Zij willen blijven zoals zij zijn, maar zij willen wel verlost worden van een aantal nare dingen die zij meemaken, zoals armoede, ziekte en verdriet. Dit is dus wel de kern van het probleem.
De mensen willen wel naar de hemel maar dan moeten alle hebbelijkheden en onhebbelijke dingen mee. Toch beschrijven de grote meesters dat dit niet mogelijk is. De weg is smal en de poort eng. Ons bezit noch onze bindingen kunnen wij meenemen.

Tot zover het relaas van deze anatoom-patholoog. Waarom hierover schrijven, omdat de weerspiegeling van zijn verhaal ook mijn visie weerspiegelt.  Beide hebben wij een andere route gelopen, Beiden zijn in India geweest, Beiden kennen wij een spirituele vrouw die in Risikesh een kleine ashram heeft, Hij kent haar vanuit India....Ik heb haar in Nederland leren kennen.
Maar tot een innerlijk leven komen is niet makkelijk, het kan een behoorlijke uitdaging zijn.....



De meditatie die hier van toepassing kan zijn is het gezegde uit de Christelijke leer.
--------------------------------------------------------------------------------------

IN DE WERELD STAAN, MAAR NIET VAN DE WERELD ZIJN.

--------------------------------------------------------------------------------------

Maar wat zo geweldig is,  is dat we een vrije wil hebben, het is niet zo dat we het moeten doen op dezelfde  manier. Het is een keuzemoment. Maar wat je ook kiest, ga ervoor...…en hou vol en geef niet meer op.

Lieve groeten uit Oudenbosch, 
Kamala

------------------------------------------------------------------------------------


website (verouderd) www.laksmi.nl


maandag 21 oktober 2019

kamala is verwant aan laksmi

Om shantih


Lieve allemaal




Jullie wisten waarschijnlijk al dat Laksmi één van de populairste deities in India is...maar wisten jullie ook dat zij een schaduwzuster heeft, welke A-laksmi genoemd wordt. Deze A-laksmi is verbonden aan misfortuin.

In de hindoemythe verschijnt Laksmi staande op de lotus (Deze lotus is dus Kamala).
Kamala is de laatste van de tien Maha-vidyas.
Zij heeft een krachtige aanwezigheid in de populaire godsdienstige beleving van Laksmi.
Kamala heeft in deze 10 Maha-vidyas niet de belangrijkste plaats, maar zij is wel de bron van "wereldse" zegen.
Ze geeft overvloed, is een bron van vruchtbaarheid en in groei.

Esoterische groep
Als lid zijnde van de tantragroep, wordt Kamala beschreven vrij te zijn van alle mannelijke partners.
Zij kan gebruik maken van goedaardige maar ook kwaadaardige attributen.
Zij brengt op haar manier zowel licht als schaduw in iemands leven.
Maar haar hoofdtaak is overvloed te brengen bij iemand met geestelijke aspiraties.

-----------------------------------------------------------------------------------

P.s.: als lid zijnde van een esoterische groep en terugkijkend op mijn leven zie ik in dat ik de eigenschappen van de naam srimati Kamala-devi dasi gerealiseerd heb.  De personen die mij na staan zullen en kunnen dit zeker bevestigen.

Dus bij deze, moge de Moeder van Devi's zegen ook op jullie rusten.
Kamala.

----------------------------------------------------------------------------------



donderdag 25 april 2019

KARMA: wat is plicht in karma yoga

om shantih

Lieve allemaal 
kamala op bezoek bij de yogi's op de maha kumbh mela in India

Karma is leven in het hier en nu en het heeft te maken met keuzes maken op situaties die er in je leven verschijnen en/of zijn.
Karma is geen vluchten uit iets maar bewust de gevolgen dragen van de keuze die je gemaakt hebt. Als je nog een kind bent en thuis woont  en nog onder het gezag van je ouders en familie staat, betaal je de prijs van de door  hun gemaakte keuzes in jouw leven, dus krijg je daardoor karma, goed of slecht.  Belangrijk is om te weten, dat er goed karma, slecht karma en A-karma bestaat.


Maar voordat wij karma-yoga willen begrijpen moeten wij meer weten wat plicht is.

DUS WAT IS PLICHT? 
  • De mohammedaan vindt, dat wat er in zijn boek - de Koran - staat zijn plicht is
  • De hindoe vindt wat de Veda's voorschrijven zijn plicht is
  • De Christen vindt dat wat in de bijbel staat zijn plicht is
We zien dus, dat er verschillende opvattingen van plicht bestaan, die onderling variëren overeenkomstig de verschillende 

  • levensomstandigheden,
  • historische tijdperken
  • en volken.

Als we bepaalde dingen zien gebeuren hebben wij in 1e instantie alleen de aangeboren of aangeleerde neiging om er op een bepaalde manier op te reageren.
Beter is wanneer wij een neiging in ons voelen opkomen dat we erover gaan nadenken. We kunnen dan onder de gegeven omstandigheden bepalen wat goed voor ons is en dan daarna pas op een bepaalde wijze te handelen. Als we dan een keuze hebben gemaakt en ook hebben uitgevoerd, zal de tijd leren of we een goede keuze hebben gemaakt. En nog een extra opmerking hierover is dat het verleden over je hoofd naar de toekomst rolt. 

De gewone, algemeen gangbare opvatting van plicht is dat ieder goed mens de voorschriften van zijn geweten opvolgt. Dit is maar een klein stukje over karma-yoga en de plichten die je hebt en moet uitvoeren naar eer en geweten.
Hieronder zal ik een video plaatsen met een verhaal welke beroemd en veel gebruikt is in India. 


Natuurlijk is het altijd mogelijk om je reacties en/of vragen voor te leggen. Stuur een mail naar yogastudiolaksmi@hotmail.com      Er is natuurlijk ook een mogelijkheid om zomaar eens aan te komen kijk dan in de agenda of maak een afspraak met me. 

Kamala



----------------------------------------------------------------------------------






woensdag 24 april 2019

Om shantih

Lieve allemaal

Ons lichaam te rusten leggen.....hoe doe je dat....
Laat ik eens een metafoor gebruiken van Yesudian. Ik kan me goed vinden in wat hij zegt. Wil je zijn boek over yoga lezen, kijk dan eens uit naar zijn boek Sport en Yoga. 

Zijn metafoor over het lichaam is deze:
  • Ons lichaam is een met machines uitgerust fabrieksbedrijf.
  • De zich overdag verzamelende slakken, afval en verbrandingsproducten worden in de slaap uit ons organisme geveegd.
  • Ook in de fabriek, na afloop van het werk, wanneer de machines stilstaan, moet het personeel met de reparaties en de reiniging beginnen.
  • De mensen moeten echter behalve de regenerende slaap de lang vergeten en slechts aan de primitieve volkeren of dieren bekende wijze van uitrusten weer leren, die door de hatha-yoga "spierontspanning" genoemd wordtch zijn alle spieren dan nog half gespannen.
De krachtstroom van de prana, de toevloed van de regenerende krachten van het organisme, begint eerst dan, wanneer we ons enige minuten volkomen rust gunnen.

Er zijn proeven gedaan waaruit is gebleken dat een yoga-rust van een kwartier het bloed van schadelijke toxinen reinigt.
Advies zou zijn volgens deze Yesudian om voor het opstaan en voor het naar bed gaan deze shav asana uitvoeren.
Hieronder zal ik de oefening in een video uitleggen.

Als jullie vragen en/advies willen hebben of er meer over willen weten, dan kan, stuur even een mailtje naar yogastudiolaksmi@hotmail.com.

-----------------------------------------------------------------------------------------


woensdag 23 januari 2019

getest worden van binnenuit..........

Lieve allemaal

Terugblikken en vooruitkijken..... Dat is wat er nu gebeurt in de levensfase waar ik in zit.

Ik las vandaag een stukje tekst uit de sufi teachings van Hazrat Inayath Khan. (trouwens ik heb een initiatie door Walia van Lohuizen directe leerling van hazrat Inayath Khan ontvangen)
Inayath Khan schrijft that friendship, relationship, love, devotion may not be the same as they appear when it comes to the time of test.

Hazrat Inayath Khan


Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ken die momenten wel......dat ik getest ben van binnen uit.
Testen houdt in dat je innerlijke leiding, weet wat hun taak is.....zij zullen aanwijzingen geven in de vorm van ga een beetje naar links of een beetje naar rechts. Ok... je gaat goed, dus loop maar door en als je te hard rent, dan worden er obstakels neergezet.

De meest belangrijke les in deze is, leer luisteren met je hart en niet naar je zintuigen,   toch.
Verder zag ik vandaag een foto die ik gemaakt heb in Varanasi in een verblijf 1 minuut van de ganges.
1 van de yogis'die ik ontmoet heb in varanasi


Als ik op reis ga, neem ik graag de spullen mee om toch een klein meditatiehoekje te maken. Niet dat dat echt nodig is voor mezelf, want zowel Krsna als Radha en Babaji zitten in mijn hart.
Maar waar ik achter ben gekomen is dat het personeel die kamers schoonmaken, het fijn vinden om het te zien en voor mij is het leuk om te zien wat het bij hun losmaakt.

in mijn kamar bij de rivier de ganges in varanasi


Heel vaak stonden  er dan  ineens mooie bloemen of iets liefs naast de foto;s.  Dus het is een win-win situatie om een klein meditatiehoekje te hebben als ik ergens anders verblijf, zowel voor hun als voor mij...….Er  was dan een gezamenlijk gevoel tussen deze mensen en mij en konden  wij de warmte naar elkaar toe ervaren.

Mijn relatie met Babaji is niet meer op fysiek level....het is de les die ik moest leren, toen hij tegen me zei:  Kamala … wij yogi's zien elkaar nooit, wij spreken op innerlijk niveau met elkaar.
Ik moest leren loslaten, moest leren sterker te worden,  maar verdween daarmee ook the friendship, relationship, the love, devotion….?? Neen, natuurlijk niet. Het is er nog altijd.....

Willen jullie hier een reactie op geven dat kan, stuur een mail en ik zal hem met veel plezier lezen en/of beantwoorden.
Wil je langskomen dat kan op de woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur, of maak een afspraak voor een andere tijd.

Kamala
------------------------------------------------------------------------------------






vrijdag 4 januari 2019

Narada: energie ontvangen via je oren..


om shantih
Ten eerst iedereen een fantastisch 2019 toegewenst.



Vandaag 4 januari 2019 ligt er een heel nieuw blanco jaar voor me.  En ik begin dit jaar met een nieuwe blogtekst die in het teken van sruti staat. Sruti staat voor het feit dat spirituele kennis eigenlijk alleen maar via je oren binnen kan komen en natuurlijk via je hart en niet via boeken oid.







Wat ik jullie wil vragen is om de onderstaande video eens te beluisteren. Hierin vertel ik het verhaal over Narada en de slang. Narada was een groot verlichte ziel die volgens de Veda's een directe lijn had met de hogere spirituele werelden. Narada sprak nooit zoveel omdat één van zijn lessen aan anderen was om te leren luisteren. Niet via je hoofd maar via je hart.

In dit verhaal welke ik in de video vertel zitten veel verkapte lessen en/of adviezen. Ik wens jullie veel plezier toe en probeer er eens wat onderwerpen voor jezelf uit te halen.



Als je het leuk vindt om hier eens verder over te praten dan kan natuurlijk, stuur een mail naar me toe of kom gezellig op de open woensdagochtenden aan in Oudenbosch.

Lieve groeten, Kamala







-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
website (verouderd) www.laksmi.nl