Zoeken in deze blog

vrijdag 22 december 2017

Kerst 2017: Het licht is in jou, laat het stralen

Om shantih

Lieve allemaal

Kwam een video tegen welke ik met veel plezier bekeken heb.
Is deze video alleen voor kinderen bestemd?????   Heeft de video ook betekenis voor ons volwassenen???
Neen het is niet alleen voor kinderen, en Ja de video is ook voor ons bestemd. Er zit een boodschap in.

Delphi het orakel heeft het ooit eens gezegd..... Het licht is in jou, laat het stralen.
En dan de kerstboodschap met de ster van Bethlehem. Het licht is niet alleen in ons maar ook om ons heen.  Wat is dat een prachtige boodschap.
Licht uitstralen en vrede op aarde brengen begint bij onszelf. Laten we dus beginnen vriendschappelijk te zijn tegen iedereen die we op ons pad tegen komen.

Dus ik wens langs deze weg iedereen, veel zegen, veel licht, veel gezondheid toe en natuurlijk prachtige nieuwe uitdagingen. Niet alleen in deze kersttijd maar ook in 2018.

Lieve groeten van alle leden van yogastudio laksmi.
Kamala
------------------------------------------------------------------

Hieronder de video die zo mooi gemaakt is......






zaterdag 9 december 2017

Yogastudio: waarom zijn er tempels, kloosters en kerken

om shantih

lieve allemaal


         


Hebben jullie je wel eens afgevraagd waarom er eigenlijk tempels kloosters en kerken zijn.????
------------------------------------------------------------------------------------------
Het antwoord is veel simpeler dan jullie denken.
Een novicemeester die leefde in de 15e eeuw na Christus, maar ook de Yogi's en Meesters in andere landen zeggen allemaal hetzelfde als de novicemeester.
Deze instellingen en gebouwen zijn er voor beginners. (het opbouwen van een innerlijk leven met zijn wetten en de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn).

Omdat het voor beginnelingen is,
-----------------------------------------
zul je als je er bent en/of gelogeerd hebt, weten dat er veel gemopper is. Maar de realisatie die daaraan gekoppeld is, om te weten te komen dat 'heilige mensen' zeldzaam zijn.


Tomas van Kempen leefde in de 15e eeuw en was zoals bekend is een novicemeester die trouwens een grote invloed verwierf met zijn boek over geestelijke begeleiding.

Er zijn volgens hem maar weinig personen die geschikt zijn voor bepaalde functies en nog minder zijn er die leiding kunnen geven aan zichzelf en aan anderen.
Dus met andere woorden mensen van niveau zijn volgens deze Tomas van Kempen zeldzaam en overal vind je aardewerk met barsten. 

Naar onszelf leren kijken
-----------------------------------
De les die we krijgen en moeten ondergaan is te leren, naar onszelf te kijken en begrip op te bouwen voor de medemens die fouten maakt.
Maar wat nog belangrijker is zegt deze man, maar ook de yogi's die in mijn leven een rol hebben gespeeld is dat we ook toegeven dat wij zelf fouten hebben gemaakt en ook in de toekomst nog zullen maken.

Geduld
---------
De oplossing van dit alles ligt in geduld hebben en dit geduld aanleren. Ook bedroefd zijn met het leed van anderen is belangrijk om te aan te leren en het levert ons op dat we meer bescheiden en minder onverschillig worden. En dit is dan weer mooi meegenomen, toch!!! 

Wil je hierover praten dat kan, stuur een mail ......Reacties zien we graag tegemoet.
Moge de zege van de Meesters op jullie rusten voor nu en altijd.
Met vriendelijke groet, Kamala
-----------------------------------------------------------------------


                        Donaties voor onze projecten zijn 
                          van harte welkom......


zaterdag 12 augustus 2017

kennis: Zomaar wat achtergrondkennis over geen schoenen dragen

Een vrouw die geschoeid liep werd vroeger geacht een prostituee te zijn

Altijd problemen met de schoen in India

Niet zo lang geleden liepen vrijwel alle Indiërs op blote voeten, niet zozeer uit armoede maar als uiting van respect voor moeder aarde. Dat is niet meer zo. Maar de verhouding tot leren schoeisel blijft moeizaam.

Door  correspondent ANIL RAMDAS

NEW DELHI, 19 APRIL. Zie de man die op het punt staat in een vliegtuig te stappen; zwarte aktentas in de hand, instapkaart tussen de vingers, geduldig in de rij voor de bagagecontrole. Niets bijzonders. Alleen: hij draagt geen schoenen. Hij loopt op blote voeten, met een air alsof het de gewoonste zaak is van de wereld.
Het is ook gewoon, in India. Nog maar vijftig jaar geleden liep bijna iedereen op blote voeten, het werd zelfs gezien als een uiting van respect voor moeder aarde. De kracht van de vruchtbare grond trok door de voetzolen naar binnen, waar vooral vrouwen veel aan hadden. Een vrouw die geschoeid liep werd geacht een prostituee te zijn.

Het aanraken van de voeten van ouderen of hogergeplaatsten is ook nu een voorkomend verschijnsel. De gedachte is dat voeten het meest onreine en bevuilde deel van het lichaam vormen; wie het laagste van de ander als het hoogste van zichzelf aanvaardt, heeft succesvol zijn hoogmoed opgegeven. De ultieme nederigheid bereik je als je de voet van de ander optilt en op je hoofd plaatst, zoals meisjes in Centraal-India nog doen als ze bijvoorbeeld hun schoonvader tegen het lijf lopen.

Brahmanen geloven dat het lopen in het voetspoor van een kasteloze groot ongeluk met zich brengt. In haar boek 'De God van Kleine Dingen' beschrijft Arundhati Roy hoe de kastelozen achteruitlopend hun voetsporen met een bezem moeten wegvegen. Voetsporen vormen een veel voorkomend religieus motief: in tempels worden voetafdrukken in klei of in koper aanbeden, omdat die van goddelijke incarnaties zouden zijn geweest.

Toch hebben voeten niet alleen de betekenis van onreinheid en vernedering. Het strelen van de voetzolen van de geliefde is volgens dichters de meest erotische handeling, op de geslachtsdaad na uiteraard. In het Nationale Museum van Delhi hangt een ongedateerde miniatuur waarop god Krishna de voet van zijn minnares Radha aait.
Vrouwen nemen daarom evenveel tijd om de voeten te versieren als om het gezicht op te maken. Als de vrouw een beetje voor de dag wil komen, moeten de lippen, handen en voetzolen met verf of henna gekleurd zijn. Ze moet ook zilveren teenringen aan hebben en enkelbandjes, liefst met belletjes. Het geluid van die rinkelende bellen tijdens het lopen, kan romantische zielen tot waanzin drijven. Dat geluid is trouwens een belangrijk onderdeel van de Indiase kunst: de klassieke danseres dicteert of volgt het ritme van de Indiase trom, met haar voeten.

De verzorging van de voeten begint al vroeg: als de baby geboren is, worden eerst de voeten met olie ingewreven. Het reinigen van voeten is een langdurig ritueel, tijdens het bad duurt het schrobben van de voetzolen het langst. En in een dorp kan een molenaar ontbreken, maar iemand die zich toelegt op het vervaardigen van voetschrobbers is altijd te vinden. Voetschrobbers zijn er in alle vormen en materialen.

Dan is er natuurlijk de voetmassage, waar in de Vedische geschriften zeer nauwkeurige instructies voor bestaan: de Ayurvedische arts kan daarmee uiteenlopende kwalen genezen, van reuma tot epilepsie. Maar de voetmassage heeft doorgaans geen medische bedoelingen. Het wordt gezien als de hoogste luxe en het fijnste genot en koningen lieten graag prenten maken waarop ze hun voeten lieten masseren door hun dienaars of hun maîtresses. Overigens heeft een voetmassage bij mannen een ander effect dan bij vrouwen. De man raakt er zijn vermoeienis door kwijt. Bij de vrouw wordt er de seksuele lust door opgewekt.

Schoenen hebben in India altijd voor problemen gezorgd. Het waren de moslim-overheersers die ze zo'n vijfhonderd jaar geleden introduceerden. Ze droegen pantoffels van leer en leer is het meest onreine wat de hindoe zich kan voorstellen. Het is afkomstig van een dier, dat misschien voor dat doel is gedood!
Maar het had wel wat, vonden de overgebleven hindoe-koningen, met iets aan je voeten werd je présence duidelijk verbeterd. Dus ging men bij de brahmanen te rade, die schoeisel van een onschuldig materiaal adviseerden: hout. De Nederlandse klomp zou het handigste zijn geweest, maar niemand kwam op het idee.
Zo werd de beroemde Indiase teenknop-sandaal bedacht, waarop eigenlijk nauwelijks valt te lopen. De sandelhouten plank moet worden meegesleurd met de kracht van grote en tweede teen, en als je het achterstuk niet recht krijgt, kun je je enkel lelijk bezeren.
Toch maakte de teenknop-sandaal furore, hij werd een symbool van verzet tegen de moslim-overheersing, een teken van goed hindoeschap, en hogere radjah's lieten ze maken van zilver en van ivoor, ingelegd met edelstenen.
Het prettigste aan de sandaal is dat je hem makkelijk kunt uitdoen. En dat moet vrij vaak in India. Als je een tempel betreedt, dat spreekt vanzelf, maar ook als je gewoon een huis binnengaat en helemaal als je de heiligste plek van het huis in wilt: de keuken.

Alleen Europeanen hoefden hun schoenen niet bij tij en ontij uit te doen, omdat zij al die veters moesten lospeuteren, en omdat zij nu eenmaal de baas waren tijdens de Britse overheersing. Indiërs die als soldaat in het Britse leger dienst namen moesten laarzen aan en om naar school te kunnen moesten kinderen leren schoenen hebben.
Zo vond de leren schoen langzaam maar zeker zijn weg door India, maar alleen mannen en schoolgaande kinderen mochten ze dragen. Voor vrouwen was leer tot het midden van de vorige eeuw volstrekt taboe en de vrouwen die niet gehoorzaamden, konden een pak slaag krijgen: met de schoen van de man. Een ergere straf is ondenkbaar.

Leer is namelijk aangeraakt door de laagste wezens op aarde, de leerlooiers, de onaanraakbaren. Zij mogen de koeien die een natuurlijke dood zijn gestorven opruimen. Ze mogen het vlees eten en het leer bewerken. Maar ze mogen niet in het dorp wonen, ze mogen zelfs de hindoe-goden niet aanbidden.
Het was Mahatma Gandhi die de leerlooiers weer in het hindoeïsme probeerde te brengen, door ze 'Harijans' te noemen, de kinderen van God. Gandhi ging zelfs zo ver dat hij zelf leren sandalen begon te maken, waarmee hij keihard bewees dat je er niet pardoes van dood ging.
Toch heeft leer zijn magie behouden. Scooterriksja's in Delhi binden een oude leren schoen aan hun kar, om de demonen die een ongeluk kunnen veroorzaken af te schrikken. En in Rajasthan moeten bezeten vrouwen water drinken uit een oude schoen. Als de demon daarvan niet op de loop gaat, weet men het niet meer.
Maar Gandhi's actie om leer geaccepteerd te krijgen had na de onafhankelijkheid wel het gevolg dat Westerse schoenverkopers in India voet aan de grond kregen: de firma Bata was de eerste, en is nu nog de grootste. Bata heeft recentelijk zelfs een boek uitgebracht over zijn verovering van dit subcontinent, 'Feet and Footwear in Indian Culture', waarin overigens met veel respect wordt beschreven hoe moeizaam de verhouding van Indiërs tot leren schoeisel is. Bata verkoopt nu al bijna geen leren schoenen meer, om van het gezeur af te zijn: plastic, kunststof en rubberen slippers worden nu bijna door alle stedelingen gedragen. Toch blijft het een principieel probleem: hoe moet je, uit eerbied en respect, iemands voeten aanraken die schoenen aanheeft, desnoods van kunststof? 

Mensen die het dus echt belangrijk vinden dat hun voeten worden aangeraakt door hun minderen, blijven demonstratief met blote voeten lopen. Ze blijven de traditie trouw, zelfs als ze in een vliegtuig moeten stappen.

zondag 9 juli 2017

2017 Guru Purnima en volle maan

Om shantih

Lieve allemaal

Het is vandaag Guru Purnima.


swami veda Bharati Himalaya traditie  tijdens één van zijn sessies

Zat te bedenken of ik er een blogtekst over zou gaan schrijven of niet. Wat zou ik er allemaal over kwijt willen of is het kwijt kunnen.

Er was een gedachte aan ons  kerstfeest.....Hoe de geboorte van Jezus wordt gevierd. Dat is dus echt een geestelijk feest, waarin de komst van het kindje Jezus ons hoop op bevrijding geeft. Jezus gaat zelfs nog verder.....wat zegt Hij later.... Kom tot mij en ik zal je bevrijden. Laat de uiterlijke dingen, je familie, je vrienden achter je.........loop en kijk niet terug........Hou je vast aan mij. 
Fantastisch toch als Jezus dat zegt......Ik ben de weg.......Het is in ieder geval een aanwijzing van Hem aan ons om Hem te volgen.    Jezus zegt hier dus ik ben de Guru......(wat betekent: datgene wat de duisternis opheft). 

Wat mezelf betreft..... heb ik heel mooie mensen op mijn pad gekregen die mij vooruit hebben geholpen , welke ik allemaal als "een" Guru heb ervaren. Hun liefde voor mijn vooruitgang zit niet alleen in hun maar ook in mijn hart. 
Maar er is er maar één die ik echt als mijn guru zie en dat is Babaji.

Het is dus vandaag een extra heugelijke dag om GURU PURNIMA te vieren en dat zal vanavond dus ook gaan gebeuren.


In mijn optiek is het wel belangrijk om je te verbinden met mensen die jou niet van jouw doel afhouden, maar dan moet je wel weten welk doel  het is. 
Mijn advies zou zijn.......doe al de noodzakelijke voorbereidingen om een schoon en rein denkvermogen te krijgen.
doe al de noodzakelijke voorbereidingen om een schoon en rein lichaam te krijgen. 
Neem de verantwoording  om je lichaam, denken, je verstand als een goed instrument te onderhouden.  Je lichaam is het voertuig waar je dit leven mee door moet. 
En uit mijn ervaring(en) kan ik jullie garanderen, dat als de tijd rijp is de Meester (jouw leidsman en/of vrouw komt). 

https://www.youtube.com/watch?v=Bhttps://www.blogger.com/blog/post/edit/2024543375181961304/8078853876389465800XJ4ei-QDFc



  
Moge Gods zegen op ons rusten voor nu en altijd, moge ons pad verlicht worden tot in de eeuwigheid.

Kamala
--------------------------------------------------------------------------------------------------

www.yogastudiolaksmi.nl
Kamalaprive.blogspot.com
Yogastudiolaksmi@hotmail.com





zondag 2 juli 2017

kennis: wat heeft idealisme te maken met het lopen op een geestelijk en/of spiritueel pad

om shantih

Lieve allemaal

Dit blog gaat over het lopen op een geestelijk/spiritueel pad. 


Voor mij betekent spiritueel zijn, het binnenin in je hart zijn, dus in mijn visie is alles buiten je hart stoffelijk. Natuurlijk leven we vooral in een stoffelijke wereld, dit komt dat we geboren worden in de tijd. De verloskundige zegt zo en zo laat is hij of  zij geboren. Daar is dan de eerste ademhaling en de eerste huilbui. We verlaten de tijd weer bij het overgaan van de stoffelijke wereld naar een andere dimensie. 



De dokter zegt dan....op deze tijd is hij of zij gestorven. Hij blies toen zijn of haar laatste adem uit. En er zijn ook weer tranen.
Dus ons hele bewuste leven speelt zich af tussen geboren worden en sterven.

Nu is het zo dat de één een korter of langer leven heeft dan de ander, maar we moeten er iets mee doen,  is het niet zo.
Als ik dan met mensen in aanraking kom, dan blijkt dat de meeste personen het leven gewoon laten gebeuren. 
Er is ook een groep die erover nadenkt, hoe men dit leven kan leven. Maar alles wat men bedenkt is tijdelijk. 
Eén ding is zeker.....Men komt uit de "goddelijke wereld" in een menselijke wereld en men vertrekt weer vanuit een menselijke wereld naar de "goddelijke wereld".   
Maar de goddelijke energie is er altijd.....in de stoffelijke wereld als de adem. Men ademt die lucht in en lucht uit. 

Nu worden er allemaal lijntjes gemaakt of geschonken aan ons vanuit de "goddelijke wereld". 
Het kan zijn dat de hogere energie gehoord kan worden in je hart, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. 
Dus komen er uit de "goddelijke energie" mensen naar de aarde om ons inspiratie, zegen en begeleiding te geven. 
Het is dus aan ons welke richting we kiezen en wie we gebruiken als tussenpersoon. 
Voor de Westerse mens kan dat Jezus en de heilige geest zijn, Voor de Arabische wereld is dat Mohammed, voor de Hindoeïstische wereld is dat oa Shiva. 
Maar......... we kunnen ook gebruik maken van personen die heilig verklaard zijn, zelfs met Meesters en begeleiders die niet bekend zijn qua naam in de wereld. maar wel degelijk een lijntje hebben van boven naar beneden en van beneden naar boven.

In een Christelijk  geschrift las ik iets  over "grondinspiratie". 
De vraag die daarin gesteld wordt is deze: " wat is de zin van mijn leven".
In het Oosten is de kernvraag : "Wie ben ik".
Het hebben en leven van een ideaal is ook iets om naar te kijken.

Als je deze vragen wilt beantwoorden komt het woord  Spiritualiteit zeker naar voren, wat in mijn optiek anders vertaald zou kunnen worden. 
Mijn voorkeur zou uitgaan naar Spirituele oefeningen. 
Want spiritueel zijn we allemaal al. 
Spirituele oefeningen brengt ons terug naar de kern, het zijn in ons hart.
Als wij daardoor alle zelf gecreëerde plaatjes en muurtjes en/of muren kunnen afbreken door spirituele oefeningen, dan is dat een zegening en een stuk genezing in jezelf. Je kunt dan voelen en horen wat er buiten en in je gebeurt.

Oefening: video kijken over het lopen op een geestelijk/spiritueel pad:
--------------------------------------------------------------------------
Hieronder zal ik een video plaatsen die een paar minuten duurt. Dit geeft de mogelijkheid aan om eens rustig te gaan (moeten) zitten. Het is ook een oefening om te leren luisteren zonder commentaar te geven tijdens het afspelen.  Na het zitten en luisteren kom je jezelf tegen. Vragen over de inhoud komen naar boven, vragen zoals waarom zit ze in het donker etc. etc. Het is in ieder geval een oefening die je jezelf cadeau kunt doen.

(Deze link kun je gebruiken als de video niet op je telefoon wordt afgespeeld.
https://youtu.be/qZxM-wU8HZA





Wil je reageren of er over komen praten dan kan dat. Schrijf een mail naar de yogastudio of kom op woensdagochtend tussen 10.00 uur en 13.00 uur aanlopen voor een persoonlijk contact.

Moge Gods zegen op ons rusten voor nu en altijd
Kamala

---------------------------------------------------------------------------------------

donderdag 15 juni 2017

Meditatie: hoe en waarop te mediteren

Om shantih

lieve allemaal

Meditatie zo wordt er verteld kent verschillende niveau's. Om te beginnen moet men leren 
  1. Stil zitten.
    Men moet leren gedurende enige tijd stil te zitten en de constante stroom van gedachten en gevoelens (emoties) te observeren. De stiltemomenten tussen de gedachten en gevoelens kunnen groter gemaakt worden en dat is de reden van deze oefening.
  2. Meditatieobject gebruiken.
    Als er stiltemomenten zijn is het mogelijk om een beeld van een Godheid te gebruiken, men kan ook overwegen om op een mantra (te krijgen)  te gebruiken of een zin te gebruiken uit een gebed.  Concentreren op je ademhaling is ook mogelijk. Als je rustiger wordt zal je ademhaling ook rustiger worden......(Er zijn speciale pranayama oefeningen om het ritme van je ademhaling te beïnvloeden). Maar wees hier voorzichtig mee. Het kan leiden  tot een onnatuurlijk gedrag of  tot een geforceerde ademhaling. (hyperventilatie kan een effect zijn van een verkeerde ademhaling).
Wat hier boven staat beschreven, is een beginnersfase, het hebben van iemand in je leven die ervaring heeft in deze technieken is aan te raden.


Hoe een guru een meditatie opdracht kan geven


Dit verhaal gaar over brahmacharya Chaitanya die leefde in de Omkar Ashram. 

Hij wilde leren mediteren en ging daarom naar Rama Acharya toe.
Rama Acharya gaf hem de raad om op Krishna te mediteren en Hem te visualiseren met gekruiste benen en een fluit in Zijn handen, gezeten in het midden van een grote zon in de lotus van het eigen hart en daarbij de mantra Om Namo Bhagavate Vasudeva te herhalen. Maar brahmacharya Chaitanya begon tegen te sputteren. Het verhaal is in onderstaande video te beluisteren.

Hebben jullie vragen over deze blogtekst stuur deze dan naar de yogastudio. 

Kamala



---------------------------------------------------------------------------------
Onderstaand een video met een verhaal over een meditatieopdracht van een guru naar zijn leerling



--------------------------------------------------------------------------------



donderdag 1 juni 2017

Meditatie: we bezitten 2 paar ogen volgens Rumi.

Om shantih

Lieve allemaal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jalal_ad-Din_RumiRumi een soefi mysticus verklaart dat wij 2 paar ogen hebben.




Eén paar ogen  meet afstanden en vergelijkt zaken (onze fysieke wereld)
(Als je over dit onderwerp mediteert kom je er achter dat we worden geboren in de tijd en we verlaten de wereld weer vanuit de tijd.).
Het andere paar kijkt vanuit het innerlijk.




Een ervaring vanuit de uiterlijke en innerlijke wereld
--------------------------------------------------------------------
In de afgelopen maanden zijn er 2 personen die ik in het verleden tamelijk goed kende overleden.
Nu komen er altijd in iemands leven mensen voor, die je wat langer of korter hebt gekend. De ene persoon had ik al 20 jaar niet meer gezien. De andere persoon die ik via vrijwilligerswerk uit de 7-schakels in Zevenbergen kende had ik al ruim een jaar niet meer gezien. Wij, deze mensen en ik maakten geen deel "meer" uit van ons sociale netwerk er was dus geen echte reden om iets over hun heengaan te horen.

Toch kwam ik over deze overlijdens te horen.

Ik kreeg een lieve mail binnen van een persoon, met de tijden voor de avondwake en de crematie voor de dame die ik kende. Mijn afscheid aan haar bestaat uit het plaatsen van haar naam in mijn meditatiehoekje voor de tijd van 30 dagen. 

Het afscheid van de 2e persoon beleefde ik via een droom. De moeder van deze persoon is al jaren en jaren geleden overleden maar zij nam mij mee in deze droom: 
Zij, de moeder,  zij wilde dat ik afscheid ging nemen bij de kist. Ik stribbelde wat tegen maar zei haar dat ik alleen maar zou gaan als zij me mee zou nemen. Ze pakte mijn hand, liep met mij achter haar aan door een groepje mensen heen. Ineens zag ik mezelf staan bidden bij de kist. Keek even over de kist heen naar een paar mensen die op stoelen zaten. Er was geen interactie tussen die personen en mij en ook de moeder was niet meer aanwezig.                               
In de droom draaide ik mij om en liep door de kamer weer weg.
Droom over.........

Bij het wakker worden kwamen er wat herinneringen boven drijven uit het verleden en ik besefte dat het goed was, dat ik voor die persoon had gebeden, dat het goed was voor ons beiden.
Mijn innerlijk had mij dus duidelijk meegenomen naar de plaats waar de kist met de opgebaarde persoon stond. Er moest dus iets duidelijk afgesloten worden.
Een paar uur na deze droom ben ik op het internet gaan kijken of er iets bekend was over de crematietijden van deze persoon, ik had een paar weken daarvoor gehoord dat hij op de palliatieve afdeling van de 7-schakels in Zevenbergen was opgenomen.
Wat bleek, tussen de droom en de crematie zat een tijdspanne van ongeveer 8 uur. 


Waarom wil ik deze ervaringen met jullie delen??????
Omdat deze ervaring  goed aansluit bij de thema-avond welke we in mei 2017, hebben gehad.
Het thema - onderwerp was:  
"wat is tijd" en hebben jullie ooit wel eens een gisteren en een morgen in het nu beleefd. 
Hoe dan ook, misschien zitten er ook wat vragen in de tekst waar men over na wil denken.  
Ervaringen delen, dat kan, stuur een mail naar de yogastudio.


Kamala



P.s.: Vragen zouden kunnen zijn:
-------------------------------------
Wat is een droom?
Waarom een crematie en niet of wel begraven?
Wat is tijd?
Wat is hier en nu?
Wie is Rumi?
Hoe ziet innerlijk leven eruit?
En zo zijn er nog tientallen vragen te verzinnen.

-----------------------------------------------------------------------------------

vrijdag 26 mei 2017

Kennis: Er zijn 5 soorten leed in ons leven

Om shantih

Lieve allemaal 


In de Bhagavad Gita (onderdeel van de Veda's) staat dat er 5 soorten leed zijn waar we hier op aarde onderhevig aan zijn.

De 5 soorten leed zijn

  1. Geboren worden
  2. Ouder worden, waardoor ziektes ontstaan
  3. Sterven
  4. Natuurrampen
  5. Leed door anderen jou aangedaan..

Vandaag zat ik zomaar uit het niets iets op te schrijven en met de bovenstaande kennis over de 5 soorten leed, wil ik dit met jullie delen........waarom niet......

Kamala
------------------------------------------------------------------------------------

Lijden

Ik zie mensen lijden (door te weinig kennis)
Ik zie mensen lijden (door het gedrag van anderen mensen)
Ik zie mensen lijden (door wreedheid omdat ze macht en controle willen hebben)
Ik zie mensen die niet tot ontplooiing komen, omdat ze zichzelf in hun eigen gecreëerde wereld hebben gezet
Ik zie mezelf lijden, doordat ik te weinig liefde en kracht heb om barrières
te doorbreken
Ik zie mezelf lijden (omdat dieren wreed worden behandeld)
Ik zie mezelf lijden (omdat mijn yogakatje om het leven is gebracht en ik haar niet kon beschermen)

En zo kan ik wel doorgaan. Dan komt natuurlijk de vraag naar boven, wat is het nut om hier op aarde te zijn. Natuurlijk kan ik daar verschillende antwoorden op geven, maar dat zijn antwoorden die komen uit mijn kennis en niet vanuit mijn realisaties vanuit mijn hart.
Maar het antwoord en de zin van mijn leven kwam via mijn kleinzoon Tim van 14 jaar oud (vanuit zijn hart) naar me toe.

Gesprekje tussen kleinzoon en zijn oma

Oma, zei hij tegen me: Als jij er niet zou zijn, was ik er niet ......en ik ben blij dat ik hier ben.......want ik vindt het leven hier erg fijn.
De schat.......Hij leeft het leven van een kroonprins en kent in zijn omgeving alleen maar kroonprinsjes. Maar als hij ouder wordt zal hij net als ik ontdekken dat er zoveel kinderen geen kroonprinsen zijn.........Maar alles op zijn eigen tijd.......De realisaties gaan zeker komen

Babaji

Moet ineens denken aan een opmerking welke babaji maakte toen hij kennismaakte met Tim, toen hij ongeveer 2 jaar oud was.
Tim zei hij, is alleen voor jou op aarde geboren.
Dus met het antwoord van Tim en de opmerking van Babaji (12 jaar geleden) heb ik nu de kracht en liefde gekregen om door te gaan op het laatste stuk van mijn pad.




--------------------------------------------------------------------------------

Oefening:

Probeer eens vragen te stellen aan en over jezelf over de 5 soorten leed die jij in je leven ervaart.

Probeer eens vragen en/of doelen te maken om het leed wat jij aan anderen aandoet te verzachten.

Probeer eens vragen te stellen hoe jij jezelf verdedig als mensen jou benadelen.

Stel dat het vragen stellen gelukt is, dan kan de volgende stap zijn om deze vragen en doelen eens met iemand anders door te nemen, het kan zijn dat de vragen en/of doelen bijgesteld moeten worden.

Er is een mooie affirmatie waar mee gewerkt kan worden:

Wat je ziet is niet wat je krijgt.

Veel succes ermee.

Wil je het met mij delen, dat kan, stuur een mail naar de yogastudio.
Wil je meedoen met onze projecten, wat fijn zou zijn, kan dat ook. 

----------------------------------------------------------------------------------


donderdag 11 mei 2017

Having a good home, eating good food, wearing good clothes !!!!!!

om shanti

lieve allemaal

N


De bovenstaande foto is van een kennisje van mij die een boek voor mij had gemaakt toen ik ongeveer 50 jaar oud was (nu alweer 25 jaar geleden) en had besloten om mijn huis helemaal in te richten als een soort ashram.

In 1988 had ik zo'n soortgelijk moment ook al gehad en heb toen alles weggedaan wat ik ook toen aan teveel spullen had en heb toen besloten om te kijken wat er op mijn pad zou komen als ik zonder onnodige spullen en van een minimum inkomen zou gaan leven. Dit als leerdoel voor mijzelf. Ik kan je vertellen dat het resultaat was dat "spullen" gewoon zonder te vragen binnen bleef komen.

Alles wat extra binnenkwam aan geld heb ik besteed aan de mensen die bij mij kwamen voor yoga- en meditatielessen en voor shiatsu-behandelingen. Wat over was ging naar  goede doelen en of planten van bomen.


Een enquette met vragen over zekerheid in je leven........

Later rond  2017 werd er een vraag aan mij gesteld of ik met een persoon een enquête wilde doornemen en op de vragen die gesteld zouden worden een antwoord wilde geven. Waarover ging de enquette.....over zekerheid en wat dat onder andere voor mij betekende.
Ik sloeg toen echt even dicht, heb weinig met zekerheid, dat blijkt uit het feit dat ik toen ik 38 jaar oud was en alleen verder zou gaan in het leven.... alles heb weggedaan wat teveel was aan materiele zaken. Alleen nog maar dat te behouden wat echt nodig was om in de maatschappij  te leven. Dat mochten natuurlijk ook mooie en/of duurzame artikelen zijn.  

Een auto had en heb ik nodig. 
Telefoon had en heb ik nodig. 
Computer heb ik nodig. 
En zo zijn er meerdere zaken die handig zijn om te leven. 

Sieraden 

Vanaf die tijd draag ik geen sieraden meer, wat een bevrijding geeft dat, je nooit meer zorgen te maken hoe of wat  en waar het bijpast. 
Heb geen kluis nodig om het te beschermen. 
Het gaf en geeft zoveel geestelijke vrijheid.
Als mensen tegenover me staan of zitten worden ze niet afgeleid. 
Dat wil trouwens niet zeggen dat ik van mooie sieraden niet kan genieten of er de waarde niet van kan inzien. 
Het was en is een keuze. Tot nu toe een goede.
                                    
De enquête

De vragen waren onder andere

Heeft u een huis
Heeft u een caravan
Heeft u een boot
Heeft u dit  
Heeft u dat

Op alles kon ik  neen zeggen, omdat het niet nodig was om te hebben.  
Ook hiervan kan ik zeggen,  prachtig voor die personen die het hebben,  maar voor mij zou het een beletsel hebben gevormd  in geestelijk opzicht.  
Al die tijd die ik nodig zou hebben om iets in stand te houden zou ten koste gaan van "mijn taak".  
Een taak die 30 jaar zou gaan duren en wat nu in 2024 blijkt veel langer te worden.

mijn taak

De toegezegde 30 jaar zijn al 15 jaar voorbij  en in die zin zou ik nu mijn geestelijke ruimte zowel innerlijk als uiterlijk anders kunnen gaan invullen,  bijvoorbeeld met iets meer luxe.   
Maar er is niet veel veranderd in mij.  
Niet hoe ik tegen de maatschappij aankijk. 

Er is een les in soberheid.......en dat is blijven vertrouwen hebben in het universum. 
De plek waar je gezet bent is jouw plek en het universum zorgt ook voor alle hulpmiddelen die nodig zijn.


geestelijk vrij zijn

Mag je dan niets meer bezitten?? 
Moet je alles opgeven wat er is opgebouwd???  
Neen natuurlijk niet maar mijn advies zou zijn........wordt geen slaaf van spullen en mensen. 
Zet je hart en huis open voor iedereen die op je pad komt. 
Durf keuzes te maken.  
Blijf beseffen dat een huis vaak niet van jou is  maar van de bank.   
En dat de stenen van je huis uit de aarde komen dus vanuit het universum aan ons geschonken zijn. 
Heb jij al iets teruggeven aan het universum???????   
10% aan liefde,   
10% aan goederen. 
10% van alles......

Vanochtend zag ik een aardige tekst welke de inhoud bevat van een lezing welke een Mysticus/Yogi had gegeven in India. 
De tekst is in Engels en deze wil ik jullie niet onthouden....
------------------------------------------------------ 
Wealth and Wellbeing
What we need in the world is not just “wealth creation.” 
We need to create wellbeing. 
Wealth is just one of the tools towards human wellbeing, not the whole of it. Wealth means making the outside pleasant for ourselves. 
But right now, people are going at it like it is a religion. 
In pursuit of wealth creation, we are destroying the very planet on which we live. 
Whether you make a safety pin or build a computer or a car or some great machine, whatever you do, you are digging it out of the planet. 
Somewhere, we must decide how much to dig and how much the planet can take.
If we are not sensible about this, in our ideas of wealth creation we may completely destroy the planet – which we are already doing in many way.
We must understand what our idea of wealth is. 
Is it just about more buildings, more machines, more cars, more of everything? More and more is death. 

In the most affluent societies in the world, for example in the United States of America, a significant percentage of the population is on anti-depressants on a regular basis. 

If you just withdraw one particular medication from the market, almost half the nation will go crazy
That is not wellbeing. Generally, an American citizen has everything that anyone would dream of. 
There is wealth but no wellbeing. What are you going to do with this wealth?
If I go to the West and ask them, “Why don’t you meditate?” the common statement everywhere is “But we have to pay bills.” I said, “If your whole life is about paying bills, why generate those damn bills? You can curtail yourself and live more comfortably. To pay all those bills you are just working endlessly. What is the point?”
“No the whole society is doing it.” It doesn’t matter. They are driven by somebody else. If you have any sense, you must drive yourself to the extent that you are comfortable. There maybe someone who can do a thousand things in a day without suffering or being stressed. Maybe you can do only three things in a day. It is okay. You needn’t try to do what someone else does. This is the biggest problem. We are trying to do things like someone else.
When it comes to outside situations, no two human beings have come with the same level of capability. Your neighbour may have a 100-bedroom house. Maybe he likes to live in a hotel! For yourself, you must decide how much. Trying to do things like someone else is the wrong way to approach life. We need to decide how much of what we should do in our lives – how much outside activity, inner wellbeing and social wellbeing would keep our life in a balanced way without ruining us and the atmosphere around us.

-------------------------------------------------------------------------------
foto's       Mail Kamala

----------------------------------------------------------------

dinsdag 2 mei 2017

kennis: De 4 soorten mensen....

Om shantih

Lieve allemaal

Een hele tijd geleden heb ik een blogtekst geschreven over de 4 soorten vrouwen die er volgens de Indiase cultuur bestaan. 


Ook in  christelijke geschriften worden mensen wel verdeeld in 4 soorten.
Hildegard van Bingen was een veelzijdige begaafde abdis, tevens een kunstenares en arts. Zij leefde in de 12e eeuw en door haar verkregen visioenen inspireerde zij vele mensen. Wat bijzonder is dat zij nog steeds, dus nu in mijn geval, in onze 21e eeuw ons weer inspiratie geeft.
Hieronder dus haar kijk op mensen met een verschillende aanleg.



Kamala


-----------------------------------------------------------------

De 4 soorten mensen volgens Hildegard van Bingen zijn
  1. een mens kan hard zijn van aanleg
  2. onbezorgd
  3. onstuimig
  4. temperamentvol
Een mens die hard is van aanleg, uit zich altijd scherp. Hij of zij houdt geen rekening met anderen, alleen met zijn of haar eigen belang. En dat stemt hem of haar tot tevredenheid.

Een mens die onbezorgd van aanleg is, weifelt steeds, maar gelovig is hij of zij wel. Misstappen worden vermeden en zijn of haar daden bevallen hem of haar niet altijd

Mensen die onstuimig van aanleg zijn, ontbreekt het aan wijsheid. Alles wat ze doen, laat bij hen geen ruimte voor dwaasheden, daar is geen wijs woord tegen opgewassen. Integendeel wijsheid maakt hen boos.

Wie temperamentvol van aanleg is, heeft alleen maar belangstelling voor materiële dingen, en niet voor geestelijke. Zulke mensen hebben niets met vrede; als ze vrede zien, werken ze die tegen met hun wereldse gedoe.

Einde artikel.......
------------------------------------------------------------------------------------

Als meditatie is het een goeie oefening om eens naar de mensen om je heen te kijken, dit kan heel verrassend zijn......
Heb je vragen over deze tekst of wil je je ervaringen delen.... dat kan,..... mail deze naar yogastudiolaksmi@hotmail.com