Zoeken in deze blog

zaterdag 28 september 2024

2024: Voorouderverering/Sarra Pitra Shraad/Tarpan Tripindi


Om shanti, lieve lezers 

2 oktober aanstaande, wordt er in de hindoeïstische gemeenschappen, dus ook in Nederland deze Sarra Pitra Shraad uitgevoerd. 

In Krimpen ad Ijssel in de mandir van de Brahm Rishi Mission Nederland onder leiding van Dr. swami Dineswaranandji maharaj.....bent u van harte welkom. Het enige wat voor Nederlandse mensen een probleem zou kunnen zijn om niet te gaan is de taal..  Er wordt Hindi gesproken maar buiten het tempelgebeuren wordt er door de mensen gewoon Nederlands en/of Engels gesproken. Maar de energie die men zal voelen en de trillingen van de teksten komen hoe dan ook bij u binnen. Maar laat ik eens proberen een tipje van de sluier op te tillen over deze ouderverering. 

Hieronder dus een kleine uitleg over deze Pitra Shraad.

--------------------------------------------------------------------------------------

Sarra Pitra Shraad: Ook bekend als Pitra Paksha of Shraada is een belangrijke periode binnen het hindoeïsme waarin mensen hun voorouders (pitra's eren en offers aan hen brengen). Deze periode van vereren valt in de donkere helft van de maanmaand Ashvin, die eindigt op de dag van de Nieuwe maan (Amavasya) ook bekend als Sarvapitri Amasvasya.

Tarpan Tripindi: is een specifiek ritueel binnen deze periode waarbij water en andere offers worden gebracht aan de voorouders om hun zielen rust te geven en hun zegeningen te ontvangen. Het woord "tarpan" betekent letterlijk "voldoening"of "verzadiging" en verwijst naar het tevreden stellen van de voorouderlijke zielen.

Betekenis in Nederland: Voor de Nederlandse hindoe-gemeenschap kan het vieren van Sarra Pitra Shraad en het uitvoeren van Tarpan Tripindi een manier zijn om verbonden te blijven met hun culturele en religieuze wortels. Het biedt een gelegenheid om respect en dankbaarheid te tonen aan de voorouders, wat een gevoel van continiuiteit en identiteit kan versterken, zelfs ver van het land van oorsprong. Daar naast kan het ook een moment van reflectie en familiebanden zijn, waarbij men stilstaat bij de waarden en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het kan dus ook helpen om een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid te bevorderen binnen de diaspora.

Hoe kan men Sarra Pitra Shraad uitvoeren in Nederland en bij jezelf thuis 

Het uitvoeren van Sarra Pitra Shraad vindt plaats tijdens de Pitra Paksha-periode, die meestal in september of oktober valt. Dit jaar wordt het gedaan op 2 oktober.

Hieronder zijn enkele stappen en tips om dit ritueel zelf uit te voeren als je ervoor kiest om niet naar een tempel te gaan.

Datum en tijd:  controleer de exacte datum volgens de hindoeistische kalender.

Plaats: hoewel het traditioneel bij een rivier of een tempel wordt uitgevoerd, kun je het ritueel ook thuis doen. Zorg dan wel voor een schone en rustige plek.

Benodigdheden: Begin met een persoonlijke reiniging en reinig de plek waar je het ritueel gaat uitvoeren. Giet water (tarpan) over je handen terwijl de namen van je voorouders reciteert. Dit symboliseert het geven van water aan hun zielen. Dan zijn er Offerandes (Shraadha). Plaats voedsel en andere offeringen op een schone doek of blad. Reciteer gebeden en mantra's, terwijl je de offeranden op het doek plaats. Je kunt ook kleine balletjes van rijst en sesamzaad (Pind Daan) aan je voorouders aanbieden. Sluit dit genoemde ritueel af met een gebed waarin je de zegeningen van je voorouders vraagt en hen bedankt.

Praktische tips: Overweeg serieus om samen met anderen van een hindoeistische gemeenschap samen te komen en het ritueel onder begeleiding van een swami, guru of geleerde te laten uitvoeren. Lokale tempels in Nederland organiseren speciale ceremonies tijdens deze Pitra Paksha. Aangezien ik bekend ben met de Brahm Rishi Mission in Krimpen ad IJssel en in Den Haag, kan ik u verzekeren dat men in bekwame handen is. 

benodigheden tijdens de ceremonie bij jezelf thuis:

  • De soorten wierook die men kan gebruiken is sandelhout, jasmijn en kamfer zijn goede keuzes. Kies een geur die je rustgevend vindt. Het wierookstokje plaats je in een houder welke staat in je meditatieplek. Noem de namen van je voorouders als je bloemen neerlegt. Tijdens het branden van de wierook en het neerleggen van de bloemen reciteer je gebeden en mantra's 
  • Men kan ook fruit en zoetigheden als offer gebruiken. Fruit en zoetigheden zijn uitstekende offers voor Sarra Pitra Shraad. De symbolische betekenis kan zijn overvloed en zoetheid in je leven. De soorten fruit die men kan gebruiken zijn: bananen, appels, mango's en kokosnoten. Kies wel fruit dat vers en goed van kwaliteit is. Leg het fruit op een schone doek of op een schoon bord op het altaar.
  • De soorten zoetigheden die men kan gebruiken zijn: traditionele Indiase zoetigheden zoals laddoos, barfi en peda welke ideaal zijn. Je kunt natuurlijk ook andere zoetigheden gebruiken die je voorouders graag tot zich namen. Plaats de zoetigheden naast het fruit bij de andere voorwerpen en etenswaren die je gebruikt heb. Trouwens zoetigheden symboliseren vreugde en geluk.
Met deze zeer beperkte informatie hoop ik toch, dat ik jullie die dit lezen iets aan kennis hebben verkregen.


------------------------------------------------------------------------------------------
Wil je een hogere vorm van begeleiding hierbij krijgen???  neem dan contact op met de Brahm Rishi Mission te Krimpen ad IJssel. 
De oprichter en de geestelijk begeleider daar is swami Dr Dineshwaranand ji, maharaj... brahmrishiashram.nl Het adres is Krimpenerbosweg 1, 2925 LB Krimpen ad Ijssel. Telefoonnummer: +31 6 34857380

In Den haag kan je ook contact opnemen met Swami Dewpriyavani van de  Brahm Rishi Ashram , zij zetelt op de Loosduinseweg 717. Haar telefoonnnummer: + 31 6 43275339

Voor nu wens ik jullie alle goeds en warmte toe en wens dat er veel zegen op ons mogen rusten.




 





 

donderdag 19 september 2024

2024: De kracht van Japa Meditatie (Een blogtekst voor Beginners)

 











Wat is Japa Meditatie?

Japa meditatie is een eeuwenoude spirituele praktijk waarbij een mantra herhaaldelijk wordt gereciteerd of gemompeld. Deze vorm van meditatie helpt de geest te concentreren en te stabiliseren en wordt in verschillende spirituele tradities gebruikt. Vaak wordt een mala (gebedssnoer) gebruikt om het aantal herhalingen bij te houden.

Waarom Japa Meditatie?

De voordelen van japa meditatie zijn talrijk en kunnen zowel de geest als het lichaam positief beïnvloeden: 

  1. Vermindering van stress en angst: Door de herhaling van een mantra kan japa meditatie helpen om de geest te kalmeren en stress en angst verminderen.
  2. Verbeterde concentratie: Het focussen op een mantra helpt om de geest te trainen en de concentratie te verbeteren.
  3. Betere slaap: Regelmatige beoefening van japa meditatie kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
  4. Positieve gedachten: Het herhalen van positieve mantra's kan helpen om eeen positieve mindset te cultiveren en negatieve energie te verminderen.
  5. Innerlijke vrede: Japa meditatie helpt bij het bereiken van een diepere staat van innerlijke rust en harmonie.
  6. Spirituele verbinding: Het kan een gevoel van verbondenheid met je innerlijke zelf en het universum bevorderen.
Wat zijn geschikte Mantra's voor Japa Meditatie??

Het kiezen van de juiste mantra is essentieel voor een effectieve japa meditatie. Hieronder zijn enkele veel gebruikte mantra's:
  • OM: De oorspronkelijke mantra, beschouwd als de eerste klank waaruit de rest is ontstaan
  • Hare Krshna mantra: "Hare Krshna, Hare Krshna, Krshna, Krshna, Hare Hare. Hare Rama Hare Rama, Hare Rama Rama Rama Hare Hare"
  • Om Namah Shivaya: wat betekent: "Ik buig voor Heer Shiva".
  • So Hum: wat betekent "Ik ben dat" en benadrukt de eenheid met het universum.
Kijk eens naar deze bovengenoemde mantra's en kies er dan één uit die voor jou persoonlijk resoneert, omdat  dit de meditatieve ervaring zal versterken.

Hoelang te Mediteren??
  • Begin met 10-15 minuten per dag: Dit is naar mijn idee een goede start voor beginners en helpt je om een routine op te bouwen, maar doe dit dan wel elke dag.....het liefst op hetzelfde tijdstip.
  • Brahma Muhurta: De meest gunstige tijd om Japa meditatie te beoefenen is anderhalf uur voor zonsopgang, maar het kan ook in de middag of na zonsondergang worden gedaan.
Contra indicaties voor Japa Meditatie

Hoewel Japa Meditatie over het algemeen veilig is, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden.
  • Mentale Gezondheid: Personen met ernstige psychische aandoeningen zoals ernstige depressies moeten voorzichtig zijn en mogelijk eerst overleggen met hun zorgverlener.
  • Fysieke Gezondheid: Mensen met ernstige rug- of nekproblemen moeten een comfortabele en ondersteunende houding aannemen om ongemak te voorkomen.
  • Hoge bloeddruk: Mensen met extreme hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn en mogelijk eerst met hun arts overleggen.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Geschiedenis van Japa Meditatie

Japa meditatie heeft een rijke en oude geschiedenis die terug gaat tot de vroege spirituele tradities van India.
De japa-meditatie wordt al duizenden jaren gebruikt zo zeggen de geschriften maar ook door de Parampara's (erfopvolging). Japa meditatie wordt dus gebruikt  door Hindoes, Yogi's, Boeddhisten, Jainisten en Sikhs.... Ook in Arabische culturen kennen ze deze traditie ook maar dan onder een andere naam. 

Conclusie: Japa meditatie is een krachtige praktijk die talloze voordelen kan bieden voor zowel lichaam als geest. Als oprichtster van Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit (45 jaar geleden begonnen) kan alleen maar zeggen, begin er aan.  

--------------------------------------------------------------------------------------------

Begeleiding nodig:

Stuur een mail naar mij (Kamala) toe: Yogastudiolaksmi@hotmail.com 
of
neem contact op met Bhavandeep: voorzitter van Stichting Yogastudio Laksmi te Langeweg.  telefonisch bereikbaar tussen 17.00 en 19.00 uur onder telefoonnummer + 31 6 15042912. Bhavandeep kan veel van jullie vragen beantwoorden. Door jarenlange beoefening is Bhavandeep prima in staat om begeleiding te geven aan personen die aan Japa Meditatie willen beginnen. Ook zijn er in de Yogaruimte Mala's te koop. 

Ben je al ervaren in japa meditatie 

maar wil je een hogere vorm van begeleiding krijgen???  neem dan contact op met de Brahm Rishi Mission te Krimpen ad IJssel. 
De oprichter en de geestelijk begeleider daar is swami Dr Dineshwaranand ji, maharaj... brahmrishiashram.nl 

In Den haag kan je ook contact opnemen met Swami Dewpriyavani van de  Brahm Rishi Ashram , zij zetelt op de Loosduinseweg 717. Haar telefoonnnummer: + 31 6 43275339

Voor nu wens ik jullie alle goeds en warmte toe en wens dat er veel zegen op ons mogen rusten.









zondag 18 augustus 2024

2024 Taxi ervaring in India met de Hijra gemeenschap (transgender)

 


Om shanti, shanti, shanti......lieve lezers

Onze taxi ervaringen in India

Ik was samen met Bhavandeep, voorzitter van Stichting Yogastudio Laksmi te Langeweg en mijn kleinzoon Tim op pelgrimstocht naar Haridwar en Varanasi in India op advies van Pujya Gurudev Swami Dr. Dineshwaranandji Maharaj oprichter van de BrahmRishi Mission in Nederland


                                            pujya Gurudev Swami Dr. Dineshwaranandji Maharaj

We zaten regelmatig in taxi's en er kwamen heel wat bedelaars bij de taxi staan om te bedelen. Daar waren ook mannen verkleed als vrouwen bij.  Hun gedrag was voor ons (uit een andere cultuur) intimiderend vooral voor Tim die 21 jaar oud is en de wereld en andere culturen anders dan onze westerse cultuur nog moet verkennen. 

Nu ben ikzelf  gewend geraakt  aan al die bedelende mensen, in al die jaren dat ik India bezocht heb maar vind het nog steeds een onprettige ervaring en dan vooral om het te negeren. In plaats daarvan heb ik met mijn yogastudio laksmi verschillende projecten ondersteund zoals  bijvoorbeeld een schooltje  in Vizhinyam waar wij in staat waren om voor 6 jaar de huur te betalen. Dit om de school in stand te houden.... 

Ons gevoel bij bedelende hijra's

Maar terugkomend naar onze ervaringen dit jaar in 2024. Er kwamen mannen in vrouwenkleren bij de taxi staan  om geld te vragen. Als wij ze negeerde of vriendelijk aangaven dat we dit niet wilden geven (naïviteit en te weinig of geen kennis hiervan of hierover) werden ze boos .....ze wilde ons zelfs in sommige gevallen iets kwaads toewensen als ze begrepen dat we ze echt geen geld wilde geven.

Mijn kleinzoon Tim zat met mij achterin de taxi en ik betrapte één van de hijra's erop (zo worden ze genoemd)  dat hij/zij doordringend in Tim zijn ogen aan het  kijken was.......Heb die energie verbroken door met mijn hand tussen hun ogen te zwaaien. 

Mijn gevoel was daarna wel, hadden wij geld moeten geven. Om meer kennis hierover te krijgen heb ik dit  dus aan wat mensen in India gevraagd. Maar zoals Indiase mensen vaak doen, ze wiebelen een beetje met hun hoofd en vermijden antwoorden.

Tot zover mijn ervaring in februari. Nu in augustus heb ik wel de antwoorden gekregen op mijn vragen van toen en deze antwoorden  wil ik graag met jullie die dit lezen delen. Speciaal voor diegene  die naar India reizen en over dit onderwerp geen kennis genoeg hebben. 

Ervaringen en kennis horen echt bij elkaar, toch..............

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


Hijra gemeenschap in India

Waarschijnlijk hebben wij een ontmoeting gehad met de hijra-gemeenschap in India. Hijra's zijn een erkende derde gender gemeenschap in India en hebben een lange geschiedenis in de cultuur van het land. Ze kleden zich vaak in vrouwenkleding en vragen om geld, vooral tijdens speciale gelegenheden zoals geboorten en huwelijken. Ter bevestiging van mijn gevoel kreeg ik te horen dat het begrijpelijk was om mij ongemakkelijk te voelen in de ontstane situatie met de taxi's die wij nodig hadden.

Hijra's worden geconfronteerd met discriminatie en armoede

Het bedelen is een manier voor de hijra's om zich in hun levensonderhoud te voorzien. Hoewel het voor ons het geven van geld een manier kan zijn om een conflict te vermijden wanneer ze je aanspreken is het ook belangrijk om onze eigen grenzen te respecteren en om ons comfortabel te blijven voelen.

Wat betreft een boze energie die ze kunnen verspreiden en op je te laten rusten is er dit onderstaande antwoord

Wat betreft zwarte magie, vervloekingen, negatieve energie ontvangen die men kan sturen. Het is belangrijk voor ons uit een andere cultuur dat bovengenoemde activiteiten toch vaak gebaseerd zijn op culturele en spirituele overtuigingen. Als je niet in deze overtuigingen gelooft, hoef je je er waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Blijf je toch met een naar gevoel zitten kan ik alleen maar zeggen blijf positief, zoek eventueel ondersteuning bij vrienden en/of familie. Als dit niet helpt is er een mogelijkheid om een beschermend ritueel uit te laten voeren.

De gebruiken en/of tradities in de Hijra cultuur

  1. Badhai: Dit is een traditionele praktijk waarbij hijra's zegeningen geven en geld vragen tijdens speciale gelegenheden zoals geboortes en huwelijken. Ze worden vaak uitgenodigd om deel te nemen  aan deze vieringen en hun aanwezigheid wordt gezien als teken van geluk.
  2. Guru-Chela Systeem: De hijra-gemeenschap functioneert vaak binnen een systeem van mentorschap, waarbij een oudere hijra (guru) een jongere hijra onder haar hoede neemt. Dit systeem biedt steun en begeleiding aan nieuwe leden van de gemeenschap.
  3. Religieuze rituelen: Veel hijra's zijn toegewijd aan speciale godinnen en de hijra's nemen deel aan religieuze ceremonies en pelgrimstochten naar heilige plaatsen.
  4. Nirvan: Dit is een ritueel van castratie dat sommige hijra's ondergaan als en teken van hun toewijding aan hun identiteit en gemeenschap. Het is een belangrijk overgangsritueel binnen de gemeenschap.
  5. Optredens en dans: Hijra's staan bekend om hun optredens en dansen tijdens festivals en andere openbare evenementen maar ook een manier om hun cultuur en tradities te vieren en te delen.
Hieronder een video over de Hijra gemeenschap. Vind dit een aanrader om te bekijken.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Willen jullie reageren of meer informatie hebben dat kan stuur een mail naar mij toe yogastudiolaksmi@hotmail.com of 

bel naar Bhavandeep voorzitter van yogastudiolaksmi tel nr. +31 6 1615042912 graag tussen 17.00 en 19.00 uur.

Voor nu moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten. Kamala (srimati kamala-devi dasi) (Gopi




zondag 11 augustus 2024

Zelfbeheersing versus goede raad aan iemand geven

 


Ook een guru/leraar/healer moet over zelfbeheersing beschikken voordat hij raad geeft aan iemand die om zijn advies of hulp vraagt. Hieronder staat een verhaal over een profeet en een oude moeder die hem om raad vraagt in verband met dadels en haar zoon.

--------------------------------------------------------

Leraar/genezer die een vrouw op bezoek kreeg

Een oude vrouw vroeg eens aan een heilige profeet om met haar zoon te praten. Zij vertelde aan de profeet dat haar zoon zijn dagloon aan dadels uitgaf en voor haar geen cent overliet. De profeet beloofde haar dit over 5 weken te zullen doen. 

Op de vastgestelde dag, dus na 5 weken, werd de jongen voor de profeet gebracht, die hem vriendelijk toesprak en zei: "Je bent zo'n verstandige jongen dat je wel moet kunnen bedenken, dat je moeder zich om jouw wil heel veel heeft moeten ontzeggen en al wat ze verdiende heeft besteed om jou groot te brengen. Nu is ze oud en jij bent in staat haar te onderhouden en nu verdoe jij je geld aan dadels kopen. Is dit goed?? Ik hoop dat je, dankzij Gods genade en barmhartigheid, deze gewoonte zult opgeven". 

De jongen luisterde heel aandachtig en deed zijn voordeel met wat hij hoorde.

De leerlingen van de profeet vroegen zich verwonderd af waarom de Meester het gesprek 5 weken had uitgesteld. De Meester antwoordde ter verklaring:

"Ik ben zelf dol op dadels en voelde dat ik niet het recht had de jongen aan te raden zich daarvan te onthouden, voordat ikzelf 5 weken de dadels niet had gegeten.

Moraal: Een leraar/genezer met karakter denkt er geen moment aan een ander van zwakheden te willen genezen, waaraan hijzelf verslaafd is. Einde verhaal.



-----------------------------------------------------------------------------

Lieve lezers, dit verhaal kan gebruikt worden als een meditatie en/of het roept misschien reacties of vragen op. Ik wil ze graag van jullie horen. Dit kan door een mail naar mij toe te sturen yogastudiolaksmi@hotmail.com of bel naar Bhavandeep telnr. +31 6 15042912 graag tussen 17.00 en 19.00 uur. Op mijn youtubekanaal yogastudiolaksmi (kamala devi dasi) worden diverse onderwerpen behandeld.

Voor nu wens ik jullie toe dat de zegen van de Meesters ook op jullie mogen rusten.    

Kamala (Srimati Kamala-devi dasi)



maandag 22 juli 2024

Dakshina: Geld geven aan een leraar is dat nodig ??? ja en waarom dan???

 


IN DE YOGATRADITIE IS HET BELANGRIJK OM GELD TE GEVEN (DONEREN) AAN EEN GURU. DIT WORDT DAKSHINA GENOEMD.

De Westerse gemeenschap blijkt echt te weinig kennis te hebben betreffende de yogaleer, ofwel de sanatam dharma.  Meerdere keren heb ik mensen horen  oordelen, maar ook iemand zien veroordelen door over bepaalde zaken geen kennis "genoeg" te hebben. 

Bijvoorbeeld als er door een gekwalificeerde leraar, (guru) een extra donatie wordt gevraagd voor al het werk wat hij verzet of hem te helpen  zijn Mission vooruit te helpen. Maar men moet echt weten hoe dit zit...

Hieronder ga ik uitleggen wat ik er van weet:

De leraar wordt door Dakshina te ontvangen  in staat gesteld om te (moeten) ontvangen. Want wanneer de leraar, sadhu, guru geen donateur kan vinden om hem te voorzien van een inkomen, dan wordt hij of zij veroordeeld naar een staat waarin hij of zij zal moeten bedelen. 

Of bijvoorbeeld:  er moeten spullen geleend worden wanneer er geen geld is om het aan te schaffen. Heel vaak is het dan zo, dat een leraar zijn pad moet verlaten om toch werk te zoeken en dat zou betekenen dat hij of zij weer terug moet gaan naar een maatschappelijk leven en dat het lang zal duren voordat het einddoel op het geestelijk pad wordt bereikt.

WAT ZEGGEN DE GESCHRIFTEN HIEROVER

In de geschriften wordt een leerling aangeraden een leraar te vinden en die te onderhouden. In die manier zal de leerling indirect van dezelfde kwaliteiten gebruik kunnen maken als de leraar omdat de leraar zijn kennis behoort over te dragen aan zijn leerling.

DAKSHINA IS NIET ALLEEN BEDOELD VOOR EEN GURU, MAAR OOK IS HET BEDOELD ALS EEN OEFENING VOOR ONSZELF.

Als we deze les begrijpen en van deze les een gewoonte maken, wordt er gezegd dat we ons werk transformeren in de staat van sadhana....(geestelijke oefening). We moeten werken voor ons geld en daarmee kunnen we onszelf en onze familie onderhouden. Maar tegelijkertijd transformeren we ook onze activiteiten in de geaardheid goedheid.

WAT ZEGGEN DE ONDERSTAANDE RELIGIES HIEROVER.

Christendom

Vanuit deze traditie wordt er geacht een tiende van je inkomen aan de priesters of pastors te geven, dit om o a de kerk in stand te houden en de leer van het christendom te helpen te verspreiden via boeken etc. 

Er zijn 6 verordeningen in het Christendom en het tiende deel van je inkomen geven is de 5e verordening

Jodendom

Deze hebben de traditie van tithing (doneren van geld). Het heeft hetzelfde doel als in het Christendom. Het is voor het ondersteunen van hun rabbies en hun synagogen. Een vorm van geld innen is dat er in de synagogen banken staan om op te zitten en hoe dichter de banken bij het altaar staan des te duurder zijn de plaatsen. Ook hebben ze nog een blauwe doos in de synagogen staan, de bedoeling is dat mensen daar hun kleine geld in doen of bijv. hun spaargeld en dat geld wordt dan besteed om het geld naar Israel te sturen, voor besteding aan hun spirituele home, de synagoge.

Parsis

Parsis beschouwen het als een sacrament om hun priester en/of hun leraar, maar ook aan de armen hun geld te doneren. het wordt onder andere gebruikt om ceremonies uit te voeren

Boedhisten

Kennen het principe van Bhisha. Het onderhouden van hun monniken. Het is voor de mensen gebruikelijk om vroeg in de ochtend op straat te staan en als er een rij monniken langskomt hun te voorzien van eten, zeep en kleine gebruiksartikelen zowel voor hun eigen onderhoud maar ook wat geld om de tempel te onderhouden. De boeddhisten hebben 6paramitas ofwel 6 transcendentale oefeningen te doen. En het offeren van geld en voedsel is er één van.

----------------------------------------------------------------------------

Ik kan me voorstellen dat er reacties en/of vragen bij je omhoog komen. Mijn raad is stel ze.....schrijf me een mail.  

Of ga een keer met mij mee naar de Brahm Rishi Mission in Krimpen ad Ijssel....Stel ik je voor aan mensen die er echt alles van af weten......

Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen van deze blogtekst. Moge de zegen van de Meesters ook op jullie rusten...   Lieve groet.   Kamala


-------------------------------------------------------------


maandag 8 juli 2024

Een kijk op evenwicht in ons leven

 Om shanti.....   Lieve allemaal


Deze blogtekst gaat over Evenwicht in ons leven.....Evenwicht in de maatschappij....Evenwicht in alles en iedereen om ons heen.

Als ik terugkijk naar mijn leven en kijk naar het leven van mensen die om mij heen staan, kan ik zien hoe evenwicht een belangrijke factor speelt in ons eigen ingerichte leven. 

Laat ik hieronder gewoon eens wat zaken aantippen welke met evenwicht te maken hebben:

-----------------------------------------------------------------------------------------

  • In het natuurlijke ritme van het leven en de natuur is er evenwicht, toch? 
  • Er is dag en nacht
  • Er is slapen en waken
  • Evenwicht maakt dat we kunnen lopen zonder te vallen
  • De groei van planten en het leven van bomen zijn afhankelijk van evenwicht
  • Planeten en sterren houden elkaar in evenwicht
Het is dus voor ons heel belangrijk om te beseffen dat het een kunst is om evenwicht te bewaren en/of evenwicht in ons leven terug te brengen.
Disharmonie in evenwicht wordt verstoord door
  • Over-activiteit en
  • Overdrijving
bijvoorbeeld
  • Een patriot wordt een chauvinist
  • Een koopman denkt alleen in handelstermen
  • Een kunstenaar denkt alleen nog maar aan bijv. muziek, poezie etc.
  • Een leering en/of devotee wordt over-geestdriftig of te haastig.
  • Grootouders die alleen nog maar over kleinkinderen praten.
Advies van een Guru/Murshid aan louter materialistisch ingestelde mensen zou zijn: ook eens aan geestelijke dingen te denken en aan zweverige mensen dat ze het leven in de maatschappij niet moeten vergeten maar evenwicht moeten zoeken in zowel innerlijke als uiterlijke zaken.

Eenzijdigheid:
------------------
Iemand die eenzijdig is, veel te veel mediteert en hoe helderziend of helderhorend die persoon ook is geworden door oefeningen te doen is toch beperkt,
Ook de persoon die na zijn werk of school vlucht in uiterlijke zaken zoals drank, drugs, uitgaan, vakanties houden...zal disbalans gaan ervaren.
Deze persoon zal verschillende obstakels ervaren op het lopen naar het eindpunt, welke dat ook is.

Evenwicht is echt nodig
  • evenwicht tussen hoofd en hart
  • evenwicht tussen kracht en wijsheid
  • evenwicht tussen activiteit en rust nemen
Evenwicht is dus echt nodig en denk niet zeggen de Guru's dat iemand met gebrek aan evenwicht ooit verder kan komen op een spiritueel pad, al schijnt het voor buitenstaanders dat zo iemand sterk geestelijk is ingesteld of gelukkig zal worden door steeds in de buitenwereld te verblijven.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Na het lezen van bovenstaande tekst, zullen er zeker gevoelens en reacties en vragen naar bovenkomen, misschien zelfs wel weerstand.....
Wat ik kan zeggen is dit, zaken vanuit je hart kan je niet met je hoofd oplossen. Het is nodig dat er iemand in je leven is, die hoogstaande eigenschappen bezit, eigenschappen waar jij je aan op kan trekken. 

In de buitenwereld bestaan er genoeg mensen die bereid zijn om je verder te helpen. Zoals psychologen, coaches, maatschappelijke werkers, echt teveel disciplines om hier op te noemen. 
Maar bij evenwicht zal het nodig zijn dat er een verbinding is tussen het uiterlijke en innerlijke leven, dat is iets waar ik echt in geloof.

In het innerlijke leven zijn er ook personen nodig maar ook aanwezig die je zeker nodig zult hebben bij het helpen van de lessen om van buiten naar binnen te gaan.
Personen die de lessen gerealiseerd hebben en uitgegroeid zijn tot Guru's. 
 
Ik gun jullie uit heel mijn hart dat jullie de juiste personen op je pad krijgen die jou kunnen helpen met de reis van je leven.

Bij het zoeken naar ondersteunend materiaal bij deze blogtekst kwam ik een podcast tegen welke meer dan de moeite waard is om te beluisteren. Deze podcast sluit goed aan bij dit onderwerp. 
----------------------------------------------------------------------------------------

Zoals jullie weten ben ik te bereiken via Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit gevestigd in Langeweg, Onze meditatieruimte is gelegen naast de Emmaus woonleefgemeenschap  in Langeweg. www.yogastudiolaksmi.nl




Ik ben te bereiken via mijn emailadres yogastudiolaksmi@hotmail.com en elke donderdagavond in de meditatieruimte in Langeweg. Telefoon tussen 17.00 en 19.00 uur.....+31 6 15042912
Zou leuk zijn om elkaar eens te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. 
Of kom op maandagavond bij Bhavandeep op yogales, Op donderdagavond is er altijd een Om-meditatie waar je aan mee kan doen. Amar Prem is bestuurslid en heeft een coaching en yoga- achtergrond. 
 
Wij zijn alle drie in staat om je verder te helpen met het lopen op je pad en je in aanraking te brengen met Swami's en een Guru

Kamala (srimati Kamala-devi dasi)


Associatie met:





donderdag 30 mei 2024

Verhaal: een wijze oude man in een verzorgingshuis

Om shanti, Lieve allemaal

Er kwam een verhaal op mijn pad welke ik graag met jullie wil delen. Het gaat over een oude man van 92 jaar oud die naar een bejaardenhuis toe moest om daar te gaan wonen.

VERHAAL: DE OUDE WIJZE MAN

Een man van 92 jaar oud, klein postuur, trots uiterlijk, goed gekleed en goed geschoren, stond zoals hij vertelde elke ochtend in zijn huis om 8.00 uur op. 

Op een dag na zijn dagelijkse verzorging verhuisde hij naar een bejaardenhuis. Zijn vrouw welke 70 jaar oud was geworden en pas was overleden was de reden van de verhuizing. Aangekomen in het bejaardenhuis werd hij opgevangen door iemand van het tehuis, maar hij moest wel een tijdje wachten in de wachtkamer van dat tehuis. Toen zij hem kwamen halen om naar zijn kamer te worden gebracht lachte hij vriendelijk naar die persoon.

Toen hij zich in zijn rolstoel naar de lift bewoog, beschreef de verzorgster hem de kleine kamer waar hij kwam te komen. Zij vertelde hem ook over het doek welke voor het raam hing en dienst deed als gordijn. Ik vind het heel mooi zei de man met het enthousiasme van een jongen van 8 jaar oud, die net een jong hondje had gekregen.

De verzorgster was verbaasd en zei....Mijnheer U heeft nog niet eens uw kamer gezien, wacht eerst eens even af....Zijn antwoord was deze: Dat heeft er niets mee te maken, want geluk is iets wat je van tevoren kiest. Of ik mijn kamer mooi vind of niet, hangt niet af van de meubels en/of de decoratie. Dat hangt eerder af van hoe ik dingen waarneem. Ik heb al in mijn hoofd besloten dat ik mijn nieuwe kamer mooi vind. Het is een beslissing welke ik elke ochtend nam als ik wakker werd.

Kijk zei hij: Ik heb de keuze om de hele dag in bed te blijven liggen en alle moeilijkheden te gaan tellen van mijn lichaamsdelen waarmee ik problemen heb of opstaan en de hemel bedanken voor de lichaamsdelen die wel werken.

Elke dag is een cadeau en zolang ik mijn ogen kan openen, richt ik mij op de nieuwe dag en denk aan alle gelukkige herinneringen uit mijn leven. Ouderdom zei hij is als een bankrekening. Je haalt er wat vanaf als je het nodig hebt. Dus mijn raad aan jou is om veel gelukkige momenten op je geluks bankrekening te storten en ik wil jou alvast bedanken voor je medewerking voor vandaag en jouw bijdrage op mijn bankrekening.......

Einde verhaal - Sakura

--------------------------------------------------------------------------------------

Dit verhaal vertederde mij en bracht mij terug naar fijne herinneringen opgedaan in Zevenbergen tijdens mijn vrijwilligerswerk daar in het  verzorgingstehuis Sancta Maria later de 7-schakels genoemd. 

Ben eens gaan Googlen naar het  woord Sakura....en kwam erachter dat het te maken heeft met kersenbomen welke in Japan hoog in aanzien staan. (Klik op het woord Sakura en dan krijg je een link naar de achtergrond hiervan). Nu heeft onze Yogastudio Laksmi - te Langeweg op 18 mei 2024 toestemming gekregen om in de tuin van de 7-schakels een boom te planten. Op verzoek van het Hoofd Geestelijke Dienst werd er een kersenboom aangeschaft en in de tuin geplaatst. Hieronder het filmpje waarin zij uitlegt wat een kersenboom voor haar en huis huis betekent.


-----------------------------------------

Het verhaal, mijn herinneringen, de tuin van het verzorgingstehuis, de oudere mensen die er wonen en sommige die ik ken, de kersenboom, alles valt wel een beetje samen met het bovenstaande verhaal, toch.....Hoe dan ook het is een stukje warmte en geluk op mijn geluks bankrekening).

Kamala

---------------------------------------------------------------------------------

Hieronder een paar oude en eenvoudige regels om gelukkig te zijn.

  • Bevrijd je hart van haat
  • Bevrijd je hoofd van zorgen
  • Leef eenvoudig
  • Geef veel
  • Verwacht niet veel (of niets)
  • Wees dankbaar voor alles wat naar je toekomt.....en ja ook vervelende dingen, want die geven uiteindelijk wijsheid.
---------------------------------------------------------------------------

geassocieerd met


dinsdag 23 april 2024

Unnecessary stuf??? Have faith in the universe

 Om Shanti,  dear all



The picture above is from an acquaintance of mine who made a book for me when I was about 50 years old (25 years ago now) and had decided to decorate my house as a kind of ashram.

When I was 38 years old I had already a similar moment and then I got also rid of everything I had in excess of stuff and then decided to see what would come my way if I would live without unnecessary stuff and on a minimum income. This is my learning goal for myself. I can tell you that the result was that "stuff" just kept coming in without asking.

I spent everything that came as extra in money on giving yoga and meditation classes and for shiatsu furniture. What was left over I gave it away to charities and/or planting trees.

A survey with questions about certainty in your life........

Later, around 2017, I was asked if I wanted to go through a survey with a person and answer the questions that would be asked. What was the survey about..... about security and what that meant to me, among other things.

I really shut down then, I don't have much with cecurity, which is evident from the fact that when I was 38 years old and I would continue in life alone.... I got rid of everything that was too much in material things. All that was left was to preserve what was really necessary to live in society. Of course, these could also be beautiful and/or durable items.

  • I had and still need a car.
  • Phone I had and still need. 
  • Computer I need. 
  • And so there are several things that are useful for living.
From that time on I don't wear jewellery anymore, which is liberating for me, never having to worry about how or what and where it fits. Don't need a safe to protect it. It gave and still gives so much spiritual freedom. When people stand or sit across before me, they are not distracted. That doesn't mean that I can't enjoy beautiful jewellery or see the value of it. It was and is a choice. 

  • The question wich are asked to me where
  • Do you have a house
  • Do you have a caravan
  • Do you have a boat
  • Do you have this
  • Do you have that

I could say no to everything, because it was not necessary to have it.

Again, I can say that this is wonderful for those who have it, but for me it would have been an obstacle in a spiritual sense. All that time it would take me to maintain something would be at the expense of "my task". A task that was supposed to take 30 years and which now turns out to be much longer in 2024.

My task: The promised 30 years have already passed for 15 years and in that sense I could now fill in my spiritual space both internally and externally, for example with a little more luxury. But not much has changed in me.

Not how I look at society. There is a lesson in frugality....... And that is to continue to have faith in the universe. The place where you are put is your place and the universe also provides all the tools that are needed.

Be Spiritually Free

Are you not allowed to own anything anymore? Do you have to give up everything that has been built up???  No, of course not, but my advice would be........ Don't become a slave to things and people. Open your heart and home to everyone who crosses your path. Dare to make choices.  Keep in mind that a house often does not belong to you but to the bank. And that the stones of your house come from the earth, so they have been given to us from the universe.

Have you given anything back to the universe???????

10% to love,

10% of goods.

10% of everything......

I saw a nice text which contains the content of a lecture that a Mystic/Yogi had given in India.

--------------------------------------------------------------------------------

Wealth and Wellbeing

What we need in the world is not just “wealth creation.” We need to create wellbeing. Wealth is just one of the tools towards human wellbeing, not the whole of it. Wealth means making the outside pleasant for ourselves. But right now, people are going at it like it is a religion. In pursuit of wealth creation, we are destroying the very planet on which we live. Whether you make a safety pin or build a computer or a car or some great machine, whatever you do, you are digging it out of the planet. Somewhere, we must decide how much to dig and how much the planet can take.

If we are not sensible about this, in our ideas of wealth creation we may completely destroy the planet – which we are already doing in many way.

We must understand what our idea of wealth is. Is it just about more buildings, more machines, more cars, more of everything? More and more is death. In the most affluent societies in the world, for example in the United States of America, a significant percentage of the population is on anti-depressants on a regular basis. If you just withdraw one particular medication from the market, almost half the nation will go crazy. That is not wellbeing. Generally, an American citizen has everything that anyone would dream of. There is wealth but no wellbeing. What are you going to do with this wealth?

If I go to the West and ask them, “Why don’t you meditate?” the common statement everywhere is “But we have to pay bills.” I said, “If your whole life is about paying bills, why generate those damn bills? You can curtail yourself and live more comfortably. To pay all those bills you are just working endlessly. What is the point?”

“No the whole society is doing it.” It doesn’t matter. They are driven by somebody else. If you have any sense, you must drive yourself to the extent that you are comfortable. There maybe someone who can do a thousand things in a day without suffering or being stressed. Maybe you can do only three things in a day. It is okay. You needn’t try to do what someone else does. This is the biggest problem. We are trying to do things like someone else.

When it comes to outside situations, no two human beings have come with the same level of capability. Your neighbour may have a 100-bedroom house. Maybe he likes to live in a hotel! For yourself, you must decide how much. Trying to do things like someone else is the wrong way to approach life. We need to decide how much of what we should do in our lives – how much outside activity, inner wellbeing and social wellbeing would keep our life in a balanced way without ruining us and the atmosphere around us. 

------------------------------------------------------------------------------- 





Associated with 

Sufi Movement - Katwijk and Breda 

Brahm Rishi Mission - Krimpen ad Ijsssel 

Swami Devapriya as Dan Haag 

Isckon (Radadesh, Belgium) 

Stichting Yogastudiolaksmi

Emmaus  - Langeweg 

Soham Baba Mission - Waalwijk

dinsdag 26 maart 2024

Een persoonlijke band hebben met een guru of murshid is moeiijk.

26 maart 2024

Om shanti, lieve allemaal


Ditmaal wil ik jullie vragen eens in de schoenen van een hoger geestelijk persoon te gaan staan en te proberen te begrijpen wat deze Guru ziet gebeuren en zelf ervaart.

Ik neem jullie mee naar een gesprekje tussen Brahmanistha, Parivrajaka, Junapithadhikari, His Holiness 1008 Shri Shri Soham Baba Mahamandalashwar of the Juna-Akhara en mij. In dat gesprek rond 2006 vertelde hij mij......Kamala wij yogi's praten met elkaar zonder elkaar te zien.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


En een centrumleidster uit de Soefibeweging zegt het zo: 

Ik heb heel goed gevoeld dat de persoonlijke band in zekere zin een belemmering was, die maakte dat de persoon die voor ons zo belangrijk was zijn grootheid bedekte. De mysticus en Murshid Inayath Khan schreef ooit eens een toneelstuk met de onderstaande rollen erin.


   Murshid Inayath Khan - Soefimeester

  • De opgewondene draaft binnen: Is de klas al begonnen? Is de goeroe er al?
  • De twijfelaar: twijfelt
  • De verstandelijke: leest al 20 jaar occulte boeken
  • De slimme mens: wil even een modern jasje aan de mystiek geven
  • De occultist: zwijmelt over een prachtig visioen dat hij van de goeroe heeft gehad, eerst in allerlei kleuren en toen vurig en tenslotte niets dan een gouden licht en toen verdween de goeroe.....antwoord van de Goeroe: dan heb je misschien iemand anders gezien, maar niet mij.
  • De individualisten: vinden alles prachtig, maar willen zich niet bij een groepering aansluiten of verdragen geen discipline.
Slechts één of twee van de discipels (leerlingen) in het stuk zijn trouw en nemen de Meester in Zijn menselijkheid en grootheid.
Ook zijn er drempelfiguren die het een Meester moeilijk maken
  • Aarzelaars
  • Onrustzaaiers
  • Zij die zich zo maar ergens belangrijk wilden maken, zo niet in de ene dan wel in een andere groepering.....deze vielen vanzelf af
  • Soms kwamen ze niet verder door gebrek aan vertrouwen en/of zelfvertrouwen
  • Of door te weinig ruimheid, tact en doorzettingsvermogen
  • Ze maakten ongelukken met allerlei egocentrisme, van onhebbelijkheid tegenover anderen tot onheusheid tegenover de Meester
  • Zijn ideeën vonden ze mooi of niet, te religieus of niet
  • Ze wilden wel meedoen, maar alles moest persoonlijker of onpersoonlijker
  • Het was te Oosters of niet Oosters genoeg
  • In een paar was misschien zonder dat ze het zelf wisten een greintje  nationalisme overgebleven
  • In sommige restte een schaduw van racisme.
Overdenking:
  • Als iemand in het Westen een ander als zijn geestelijk ideaal beschouwt, verwacht hij of zij meestal dat dat ideaal zal beantwoorden aan een beeld dat hij of zich gemaakt heeft.
  • Als iemand in het Oosten een ander als geestelijk ideaal ziet, neemt hij of zij Hem zoals hij is en voordat hij oordeelt, probeert hij hem te begrijpen
--------------------------------------------------------------------------------------
Mijn conclusie:

God wie of wat het ook is....is aldoordringend, alomtegenwoordig, . Die energie is persoonlijk maar ook onpersoonlijk. Het zit ook in ons hart als de Paramatma (innerlijke leraar). En de uiterlijke goeroe is gelijk aan de innerlijke Goeroe wordt er vertelt onder andere in de Veda's. Dus als de tijd rijp is en we hebben hard genoeg aan onze niet zo goede kwaliteiten gewerkt, is onze Leidsman daar en zal ons verder helpen....met het opruimen, het herstellen van inzichten die niet zuiver zijn of niet zuiver genoeg zijn. Blijf vertrouwen houden in jezelf maar ook in die persoon die jou verder helpt.


Tot zover deze blogtekst.  Moge de zegen van de Meesters op ons rusten voor nu en altijd.    Lieve groet van mij.   Kamala
-----------------------------------------------------------------------------------------

----------------
Om shanti, dear all

This time I would like to ask you to step into the shoes of a higher spiritual person and try to understand what this Guru sees happening and experiences for yourself.

I am going to take you to a little conversation between Brahmanistha, Parivrajaka, Junapithadhikari, His Holiness 1008 Shri Shri Soham Baba Mahamandalashwar of the Juna-Akhara and me. In that conversation around 2006, he told me...... Kamala we yogis talk to each other without seeing each other.

And a center leader from the Sufi tradition puts it this way:

I felt very well that the personal connection was in a way an obstacle that made the person who was so important to us cover his greatness. The mystic and Murshid Inayath Khan once wrote a play with the roles listed below.

· The excited one trots in: Has class started yet? Is the guru there yet?

· The doubter: doubts

· The intellectual: has been reading occult books for 20 years

· The smart person: wants to give a modern twist to mysticism

· The Occultist: swoons over a beautiful vision he has had from the Guru, first in all kinds of colors and then fiery and finally nothing but a golden light and then the Guru disappeared..... answer from the Guru: Then you may have seen someone else, but not me.

· The individualists: love everything, but don't want to join a group or don't tolerate discipline.

Only one or two of the disciples in the play are faithful and take the Master into His humanity and greatness.

There are also threshold figures that make life difficult for a Master

· Hesitants

· Troublemakers

· Those who just wanted to make themselves important somewhere, if not in one group then in another..... These fell off on their own

· Sometimes they didn't get any further due to lack of confidence and/or self-esteem

· Or because of a lack of spaciousness, tact and perseverance

· They had accidents with all kinds of self-centeredness, from obnoxiousness to discourteousness toward the Master

· They liked his ideas or they didn't, they thought they were too religious or they didn't

· They wanted to participate, but everything had to be more personal or impersonal

· It was too Oriental or not Oriental enough

· In a few, perhaps unbeknownst to them, an ounce of nationalism had remained

· In some, a shadow of racism remained.

Meditation:

· If someone in the West considers another person to be his or her spiritual ideal, he or she usually expects that ideal to correspond to an image that he or she has made.

· In the East, if a person sees another as a spiritual ideal, he or she takes Him as he is, and before judging, he tries to understand Him.

My conclusion:

God, whoever or whatever it is.... is pervasive, omnipresent. That energy is personal but also impersonal. It is also in our hearts as the Param atma (inner teacher). And the outer guru is equal to the inner guru. So when the time is right and we have worked hard enough on our not so good qualities, He is there and will help us further.... by clearing up, restoring insights that are not pure or are not pure enough. Keep faith in yourself but also in the person who helps you move forward.

So much for this blog text. May the blessing of the Masters rest upon us. Kind greetings Kamala




woensdag 13 maart 2024

Seva: Vrijwillig iets voor anderen doen is een spirituele oefening

Om shanti

Lieve allemaal.....Hieronder staat een tekst welke gebruikt is in een thema avond rond 2014. Heb je vragen over de inhoud van de tekst, laat het me weten, stuur dan een mail naar yogastudiolaksmi@hotmail.com met daarin je telefoonnummer.  Of kom naar de open OM-meditatie op donderdagavond  in de meditatieruimte in Langeweg, gelegen naast de Emmaus in de Kloosterlaan. Ruimte is open vanaf 19.00 uur. Je bent van harte welkom......Kamala

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    

Seva is een onderdeel van de Sadhana die men doet. Seva is geen dienstverlening maar een spirituele oefening

Menigeen doet aan sociale dienstverlening, maar doen dit niet als kernbegrip zoals bedoeld in de sadhana-opdracht (spirituele oefeningen).  

Sadhana is bedoeld om het ego te leren overstijgen om zodoende bij de Paramatman (de innerlijke leraar) te komen. 

 

De vraag is dan hoe kom je van buiten naar binnen bij jezelf. 


Maatschappelijke wereld


  • Sociale dienstverlening wordt gedaan, bijv. in ziekenhuizen, in clubgebouwen, op school bij de kinderen als sociale plicht. 

  • Je geeft je tijd en energie aan een project van je baas. 

  • Ook schoolkinderen moeten sociale stage doen om met vrijgevigheid in aanraking te komen, maar kinderen ervaren dit meer als plicht dan als goeddoen aan anderen. Geld ophalen voor goeie doelen. 


Innerlijke wereld 

Heeft met Godsrealisatie te maken.

De paramatman (jouw innerlijke leraar) geeft jou, jullie leiding maar ook een opdracht. 

Seva is dus geen vrijwilligerswerk, maar een door de spirituele wereld aan jou gegeven taak om iets tot stand te brengen of in stand te houden.   


Wat zeggen de geschriften en de Meesters over seva

 

Er zijn 3 zaken die belangrijk zijn om te weten en te volgen, omdat deze 3 zaken tot bevrijding uit te uiterlijke wereld leiden en je door een deur naar de innerlijke wereld brengen. 

Om seva dus uit te voeren zeggen de geschriften dit 

  1. Laat je leiden door de heilige boeken die ons gegeven zijn
  2. De leraar en de groep die gevormd is zijn een belangrijk voertuig 
  3. Zing je mantra en laat de heilige klanken om je heen horen. 

Als je dit doet zeggen de leraren dan kan je zuivere Seva beoefenen.

Je moet dus uit je hoofd raken en je overgeven aan de innerlijke leiding in je hart en zorgen dat je kan handelen zonder trots te zijn of in een ik-vorm te handelen.

Volg dus de instructies die tot zuiverheid kunnen, moeten leiden. 

 

 Samenwerking


Samenwerking tussen mensen in een samenleving, gemotiveerd door spontaniteit en door zuivere bedoelingen zijn het kenmerk van Seva 

Seva wordt gekenmerkt door mededogen en offerbereidheid. 



Dankwoord van David voor het instand houden
van een school in Vizhinjam - India Kerala. (video in English)


Geschiedenis leert ons dat we

  • in de samenleving geboren worden,
  • we groeien op in een samenleving en
  • we eindigen ons leven in de samenleving 
Alles wat we doen, praten, wat we zeggen, hoe we handelen is bepaald door de maatschappij waar we in leven.
De maatschappij voor de mens is hetzelfde als het water waarin de vissen zwemmen.
Als de maatschappij hem afwijst of verwaarloost dan kan hij of zij niet overleven.
Wat een enkel individu niet kan bereiken kan een hechte groep wel wat betekenen in de samenleving.

Metafoor hiervoor kan zijn:


Een man kan 5 kilometer alleen lopen en doodop aankomen, maar loopt hij samen met anderen, dan vergeet hij dat hij 5 kilometer aan het lopen is en komt blij aan.

 

Dus bevrijding van moksha (materiële gebondenheid) kan overwonnen worden door een goed afgestelde groep.

Door het gevoel van éénheid tussen de personen voel je je veiliger en daardoor gelukkiger. Door deze éénheid ben je beter bereid om offers te brengen en de zachtheid van mededogen te ontwikkelen. 

Dienst aan de maatschappij moet leiden tot het loskomen van het kleine ik. 


Eérste les in Seva is een familie-eenheid hebben


De eerste les in seva moet geleerd worden in de familiekring zelf. 

Vader, Moeder, broers en zussen, in deze beperkte groep, die goed gevormd is, moet men zich bezighouden met liefdevolle dienst en deze eerste les is nodig om seva in een groter geheel uit te gaan oefenen buiten deze familiekring. 

Het karakter van elk familielid is bepalend voor de vrede en welvaart in de familie.

Het karakter van elk gezin is de fundamentele factor die geluk en de vrede van het dorp of de gemeenschap brengt.

Veel van deze cellen geven voortgang aan het land waarin je leeft.

Met andere woorden voor het welzijn van de wereld, de geest van dienstverlening, het vitale enthousiasme, de constructieve verbeelding, de pure motivatie en de onzelfzuchtige alertheid zijn allemaal dringend nodig. 


Affirmatie 

Niemand kan elkaar dienen, terwijl zijn ego in het spel is

-------------------------------------------------------------------------------------------

Srimati Kamala-devi dasi.  (deel uitmakend van een parampara)



foto's       Mail Kamala 
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Om shanti text in English

Dear all..... Below is a text that was used in a theme night around 2014. If you have any questions about the content of the text, please let me know, please send an email to yogastudiolaksmi@hotmail.com with your phone number. Or come to the open OM meditation on Thursday evening in the meditation room in Langeweg, located next to the Emmaus in the Kloosterlaan. Space is open from 19.00 hrs. You are very welcome...... Kamala

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seva is a part of the Sadhana that one does. Seva is not a service but a spiritual practice. Many people do social services, but do not do so as a core concept as referred to in the sadhana assignment (spiritual exercises).

Sadhana is meant to learn to transcend the ego in order to reach the Paramatman (the inner teacher). The question then is how do you get from the outside to the inside of yourself.

Societal world:  Social services are provided, e.g. in hospitals, in club buildings, at school with the children as a social duty. · You give your time and energy to a project of your boss. · Schoolchildren also have to do social internships to get in touch with generosity, but children  experience this more as a duty than as doing good to others. Raising money for good causes.

Inner world: Has to do with God-realization. The paramatman (your inner teacher) gives you, your guidance but also an assignment. So Seva is not volunteer work, but a task given to you by the spiritual world to accomplish or maintain something.

What do the scriptures and the Masters say about seva: There are 3 things that are important to know and follow, because these 3 things lead to liberation from the outer world and take you through a door to the inner world.

To perform seva, then, the scriptures say this

1. Let yourself be guided by the holy books that have been given to us

2. The teacher and the group that has been formed are an important vehicle

3. Chant your mantra and let the sacred sounds be heard around you.

If you do this, the teachers say, then you can practice pure Seva. So you have to get out of your head and surrender to the inner guidance in your heart and make sure that you can act without being proud or acting in an I-form. So follow the instructions that can, should, lead to purity.

Cooperation: Cooperation between people in a society, motivated by spontaneity and by pure intentions are the hallmark of Seva. Seva is characterized by compassion and willingness to sacrifice.

History teaches us that we

· be born into society,

· We grow up in a society and

· We end our lives in society

Everything we do, what we talk, what we say, how we act is determined by the society we live in. Society for man is the same as the water in which the fish swim. If society rejects or neglects him, he or she cannot survive. What a single individual cannot achieve, a close-knit group can mean something in society.

Metaphor for this can be: A man can walk 5 kilometers alone and arrive exhausted, but if he walks with others, he forgets that he is walking 5 kilometers and arrives happy. So liberation from moksha (material bondage) can be overcome by a well-attuned group. The feeling of oneness between the people makes you feel safer and therefore happier. Because of this oneness, you are more willing to make sacrifices and develop the gentleness of compassion. Service to society must lead to the release of the little self.

First lesson in Seva is to have a family unit: The first lesson in seva must be learned in the family circle itself. Father, Mother, brothers and sisters, in this limited group, which is well formed, one must engage in loving service, and this first lesson is necessary in order to begin to practice seva in a greater whole outside of this family circle. The character of each family member determines the peace and prosperity of the family. The character of any family is the fundamental factor that brings happiness and the peace of the village or community. Many of these cells give progress to the country you live in.

In other words, for the good of the world, the spirit of service, the vital enthusiasm, the constructive imagination, the sheer motivation, and the selfless alertness are all urgently needed.

Affirmation: No one can serve each other, while his ego is in play

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tank you for reading this text. May the blessings of the Masters rest upon you also.

Srimati Kamala-devi dasi. (part of a parampara)